Češi objevují gin a nebojí si za něj připlatit

pátek, 24. srpna 2018, 11:55 Marketing MediaGuru

Vlna ginmánie si podmaňuje český trh, daří se zde prémiovým a superprémiovým značkám.

Zdroj: Pixabay

Zdroj: Pixabay

Pálenka s převažující chutí jalovce v poslední době zažívá nebývalý boom, a to nejen v zahraničí, ale i u nás. I když se ve srovnání s vodkou, whisky, rumem a hořkými bylinnými likéry stále jedná jen o malou kategorii, zároveň patří k těm nejrychleji rostoucím. Češi přicházejí ginu na chuť a za své požitky se nebojí připlatit – daří se totiž především prémiovým a superprémiovým značkám.

Podle údajů společnost IWSR v roce 2017 vyrostl trh s ginem meziročně o 7 % – prémiové značky o 13 %, a superprémiové dokonce o 49 %. Naopak pokles nastal u levnějších ginů. „Právě superpremiové giny jsou nyní velmi ,horkým zbožím‘, i když jejich objemový podíl je zatím malinký. Příčinou je zejména dovoz velkého množství nových malých, neznámých tzv. „craft“ ginů z různých koutů Evropy a světa. Je zde patrná touha spotřebitelů objevovat,“ říká Petr Polák, jenž má ve společnosti Jan Becher Pernod Ricard (JBPR) na starosti marketing importovaných značek, a dodává: „Z toho podstatnou měrou těží naše malé značky jako Monkey 47 a Plymouth gin.“

Spotřebitele-objevitele lákají i další superprémiové giny, například G’Vine nebo Bloom, které v tuzemsku distribuuje společnost Premier Wines & Spirits, či The Botanist z portfolia Rémy Cointreau. Výčet řemeslných ginů je na světě však mnohem širší: ve Spojených státech se vyrábí Aviation, Bluecoat nebo Green Hat, ve Velké Británii Sipsmith, Portobello Road Gin, Anno Kent Dry Gin, ve Francii Citadelle nebo Saffron, ve Španělsku Siderit.

Na poli prémiového ginu se o dvouciferný růst zase dělí několik málo zavedených značek, mezi něž patří Beefeater London Dry Gin (JBPR) s postavou strážce londýnského Toweru v tradičním šarlatově-zlatém slavnostním obleku, Hendrick’s Gin (Rémy Cointreau) či španělský Gin Mare (Premier Wines & Spirits).

Gin a největší značky

Celosvětově se dnes vyrábí více než 6 000 druhů ginů. Mezi největší mezinárodní značky patří:

  • Gordon’s (Velká Británie)
  • Bombay Sapphire (Velká Británie)
  • Tanqueray (Velká Británie)
  • Beefeater London (Velká Británie)
  • Seagram’s (USA)
  • Larios (Španělsko)
  • Hendrick’s (Velká Británie)
  • Gin Mare (Španělsko)

Češi se nebojí experimentů

Gin se nejčastěji pije jako míchaný drink gin & tonic, který se velmi hodí k osvěžení v parném létě. Ale i v tomto ohledu se v poslední době Češi nebojí experimentovat. Pouštějí se do variací s ochucenými toniky nebo v kombinaci s chilli, rozmarýnem, chřestem nebo třeba olivami a sušenými rajčaty. A také zkoušejí i míchané drinky s jiným alkoholem, například ve formě koktejlu Negroni nebo s Martini.

Právě na mixologii se ve své marketingové podpoře soustředí i všechny tři zmínění distributoři. „Kvalitně umíchaný gin & tonic je základním stavebním kamenem dlouhodobějšího úspěchu ginu,“ domnívá se Petr Polák, který se s Beefeaterem snaží budovat co nejširší povědomí jak u koncových spotřebitelů, tak u barmanů. „Jeden díl Beefeateru, tři díly toniku, dostatek ledu a plátek vždy dostupného citronu a pomeranče – v jednoduchosti je jeho síla, a proto věříme, že si ho lidé čím dál častěji namíchají i doma,“ přibližuje Polák s tím, že v současnosti také značná část marketingového úsilí směřuje do podpory novinky Beefeater Pink – ginu s přírodní jahodovou příchutí i aromatem. „Ohlasy na Beefeater Pink & Tonic s jahodou v zahraničí a první ohlasy českých spotřebitelů i úvodní prodejní výsledky slibují růžovou budoucnost,“ prozrazuje.

Součástí podpory ginů je tak často jejich přítomnost na akcích – ať už velkých hudebních festivalech, nebo komornějších večírků –, kde mohou lidé ochutnat správně naservírované drinky. Beefeater se tak kupříkladu letos představil na Colours of Ostrava, na vybrané eventy se zase soustředí Gin Mare.

Prezentace Beefeater London na letošních Colours of Ostrava, foto: MediaGuru.cz

Prezentace Beefeater London na letošních Colours of Ostrava, foto: MediaGuru.cz

Další častou aktivitou je komunikace na internetu a sociálních sítích. Do těch se pustila kupříkladu značka Hendrick’s Gin, jež při výrobě používá okvětní lístky a okurku. „Letos poprvé jsme s marketingovou komunikací cílili i na koncového spotřebitele, a to během letní digitální kampaně. Cílem bylo představit značku Hendrick’s gin, její neobyčejný svět a komunikovat servírování Hendrick’s gin & toniku s okurkou. Pro kampaň jsme zvolili pouze mobilní formáty v online a na sociálních sítích,“ popisuje brand manažerka společnosti Rémy Cointreau Petra Šedivá a doplňuje, že v komunikaci hodlá značka pokračovat: „Věříme, že nevšední Hendrick’s svět si získá srdce každého fanouška dobrého pití.“

Spotřebitelé ginu se omlazují

Zatímco dříve si na ginu s tonikem pochutnávaly spíše starší generace, dnes oslovuje především mladé – základna je ve věkové skupině od 18 do 35 let. A navíc, nápoj, který oslovuje jak ženy, tak muže, se začíná pomalu diverzifikovat – už dnes existují druhy ginů, které se zaměřují především na ženy, jako například výše zmíněný Beefeater Pink nebo Gin Mare „S Gin Mare cílíme i na mladé úspěšné ženy, které vyhledávají vysokou kvalitu, jedinečnou chuť, a navíc ocení krásný design lahve,“ dodává Kateřina Valoušková z Premier Wines & Spirits.

Gin tak dnes zažívá zlaté časy. Lidé mají chuť zkoušet nové věci, za které jsou ochotni si zaplatit. Zajímavé kombinace, perfektní servírování a s tím spojené neotřelé zážitky by mohly celé kategorii ještě pomoci k růstu.

-stk-