Fenomén matcha využívají i zavedené značky

pátek, 27. července 2018, 15:00 Marketing MediaGuru

Japonská matcha si nezískává své fanoušky jen v kavárnách, pomalu se dostává i do produktů, kde by ji nikdo nečekal.

Foto: Mike Maguire

Foto: Mike Maguire

Japonský zelený čaj matcha je sice na světě téměř tisíc let, do širšího povědomí se u nás dostává ale až v poslední době. Zelený prášek, jenž se může pít jako čaj, ale také přidat do kávy či jiných pochutin, si svými antioxidačními účinky získává čím dál více příznivců. I z tohoto důvodu na něj ve svých produktových novinkách sází i zavedené značky, ať už z oblasti potravinářské, nebo kosmetické.

Matcha má mít díky svému vysokému obsahu chlorofylu, antioxidačních a dalších účinných látek pozitivní vliv na lidský organismus; nejenže údajně uklidňuje mysl, zvyšuje soustředění, zlepšuje paměť, ale také dodává energii. Proto jí mnozí lidé dávají přednost před kávou či energetickým nápojem. Jen pro ilustraci, v roce 2016 dosáhla celosvětová hodnota trhu s matchou 2,62 miliard dolarů. Nejvíce se matcha mimo Asii konzumuje v USA, ve Velké Británii a Německu. Rostoucí obliba tohoto zeleného prášku jde tak ruku v ruce se současným trendem zdravého životního stylu, který se propisuje například i do růstu kategorie nealkoholického piva či sportovního oblečení.

Matchu lze dnes ochutnat v mnohých kavárnách, z nichž některé ji přidávají i do nabízených dezertů. Ale jen na segment gastro se tento zelený prášek neomezuje. V České republice je k dostání na specializovaných e-shopech či v kamenných prodejnách zdravé výživy, ale také v supermarketech typu Košík.cz, Rohlik.cz nebo Alza.cz.

Na českém trhu je zastoupeno hned několik značek – největší z nich je Matcha Tea společnosti Kyosun, dále je zde stejně pojmenovaný výrobek od firmy Natu, Bio Matcha od DoktorBio či třeba Don Matcha, který se prodává ve Sklizeno.

Společnost Kyosun (dříve Čajová květina) dováží matchu z Japonska nejen do Česka, ale také do dalších šesti zemí v Evropě, například na Slovensko, Ukrajinu, do Slovinska, Rumunska, Španělska nebo Nizozemí. Ve své strategii si se svou značkou Matcha Tea dává záležet především na férovosti a autenticitě. „Všechny benefity našich výrobků dokládáme vědeckými studiemi a klinickými výzkumy, protože spolehlivost je pro nás velmi důležitá,“ vysvětluje na dotaz MediaGuru.cz marketingová specialistka společnosti Tereza Zemanová s tím, že největší důraz v komunikaci je kladen na edukaci a informování o vlastnostech, pěstování a možnostech přípravy.

„Stejně tak si ale zakládáme na dostupnosti, jednoduchosti a rychlosti,“ popisuje Zemanová. Výrobky Matcha Tea jsou k dostání nejen v partnerských prodejnách, kavárnách či cukrárnách po celé České republice, ale i v jejím e-shopu a jejích vlastních pobočkách, v tzv. Matcha pointech, které se nacházejí například v pražském obchodním centru Atrium Flóra nebo v Kutné hoře. Kromě toho Kyosun na trh uvedla ke snadnějšímu servírování balení po jedné porci ve dvougramovém sáčku či shaker, který se posléze stal identifikačním prvkem jejích zákazníků. Navíc také diverzifikuje své produktové portfolio. V její nabídce tak nefiguruje jen samotný čaj v různých baleních a variantách, ale například také matcha puding, čokoláda, mandle či třeba ovesná kaše.

Fantazie 💚

Příspěvek sdílený Matcha Tea (@matchatea.cz),

„V neposlední řadě je pro nás důležité optimistické vyznění produktu a radost našich zákazníků,“ říká Tereza Zemanová. Značka cílí především na ženy ve věku 18 až 45 let, na manažery, podnikatele, vedoucí pracovníky či sportovce. „Poslední dobou si také všímáme trendu rostoucího zájmu o Matcha Tea na cesty. Toto léto jsme se tedy začali soustředit i na některé náročné profese, u kterých je Matcha Tea preferován jako přírodní energy drink. Jedná se zejména o profesionální řidiče, ale zahrnuli jsme do komunikace i rodiny mířící na dovolenou,“ doplňuje Zemanová s tím, že v plánu je i oslovení seniorů či hráčů počítačových her. Pro marketingovou komunikaci, kterou si Kyosun zajišťuje interně, využívá tisk, sociální sítě, internet i televizi. Součástí podpory se nyní stává také tzv. Matcha Team, složený z „matcha nadšenců“ z řad zákazníků. V zahraničí se o marketing starají jednotliví centrální partneři.

Kromě značek samotných matcha čajů však na vlnu zeleného prášku, jehož barva se tak pěkně vyjímá na Instagramu, najely i hráči, kteří mají své těžiště v jiné kategorii. Před dvěma lety uvedl sezónní specialitu Matcha Green Tea Latte kavárenský řetězec Starbucks. Značka Lipton představila matcha ledový čaj, obchodní řetězec Delmart prodává matcha čokoládu a v rodném Japonsku je možné zakoupit i zelenou tyčinku KitKat.

Kit Kat s čajem matcha, zdroj: Nestlé

Kit Kat s čajem matcha, zdroj: Nestlé

Na „zázračný“ čaj ale sází rovněž kosmetika. Značka Garnier vyrobila speciální pleťovou masku SkinActive Matcha + Kaolin, Nivea přišla s tělovou pěnou Nivea Crispy Cucumber & Matcha Tea a pod značkou Biolage lze najít stylingový sprej.

Byť samotný čaj matcha tvoří 56 % z celkového světového, nemalou část si ukrajují právě výše zmíněné odvozené výrobky – matcha nápoje, potraviny a kosmetika. Celé kategorii se předpovídá slibná budoucnost, do roku 2025 by měla její hodnota vyrůst o 7,6 %.

-stk-