Proud: K úspěchu přispívají neotřelá spojení i vizuální identita

pondělí, 7. března 2022, 11:55 Marketing Kateřina Straková

Proud sází na neotřelé limitky. Ozvláštnění portfolia nám leckde otevírá nejedny zavřené dveře, vysvětluje ředitel minipivovaru Michal Škoda.

Michal Škoda, ředitel minipivovaru Proud, zdroj: Proud

Michal Škoda, ředitel minipivovaru Proud, zdroj: Proud

Po prvním kompletním roce fungování má za sebou minipivovar Proud, jenž funguje v areálu Plzeňského Prazdroje, 23 různých piv. Některá vaří sám, jiné tvoří ve spolupráci s partnery, ať už z řad jiných pivovarů, vinařů, pražíren, nebo třeba dodavatelů prémiového pepře. „Právě tato neotřelá spojení nám pomáhají dostat se do míst, kam bychom se jinak nepodívali, protože takové ozvláštnění portfolia nám leckde otevírá nejedny zavřené dveře,“ popisuje ředitel pivovaru Michal Škoda. 

Kromě partnerských spoluprací Proud sází také na autentickou komunikaci a minimalistický design, který vytváří spolu s designérským studiem Artbureau. V letošním roce chce zintenzivnit svou komunikaci v digitálních médiích a přidat také rádio a print. „V rádiu chceme zejména v západních Čechách podporovat naše prohlídky pivovaru, které jsou pro nás klíčovým nástrojem, jak lidem ukázat, jak vaříme pivo, jaké používáme suroviny, kdo za naším pivem stojí,“ prozrazuje Michal Škoda s tím, že dalším kanálem pro budování značky představují eventy, kde se osvědčují například rockové koncerty. 

Více o plánech této minipivovarské značky se můžete dočíst v našem rozhovoru. 

Jak se vám daří profilovat značku, aby i přesto, že vznikla pod záštitou Plzeňského Prazdroje, byla schopna oslovovat malé nezávislé podniky typu Pivstro nebo třeba malé kavárny Francin Café?

Od začátku je náš pivovar nastaven tak, že máme na Plzeňském Prazdroji určitou míru nezávislosti. Plně pod kontrolou máme marketing, obchod a všechny ostatní záležitosti, které jsou namířeny směrem ke spotřebitelům. Komunikace Proudu je autentická, osobní, postavená na příběhu pivovaru a lidí, kteří pro něj pracují, a to nám podle mě hodně pomáhá. Dále k tomu přispívá i naše vizuální identita, na které už od počátku pracujeme s designovým studiem Artbureau, které původně vyhrálo soutěž na logo a od té doby s námi dělá vše, co se týče vizuální stránky – od etiket, přes POS materiály po stany na eventy. A na tento moderní až minimalistický design podniky typu Pivstro nebo Francin slyší. 

Piva z minipivovaru Proud, zdroj: Proud

Piva z minipivovaru Proud, zdroj: Proud

Jak moc je pro podniky atraktivní i celá řada spoluprací, které Proud má ať už s ostatními pivovary, vinaři, pražírnami, či třeba dovozcem prémiového pepře Pepper..field?

Tyto spolupráce jsou pro nás klíčové. S Pepper..fieldem jsme připravili pepřové pivo, s pražírnou Dos Mundos zase vánoční limitku s kávou. Právě tato neotřelá spojení nám pomáhají dostat se do míst, kam bychom se jinak nepodívali, protože takové ozvláštnění portfolia nám leckde otevírá nejedny zavřené dveře. 

Na koho primárně se svou nabídkou cílíte? 

Především na ty, kteří už mají nějaké zkušenosti s řemeslným, craftovým pivem nebo pivem z minipivovarů. Nejsou to tedy pivní začátečníci, ale už vědí, co je to IPA, ale nebo stout, a rádi ochutnávají různé malé pivovary. Proto se v distribuci zaměřujeme v prvé řadě na ochutnávkové pivnice, pivotéky a pivní bary a poté také na kavárny a kulturní prostory, kde je vyšší koncentrace mladých lidí, kteří jsou otevřenější k ochutnávání nových věcí.

Které pivo vytvořené ve spolupráci s různorodými partnery mělo zatím největší ohlas? 

Z limitek, do kterých jsme přidávali nějakou neobvyklou ingredienci, se velmi dařilo pepřovému pivu. Původně jsme si mysleli, že se bude jednat jen o jednorázovou záležitost, ale nakonec jsme ho vařili celou loňskou sezónu a letos připravujeme s Pepper..fieldem další novinku. 

