Architekti se dnes neobejdou bez marketingu a PR

pondělí, 14. března 2022, 13:20 Marketing MediaGuru

Před deseti lety se marketingem a PR zabývala architektonická studia jen výjimečně, nyní je to nezbytná součást jejich činnosti.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Před deseti lety se marketingem a PR zabývala architektonická studia jen výjimečně, nyní je to standard. Marketing a PR jsou nezbytnou součástí každé podnikatelské činnosti. A platí to i pro architektonická studia, která si důležitost propagace čím dál více uvědomují. I architekti potřebují budovat svou značku, aby o nich potenciální zákazníci věděli, protože vyšší šanci na úspěch má ten, kdo je více vidět. Nárůst zájmu o marketingové služby ze strany architektů potvrzuje i PR agentura Idealab, jež se specializuje na architekturu, design a nemovitostní trh. 

„Když jsme s marketingem a PR pro architekty před nějakými deseti lety začínali, věnovala se aktivní propagaci jedno, dvě architektonická studia. Někoho odpovědného za PR a prezentaci na veřejnosti mělo možná jedno studio. Prostě tehdy platilo klišé, že architekt je chlápek v černém roláku s intelektuální vizí a slovo jako marketing je v architektuře skoro něco jako nadávka,“ popisuje CEO Idealabu Radek Váňa. „Dneska je situace naprosto odlišná a vlastně není moc velkých a úspěšných architektonických studií, která by neměla vlastní PR: ať už interní, nebo externí agenturu, jako jsme třeba my,“ dodává. 

Dříve platilo klišé, že architekt je chlápek v černém roláku s intelektuální vizí a slovo jako marketing je v architektuře skoro něco jako nadávka.

Radek Váňa

Důvodem nárůstu zájmu o marketing je především sílící konkurence i postupná globalizace trhu architektury. „S rostoucí konkurencí je to téma, jak se zviditelnit, odlišit,“ říká architektka Iva Hájková ze studia Iva Hájková Interiors. Podle Gregory Specka, architekta a designéra z YUAR architects, je to dokonce „nejúspěšnější způsob, jak rozšířit seznam klientů a prezentovat sebe a svou práci“ a rovněž možnost, jak „najít cílové klienty, ale také partnerské příležitosti“.   

V závislosti na vývoji mediální krajiny se celkově komplikuje i způsob propagace. Zatímco před 15 lety vycházely na poli architektury dva tištěné časopisy, nyní je situace zcela odlišná. V době internetu, kdy lze pracovat z Prahy pro zadavatele například v Asii, je zapotřebí spravovat své sociální sítě, starat se o webové stránky, psát blog či klást důraz na svou prezentaci v médiích. 

Samozřejmě základem je mít kvalitní obsah, v našem případě stavby, o kterých píšeme, mluvíme a které fotíme…

Radek Váňa

„Klientům vždy doporučujeme zaměřit se na online, protože to jsou kanály, které změříte,“ podotýká Radek Váňa. Úspěšná komunikace (nejen) v architektuře se dnes skládá z webu, sociálních sítích – zejména Instagramu a LinkedInu –, PPC kampaní a dalších. „Samozřejmě základem je mít kvalitní obsah, v našem případě stavby, o kterých píšeme, mluvíme a které fotíme…,“ doplňuje s tím, že velmi dobře fungují i videa a podcasty s architekty, kde pozoruje významný nárůst sledovanosti. Naopak role tisku se v posledních letech upozaďuje. 

Spíše okrajově figurují v propagaci architektů podle Váni akce typu Open House nebo Den architektury. „Beru je spíš jako takovou radostnou přehlídku často spíše historických staveb, kam si rádi zajdeme, kde nás to baví, ale tam se nové zakázky a PR pro české architekty zatím úplně nedělají,“ myslí si. Podobně nahlíží i na mnohé soutěže, například na Stavbu roku či Architekt roku, které jsou čistě komerční. Výjimku tvoří Česká cena za architekturu, soutěžní přehlídka pořádaná Českou komorou architektů. 

Funguje to jako kdekoliv jinde: někdo je vám sympatický, baví vás jeho práce, tak ho zkusíte oslovit.

Radek Váňa

Konkrétní mediaplán a celková strategie musí být vždy na míru danému studiu a projektu. Architektonická studia, která se specializují na velké návrhy kancelářských budov nebo urbanistických celků, budou komunikovat jinak  a jinde než malé studio zaměřující se na interiéry kaváren. I cílová skupina se liší, jednou jsou to developeři, jindy provozovatelé restaurací či lidé toužící po vlastním domě či bytě. 

Podle Radka Váni se ale architektonickým studiím vyplatí budovat značku u široké veřejnosti. „Když jste v médiích, snadněji se dostanete k developerům, kteří si vybírají do vyzvaných tendrů několik architektů. Když umíte krásné vily, je velká pravděpodobnost, že vás osloví kamarádi vašich klientů anebo si vás najdou na internetu a skrze referenci k vám přijdou,“ vysvětluje.

Idealab přitom již třetím rokem vydává internetový časopis archizoom.cz, jenž se soustředí na vily a top segment české architektury. „Díky prezentaci na našem webu spojenou třeba s videorozhovorem získalo několik architektů zajímavé zakázky. Klienti si je našli na webu, přečetli si článek, zhlédli video a pak jim zavolali. Funguje to jako kdekoliv jinde: někdo je vám sympatický, baví vás jeho práce, tak ho zkusíte oslovit,“ doplňuje. 

-stk-