Zájem Čechů o alternativní limonády roste

sobota, 12. října 2019, 09:00 Marketing MediaGuru

Počet spotřebitelů, kteří místo po Coca-Cole sáhnou třeba po Wostoku, se v Česku zvyšuje, a to i navzdory faktu, že jsou alternativní limonády hůře dostupné.

Zdroj: Wostok

Zdroj: Wostok

Alternativních limonád v posledních letech na českém trhu přibylo bezpočet. K dostání jsou tu české značky jako Bohemsca nebo Prager, ale také zahraniční, například Club-Mate, Seicha-Matcha, Wostok nebo Fritz Kola. Všechny mají jedno společné – oproti mainstreamovým hráčům typu Coca-Cola nebo Fanta zdůrazňují své přírodní složení, mnohé jsou vyráběny v bio kvalitě, se sníženým obsahem cukru nebo jeho náhražkou a nebojí se kombinace chutí či nezvyklých ingrediencí.

Německá značka Club-Mate tak pracuje se základem čaje z listů yerba mate neboli cesmíny paraguajské, Seicha-Matcha využívá japonský čaj matcha a Wostok kombinuje estragon se zázvorem, hrušku s rozmarýnem nebo švestku s kardamomem. A nutno dodat, že atypické chutě si již našly své spotřebitele. Podle Richarda Cholevy, majitele firmy Limo Gang, jež má všechny tři zmíněné značky v české a slovenské distribuci, se počet spotřebitelů alternativních limonád za posledních pět let raketově navýšil. „A to i navzdory faktu, že je často nenajdete v regálech řetězců a největších velkoobchodů,“ připomíná Choleva.  

Místo kamenného retailu volí tyto limonády ke své distribuci méně či více alternativní podniky. Nalézt je tak lze v kavárnách, kinech, barech či bistrech se zaměřením na zdravé stravování, jejichž společným jmenovatelem je odklon od korporátních značek. Většina z nich je také v prodeji ve velkoobchodě Makro, některé i na online supermarketech Rohlik.cz nebo Košík.cz a Bohemscu či Thomas Henry je možné koupit ještě v Kauflandu.

Alternativní limonády chtějí svými produkty oslovovat především individualisty, kteří věnují pozornost, co jim daný podnik nabízí a rádi zkouší nové věci. Zároveň se mnozí z nich zajímají o zdravý životní styl a nevadí jim svůj lovebrand najít i bez supermarketu. Jak uvádí Jiří Vládík, zakladatel značky Bohemsca, segment trhu je to sice relativně malý, ale rostoucí.  

Kromě omezené distribuce pracují uvedené značky také se značně malým marketingovým rozpočtem, který většinou vystačí jen na online komunikaci. „Našimi hlavními mediálními kanály jsou sociální sítě, z nich pak především Instagram, kde spolupracuje s vybranými influencery na pravidelné bázi. Co se týče ostatních mediálních aktivit, řešíme individuální postupy pro každou limonádu zvlášť. Některé značce lépe sedí klasická tištěná reklama, některé zase přímý kontakt se zákazníkem skrze hodnotově blízké eventy a konference,“ popisuje Richard Choleva, který své portfolio v Limo Gang staví výhradně ze značek z německého trhu, ideálně již etablovaných jedniček ve své kategorii.

Zdroj: Club Mate cz/sk

Zdroj: Club Mate cz/sk

Příkladem takové zavedené jedničky je již jmenovaná Club-Mate, jež podle svých slov „zachutná na třetí lok“. V Česku je značka, jež sama sebe charakterizuje jako „tak trochu limonádu, tak trochu ledový čaj a tak trochu nakopávák“, dostupná desátým rokem. Cílí především na mladé, kteří se učí a také rádi paří a potřebují se dostat „z ranní kocoviny“. V rámci Limo Gang je stále nejprodávanější, i když ji tvrdě šlape na paty čím dál populárnější Seicha Matcha, jež se prezentuje coby „zelený pití, který ti nakopne auru“.

Zdroj: Seicha Matcha

Zdroj: Seicha Matcha

Rostoucí zájem spotřebitelů potvrzuje v neposlední řadě i stále rozšiřující se nabídka. Nepřibývají jen nové příchuti, ale rovněž značky. Limo Gang přivezl do tuzemska kupříkladu novinky v podobě berlínské značky Selo Green Coffee, pod níž se skrývá bio nápoj s kofeinem z nepražené kávy, nebo mnichovské Aqua Monaco, jež nabízí mimo jiné i různé druhy toniků. Českou novinkou je zase limonáda LemonApe či svrchně kvašená Fermentáda, za nimiž stojí firma Kerská limonádovna.

Zdroj: Aqua Monaco

Zdroj: Aqua Monaco

-stk-