Doba předcovidová byla dobou hojnosti, kdy pivovary nestíhaly vařit pivo, ale během pandemie se musely začít více snažit i po stránce marketingové a obchodní.

Michal Škoda

Přidávání neobvyklých ingrediencí při vaření piva však není na poli minipivovarů ojedinělé. Jak se vám daří odlišit se od své přímé konkurence? 

V tomto ohledu sázíme na pěkný marketing, design a obchod, s nimiž máme bohaté zkušenosti z našich předchozích projektů. U řady minipivovarů je právě toto historicky slabé místo, i když pod tlakem pandemie se to postupně mění. Doba předcovidová byla dobou hojnosti, kdy pivovary nestíhaly vařit pivo, ale během pandemie se musely začít více snažit i po stránce marketingové a obchodní. 

Rovněž se profilujeme právě již zmíněnými spolupracemi, které nám v naší komunitě přidávají určitý kredit. S různými surovinami experimentují i jiné pivovary, ale myslím si, že nám to jde dost dobře.

Na co se chcete letos v marketingové komunikaci zaměřit?

V uplynulém roce jsme se soustředili zejména na digitální komunikaci, v podstatě na Facebook a Instagram. Letos chceme naší komunikaci zintenzivnět a pustit se mnohem více do videoformátů. Také máme naplánováno více aktivit v offline mediatypech, jako je rádio nebo print. V rádiu chceme zejména v západních Čechách podporovat naše prohlídky pivovaru, které jsou pro nás klíčovým nástrojem, jak lidem ukázat, jak vaříme pivo, jaké používáme suroviny, kdo za naším pivem stojí. V klíčových oblastech, což je vedle Plzně také Praha, Brno, potažmo Ostrava, budeme investovat také do tisku, zejména do food a gastro titulů nebo časopisů typu Amazing Places.

Vedle gastro akcí a pivních festivalů bychom se rádi podívali i na větší hudební či hudebně-kulturní festivaly po celé republice.

Michal Škoda

Loni jste se zúčastnili s Proudem více než 40 eventů. Plánujete svou účast na akcích letos ještě posílit? 

Ano, tento rok chceme pokrýt mnohem více eventů. Vedle gastro akcí a pivních festivalů bychom se rádi podívali i na větší hudební či hudebně-kulturní festivaly po celé republice.

Podle čeho si akce, na kterých chcete být přítomni, budete vybírat? 

Pominu-li gastro a pivní akce, vidíme potenciál na dvou typech eventů. Zaprvé nám velmi dobře fungují rockové koncerty, kam chodí jednak mladí lidé, jednak lidé středního věku, kteří už mají zkušenosti s malými pivovary. Zadruhé jsou to lifestylově-kulturní akce typu festival Colours of Ostrava, který zdaleka není jen o hudbě, ale o celkovém zážitku.

V rámci retailu je Proud k dostání v Albertu a Makru v prodejnách v Plzni a Praze. A dále na Rohlíku. Budete svou přítomnost v tomto prodejním kanále rozšiřovat? 

V tuto chvíli o tom jednáme, ale ještě nemáme nic potvrzeno, takže nemohu říct nic konkrétního. Rádi bychom ale naši dostupnost rozšířili na stávajících retailových provozovnách i na nové řetězce, v nichž pracují s pivem z malých pivovarů. 

Proud má i vlastní e-shop, prodává na online supermarketu. Jaký podíl tvoří internetový prodej na celkových tržbách?

Celkem to dělá 10 %, přičemž náš e-shop je ohledně tržeb srovnatelný s Rohlíkem. Na Rohlíku, kde prodáváme jen základní portfolio pěti piv v sedmičkových lahvích, využíváme jeho dostupnost ve většině českých velkých měst. Z tohoto důvodu je to pro nás významný partner, který nám pomáhá v tom, aby si lidé mohli naše pivo objednat i domů, a to po celé republice. Oproti tomu na e-shopu nabízíme kompletní portfolio, včetně limitovaných edicí a merchandisingu. E-shop bereme jako takovou fanzónu, kdežto Rohlík nám zajišťuje rychlou distribuci.

Neplánujete i vlastní hospodu?

Výhledově chceme vlastní hospodu otevřít přímo v pivovaru, ale to bude delší cesta vzhledem k tomu, že se nacházíme v areálu Prazdroje, kde je pro veřejnost přístup částečně omezen. Nyní jsme ve fázi přípravy projektu s architekty a designéry a v horizontu pěti let bychom chtěli náš pivovar i s hospodou otevřít. Mimo pivovar o hospodě neuvažujeme, spíše chceme navázat s vybranými partnery z řad hospodských intenzivnější spolupráci, která by spočívala v pořádání degustací či párování s jídlem.