Plánované filmové premiéry letošního roku

pátek, 10. ledna 2020, 07:50 Marketing MediaGuru

Přinášíme přehled nových českých i zahraničních filmů, které by mohly přilákat diváky do českých kin.

Daniel Craig v roli Jamese Bonda v novém snímku Není čas zemřít, který bude uveden v dubnu 2020, zdroj: IMDd.

Daniel Craig v roli Jamese Bonda v novém snímku Není čas zemřít, který bude uveden v dubnu 2020, zdroj: IMDd.

V letošním roce jsou plánovány premiéry celé řady českých i zahraničních filmů, které by mohly přilákat tuzemské diváků.

Leden: Zakleté pírko, Bombshell nebo Králíček Jojo

V lednu, kdy je už známo nejvíce letošních premiér, vejde do kin nová pohádka Zdeňka Trošky Zakleté pírko. Divácky úspěšný režisér tentokrát natočil pohádku o Anince, která žije na statku se dvěma nafoukanými sestrami. Díky pírku si přivolá prince Vítka, zakletého do ptačí podoby, který však v důsledku chování sester zase zmizí. Aninka se tak vydává do světa na záchranu svého milovaného. Pro děti do kin přijde také Tlapková patrola: Vždy ve střehu, Velké přání nebo hraný Dolittle.

Z českých filmů bude mít v prvním měsíci dále premiéru snímek Můj příběh o snaze dostat se ze dne, v němž hrají Vlastina Svátková, Vilma Cibulková, Pavel Kříž nebo Saša Rašilov, kriminální komedie Případ mrtvého nebožtíka, jež se s Davidem Novotným, Hanou Vágnerovou, Martinem Pechlátem a Lukášem Příkazkým v hlavních rolí vysmívá žánru krimi. Česko-slovenská romantická komedie Příliš osobní známost zase přináší příběhy o třech ženách (Petra Hřebíčková, Tatiana Dyková a Eliška Balzerová) a jejich třech podobách lásky.

Ze zahraničních titulů k nám míří životopisné drama Bombshell s Charlize Theron, Nicole Kidman a Margot Robbie v hlavních rolí. Snímek popisuje kauzu sexuálního obtěžování na půdě Fox News, kde šéf televize Roger Ailes nutil ženy chodit do vysílání na vysokých podpatcích a v minisukních. Nakonec byl usvědčen ze sexuálního obtěžování i vydírání zaměstnankyň.

Satirická komedie Na nože nechá nahlédnout do jednoho vyšetřování záhadného úmrtí autora tajemných detektivních příběhů. Role svérázného detektiva se ujal Daniel Craig, další role byly svěřeny Chrisi Evansovi, Jamie Lee Curtis, Toni Collette nebo Michaelu Shannonovi.

Do kin přijde také snímek Malé ženy s Meryl Streepovou nebo Emmou Watsonovou a filmová verze slavného muzikálu Cats. Režie se chopil Tom Hooper, který je podepsán pod snímky Králova řeč nebo Bídníci. Stejně hvězdné je i obsazení, v němž figuruje Judi Dench, Ian McKellen, Idris Elba či hvězdy současné populární hudby jako Taylor Swift nebo Jason Derulo.

Svůj snímek představí také režisér Clint Eastwood, a to pod názvem Richard Jewell, Guy Ritchie, který do svého filmu Gentlemani obsadil Matthewa McConaugheyho, Colina Farrella či Charlieho Hunnama, a také se představí komediální Králíček Jojo o jedné (téměř) přímočaré kariéře blonďatého chlapce v nacistické Třetí říši.

Únor: Modelář, Šarlatán či Judy

V únoru bude mít premiéru nový film Petra Zelenky – thriller Modelář, v němž hrají Jiří Mádl a Kryštof Hádek dvojici přátel provozující půjčovnu dronů.

Svůj nový film uvede také Juraj Jakubisko. Pod názvem Perinbaba a Dva svety slibuje pokračování pohádky z roku 1985. Agniezska Holland představí film Šarlatán, jenž vypráví příběh léčitele Jana Mikoláška (v podání Ivana Trojana a jeho syna Josefa), který byl obdařen nevysvětlitelným nadáním diagnostikovat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si doktoři nevěděli rady. Bohužel jeho mimořádné schopnosti byly vykoupeny bojem s vlastními démony.

Premiéru bude mít i dokumentární film Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti, který mapuje pedofilní praktiky na českém internetu. Pouze pět hodin trvalo, než 83 mužů ve věku 26 až 63 let zareagovalo na fiktivní profil 12leté dívky.

Do Česka dorazí třetí díl série Kingsman. Jednat se bude o spin-off, v němž režisér Matthew Vaughn přesune tváře nového příběhu do období I. světové války a spojí fiktivní svět Kingsmanů se skutečnými válečnými hrdiny.

