Granko si připomíná kampaní 40 let od svého vzniku

čtvrtek, 14. listopadu 2019, 15:50 Aktuality, Reklama MediaGuru

Granko si kampaní na sociálních sítích připomíná 40 let od svého vzniku, a to i s tváří holčičky z prvního obalu.

První obal značky Granko z roku 1979, foto: Mediaguru.cz

První obal značky Granko z roku 1979, foto: Mediaguru.cz

Rozpustný kakaový nápoj Granko slaví letos 40 let od svého vzniku. Výročí si značka připomene kampaní na sociálních sítích, kde budou představeny dobové materiály i rozhovor s tváří prvního obalu, na kterém byla zachycena tehdy dvouletá Veronika Fojtů, dcera autora prvního loga Karla Fojtů.

Granko se začalo vyrábět v roce 1979 v národním podniku Čokoládovny, tedy v době, kdy byla v tehdejším Československu dostupná jen velmi omezená nabídka granulovaného kakaa ze zahraničí, například značka Benco. Název Granko pochází ze spotřebitelské soutěže, do které přišlo přes 800 návrhů. Vítězný návrh, který vychází ze zkratky GRANulované KakaO, zaslalo shodně sedm účastníků. Mezi další finalisty se objevily názvy: Gran, Grako, Azték, Kokao, Senko nebo Cadina.

První design obalu včetně loga byl sestaven z osmi dílčích návrhů, na kterých se podílelo několik výtvarníků. Autorem přední strany krabičky a loga se stal tehdejší vedoucí propagačního oddělení podniku Čokoládovny, akademický malíř Karel Fojtů. Typografii názvu Granko, která později stala jeho oficiálním logem, namaloval ručně, inspirován západoevropskou grafikou. Autorem fotografie na krabičce byl fotograf Jiří Putta.

Veronika Fojtů, tvář z původního obalu značky Granko, Vratislav Janda, ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé, a Karel Fojtů, autor prvního loga, foto: MediaGuru.cz

Veronika Fojtů, tvář z původního obalu značky Granko, Vratislav Janda, ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé, a Karel Fojtů, autor prvního loga, foto: MediaGuru.cz

Uvedení Granka podpořila v dubnu roku 1979 tzv. zaváděcí propagační akce, která probíhala formou tiskové inzerce, televizních reklamních spotů, sedmi různých reklamních filmů pro kina a dalších aktivit. Vyšla i samostatná brožura s recepty s Grankem. Vzhledem k vysokému zájmu, který kampaň vyvolala, musela být na čas omezena.

Postupem času se obaly začaly objevovat také v jiných variantách. Rok 1997 přinesl s přechodem pod značku Orion změnu původních průhledných dóz i papírových krabic na tmavě modré. O sedm let později se poprvé představily limitované edice s puntíkatými hrníčky. Rok 2016 přinesl první malované limitované edice a v minulém roce byla k dostání limitovaná podzimní exkluzivní edice v plechové zlato-tmavomodré dóze.

Kromě obalů docházelo postupně i k rozšiřování produktové řady značky. V roce 1981 přibyl rychle rozpustný banánový nápoj, bez obsahu kakaa, zato se sušeným mlékem a banánovým práškem. O několik let později se objevilo ještě Granko s borůvkovou a broskvovou příchutí. Všechny uvedené varianty s příchutěmi se vyráběly pouze okrajově.

V roce 2009 byly představeny dvě inovace – Granko Calci-N a Granko Exclusive s vyšším podílem kakaa a nižším obsahem cukru. V letošním létě vstoupila značka do kategorie ochucených mléčných nápojů s Kakaovým mlékem Granko v balení o objemu 200 ml, které získalo ocenění Potravinářské komory ČR v kategorii Reformulace roku.

Zatímco v 80. letech se výroba Granka pohybovala kolem 180 tun měsíčně (tedy 2 160 tun ročně), v současnosti se ročně vyrobí 3 500 tun granulovaného kakaa. Odbyt zajišťuje převážně český a slovenský trh, v malém množství se exportuje i do zahraničí, například do Velké Británie nebo Izraele. Jeho konkurenci v tuzemsku tvoří především světově známý Nesquik, který stejně jako Granko spadá do portfolia společnosti Nestlé. Letos na trh vstoupila také novinka od značky Manner. V kategorii kakaového mléka o podíl bojuje Granko například s mlékárenskou značkou Tatra, Madeta, Müller či španělskou značkou Cacaolat, kterou do Česka dováží společnost Al-Namura.

-stk-