E-shop Tesco míří k 10% podílu na celkových tržbách

úterý, 8. února 2022, 13:30 Aktuality, Retail MediaGuru

E-shop Tesco Online nákupy si připomíná 10 let na trhu. V dohledné době by měl tvořit 10% podíl z celkových tržeb řetězce. Od února doručuje téměř všude v den objednání.

E-shop Tesco v současnosti pokrývá populaci kolem 6 mil. obyvatel a objednávky zákazníkům rozváží z 18 prodejen, zdroj: Tesco

E-shop Tesco v současnosti pokrývá populaci kolem 6 mil. obyvatel a objednávky zákazníkům rozváží z 18 prodejen, zdroj: Tesco

Obchodní řetězec Tesco byl prvním z řetězců, který spustil začátkem roku 2012 v České republice nakupování přes internet. S rozvozem Tesco začínalo v Praze, Brně a Středočeském kraji, dnes je služba dostupná ve 13 krajích, přičemž téměř ve všech oblastech už nabízí doručení nákupu ve stejný den. Zákaznici mohou od roku 2014 objednávat zboží také přes mobilní aplikaci. Službu dnes využívá 2,7 mil. domácností po celé republice.

„Od spuštění e-shopu v roce 2012 jsme zaznamenali 5000% nárůst objednávek. Během deseti let jsme rozvezli nákupy o hmotnosti 120 tisíc tun. Aktuálně u nás patříme mezi přední hráče na poli online nákupů a v krátkodobém měřítku bychom se chtěli dostat na 10% podíl online nákupů na našich celkových tržbách,“ říká Patrik Dojčinovič, provozní ředitel Tesco pro ČR s tím, že nyní služba pokrývá populaci čítající 6,4 mil. obyvatel a objednávky zákazníkům rozváží z 18 svých provozoven.

Zvětšení podílu online nákupů na 10% podíl z celkových tržeb chce společnost dosáhnout nejen dalším rozšiřováním rozvozových oblastí v lokalitách, kde Tesco službu zatím nenabízí, ale také zaváděním dalších novinek, například v podobě možnosti využívání benefitů v rámci vlastního věrnostního programu nebo prioritizováním ekologických nákupů bez tašek. Služba doručení v den objednání je po uvedení v hlavním městě Praze od letošního února dostupná ve většině rozvozových oblastech kromě Přerova, Jihlavy a Děčína. Expresní doručení do třiceti minut realizuje Tesco s externími partnery Bolt, Wolt a Dáme jídlo z prodejen Tesco Expres a Žabka.

E-shop nabízí více než 16 tisíc produktů, a to za stejné ceny jako v kamenných obchodech. Funguje na tzv. store pick modelu, kdy je zboží objednané zákazníky vybíráno a distribuováno přímo z obchodů tzv. pickery. Pokud si zákazník nevybere vhodný slot pro doručení svého online nákupu, může si připravené zboží objednat, a ještě v den objednání sám vyzvednout v rámci služby Klikni a Vyzvedni.

Testování služby online nákupů proběhlo v říjnu 2011 na vzorku přibližně 3 tisíce uživatelů. Pilotní projekt iTesco byl spuštěn začátkem roku 2012 v Praze. Následně se rozšířil do Brna a v roce 2013 do Středočeského kraje, později do dalších lokalit: Liberec, Kolín, Mladá Boleslav, Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou. V roce 2015 služba obsluhovala zákazníky v sedmi krajích a dále se rozšiřovala například na Ostravsko, Zlínsko, Vysočinu, do Ústeckého a Jihočeského kraje. Dnes je služba dostupná ve 13 krajích. Původně se strategie Tesca pro online prostředí soustředila na plánované větší nákupy, které dodnes tvoří základ jeho online byznysu. 

Tesco letos otevřelo dvě nové prodejny, Žabka deset

čtvrtek 30. prosince 2021

-zue-