Do období I. světové války je situován i film 1917 režiséra Sama Mendese (autora posledních dvou bondovek, Mariňáka či Americké krásy), v němž si zahraje Andrew Scott, Richard Madden, Benedict Cumberbatch či Colin Firth. Harrison Ford se představí ve filmu Volání divočiny a Renée Zellweger ve snímku Judy ztvární Judy Garlandovou, zpěvačku a herečku, která je od útlého věku miláčkem celé Ameriky. Byť slavná, její život však provází osamělost, alkohol a závislost na lécích.

Březen: 3Bobule, Emma a Legenda o Mulan

březnu se v kinech objeví pokračování českého filmu s názvem 3Bobule. Honza (Kryštof Hádek) a Klára (Tereza Voříšková) se stali majiteli vinařství a rodiči dvojčat. Potýkají se s problémy ať už v manželství, nebo na vinice a do toho jim přijíždí „pomoct“ Honzův kumpán Jirka (Lukáš Postránecký).

Ze zahraničních snímků zamíří na filmová plátna hraná verze známé animované Legendy o Mulan či další pokus o zfilmování románu Jane Austenové Emma.

Duben: Není čas zemřít, Black Widow i Cesta zpátky

Kromě Králíčka Petra, který bere do zaječích, bude mít v dubnu premiéru nová bondovka. Pod názvem Není čas zemřít se agent 007 v podání Daniela Craiga tentokrát vydává na záchranu uneseného vědce, mise se však ukáže být zrádnější, než se zpočátku zdálo. James Bond se totiž dostane na stopu záhadného zločince, který disponuje nebezpečnou novou technologií. Zloducha si zahrál Rami Malek, který exceloval jako Freddie Mercury v Bohemian Rhapsody.

V thrilleru Cesta zpátky se představí Ben Affleck v roli bývalého talentovaného středoškolského basketbalistu, jenž má problémy s alkoholem. Poté, co dostane práci trenéra na škole, kde sám kdysi hrál, a jeho tým začne vyhrávat, musí se poprat se svými démony. Colin Firth bude k vidění v novém snímku Tajemná zahrada a Scarlett Johansson si v marvelovce zahraje superhrdinku Black Widow.

Z italské produkce do českých kin zamíří hraný Pinocchio s Robertem Benignim (Život je krásný) v roli řezbáře Geppetta, jenž vychovává oživlou dřevěnou loutku jako vlastního syna.

Na plátno přijdou česko-slovenské Žáby bez jazyka s Jaroslavem Pleslem v hlavní roli. Premiéru bude mít i komedie Štěstí je krásná věc, v níž nezaměstnaný pár vyhraje v loterii 176 milionů korun. Rázem k nim přijde mnoho nových kamarádů, kteří se snaží z jejich štěstí ukrojit svůj díl.

Květen: Rychle a zběsile 9, Artemis Fowl či Spongebob

V květnu ohlásily premiéru dva animované snímky – Scoob a také SpongeBob ve filmu: Houba na útěku. Z dílny studia Disney přijde Artemis Fowl, natočený podle stejnojmenné knihy Eoina Colfera. Příběh dvanáctiletého génia pocházejícího z kdysi zámožné zločinecké rodiny vypráví dobrodružnou cestu do podzemní říše mocného národa skřítků, kteří možná stojí za zmizení Artemisova otce. Dalším filmem je již deváté pokračování Rychle a zběsile. Z českých se představí komedie Bourák s Ivanem Trojanem v hlavní roli.

Červen: Wonder Woman 1984 a Duše

V červnu se mohou těšit fanoušky superhrdinky Wonder Woman na další pokračování. Ztvárnila ji opět Gal Gadot a režie se stejně jako v případě jedničky ujala Patty Jenkins. Příběh se tentokrát odehrává v roce 1984.

Premiéru bude mít i animovaný snímek z dílny studia Pixar Duše, v němž se nespokojený učitel hudby, jenž zemře při nehodě, snaží dostat zpět na Zemi.

Léto plné pokračování úspěšných snímků

Léto bude ve znamení pokračování již úspěšných snímků. Na programu je premiéra Krotitelé duchů: Odkaz s Billem Murray a Sigourney Weaver a také Top Gun: Maverick s Tomem Cruisem. Do kin také zamíří thriller Christophera Nolana Tenet či zcela nová disneyovka Expedice: Džungle o dobrodružné výpravě do Amazonie, jíž se účastní Dwayne Johnson coby kapitán lodi a Emily Blunt jako odvážná průzkumnice.

David Ondříček by měl představit svůj dlouho připravovaný snímek Zátopek s Václavem Neužilem ml. v hlavní roli. A Petr Jákl uvede historické drama Jan Žižka.

Na podzim přijde Duna a remake West Side Story

V září by měl mít premiéru snímek Monster Hunter s Millou Jojovich, natočený podle série videoher. V říjnu představí nový sci-fi Bios Tom Hanks a v listopadu se utká gigantický Kong s nezastavitelnou Godzillou ve filmu Godzilla vs. Kong.

V prosinci by měl přijít do kin slavná sci-fi Duna, kterou tentokrát zfilmoval režisér snímků Blade Runner 2049 nebo Sicario: Nájemný vrah Denis Villeneuve. A Steven Spielberg má představit remake muzikálu West Side Story.

-stk-