Newton: Prymula byl po nástupu v médiích častěji než Babiš

středa, 7. října 2020, 14:37 Výzkum, Aktuality MediaGuru

Za první týden od nástupu do funkce ministra zdravotnictví vyšlo o Romanu Prymulovi v českých médiích víc článků než o premiérovi, ukazuje analýza Newton Media.

Ilustrační kresba, zdroj: Newton Media

Ilustrační kresba, zdroj: Newton Media

Během jediného týdne od nástupu do funkce ministra zdravotnictví vyšlo o Romanu Prymulovi v českých médiích téměř pět tisíc článků. To je dokonce víc, než kolik jich zmiňovalo Andreje Babiše, Donalda Trumpa nebo Alexandra Lukašenka. A je to dvakrát tolik, než kolik jich vyšlo o odcházejícím ministrovi Adamu Vojtěchovi. Vyplývá to z analýzy společnosti Newton Media, která zároveň ukazuje, v jakém kontextu o této události média informují, i jakým způsobem se o ní hovoří na sociálních sítích.

Roman Prymula se postavil do čela Ministerstva zdravotnictví ČR v pondělí 21. září. Od této chvíle až do neděle 27. září vyšlo v českých médiích o novém ministrovi celkem 4921 článků. O premiérovi vyšlo ve stejný čas 4469 článků. O americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi to pak bylo 1109 článků a o Alexandru Lukašenkovi 446 článků.

„Ve významném počtu článků komentujících nástup Romana Prymuly do funkce ministra zdravotnictví se psalo o tom, že z vedení Fakultní nemocnice Hradec Králové musel v roce 2016 odejít kvůli střetu zájmů. Po nástupu byl často zmiňován v souvislosti s kritikou ze strany Hospodářské komory a Asociace malých a středních podniků, když zavedl povinné uzavření restaurací ve 22 hodin. Řada článků také potvrzuje, že si popudil pedagogy výzvou, ať ředitelé vyplýtvají jeden z pěti ředitelských dnů na 25. září,“ uvádí k aktuální analýze Daniel Weidenhoffer, mediální analytik Newton Media.

Vývoj mediálního pokrytí Romana Prymuly, zdroj: Newton Media

Vývoj mediálního pokrytí Romana Prymuly, zdroj: Newton Media

Mediální analýza si pak všímá i dalších souvislostí, tedy jmen a institucí, které byly ve sledovaném období v souvislosti s Romanem Prymulou zmiňovány. Z nich například vyplývá, kdo zaujme k novému ministrovi vstřícný postoj. Souhlas se změnou ve vedení ministerstva projevil šéf České lékařské komory Milan Kubek. Opatření v podobě limitů na počty diváků při utkáních označil za rozumná předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Za hokejisty na limity reagoval s pochopením prezident Českého hokejového svazu Tomáš Král.

Přestože byl předchozí český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ještě ve své funkci tak často skloňován a kritizován, v týdnu od svého odchodu z ministerstva už byl zmíněn jen ve 2489 článcích. Píše se o něm nejčastěji ve spojení se spekulacemi, že dostane místo generálního ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Ve sledovaném období týden před a týden po nástupu nového ministra bylo rovněž analyzováno 1,72 mil. příspěvků v debatách na českých sociálních sítích, jako je Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, diskuzní webová fóra, ale také debaty u redakčních článků nebo blogy. Vybrány byly příspěvky týkající se dění kolem covid-19, zmiňující ministra Prymulu i ex-ministra Vojtěcha.

Zatímco ještě v týdnu před jeho jmenováním se o Romanu Prymulovi zmiňovalo v souvislosti s Covidem 24 515 příspěvků, po jeho nástupu do funkce to bylo 174 509 příspěvků. Co se týče Adama Vojtěcha, před rezignací o něm píše 26 396 uživatelů, zatímco po ní se počet téměř zdvojnásobil na 51 211 příspěvků.

Analýza Newton Media

Newton Media uvádí, že podobnou analýzu si může klient společnosti vytvořit během půl hodiny sám pomocí technologie takzvaných entit, kterou pro Newton připravila společnost Geneea. „Jedná se o štítky, které umožňují seskupovat a filtrovat články podle jejich obsahu. Aktuálně používáme čtyři kategorie entit – lokace, organizace, osoby a produkty. Díky entitám lze zmapovat, o čem a o kom se mluví, nebo porovnat, zda dostávají častěji prostor vládní či opoziční politické strany, zda je slyšet častěji o Trumpovi nebo Putinovi,“ popisuje Michal Hroneš, Customer Care Manager Newton Media.

-mav-