HBO Max zastavuje výrobu původního obsahu v Evropě

středa, 6. července 2022, 07:30 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Streamovací služba HBO Max zastavuje původní produkci ve většině evropských zemích.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Streamovací služba HBO Max zastavuje původní produkci ve většině evropských zemích. Portálu Variety potvrdila, že už nebude produkovat originální pořady v Dánsku, Švédsku, Finsku, Norsku, Turecku, střední Evropě (včetně Česka) a v Nizozemsku. Opatření se nedotkne Španělska a Francie. Rozhodnutí je součástí plánu mateřské společnosti Warner Bros Discovery snížit náklady po odštěpení od AT&T o přibližně 3 miliardy dolarů (2,92 miliardy eur) a souvisí také s plánovaným sloučením HBO Max a Discovery+.

„Vzhledem k tomu, že pokračujeme v práci na spojení HBO Max a Discovery+ do jedné globální streamovací služby, přezkoumáváme naši aktuální obsahovou nabídku stávajících služeb. V rámci tohoto procesu jsme se rozhodli odstranit z HBO Max omezené množství původního programu a také ukončit naše původní programové úsilí pro HBO Max v severských zemích a střední Evropě. Také jsme ukončili naše rozvojové aktivity na novějších územích Nizozemska a Turecka, které byly zahájeny v minulém roce,“ uvedla HBO Max v prohlášení pro Variety. 

Ukončení se dotkne např. titulů Lust (Švédsko) a Kamikaze (Dánsko) a navíc je HBO Max odstraní ze své nabídky. Tak má postupovat i v případě titulu The Informant (Maďarsko). Podle informací serveru Aktuálně.cz zmizela z nabídky českého obsahu minisérie Bez vědomí a také letošní jarní novinka Spolu & hladoví od Lukáše Hejlíka a jeho dcery Kláry. 

Ve stanovisku HBO ale dodává, že „závazek vůči těmto zemím se nemění".  Lokální tvorbu chce v dotčených zemích rozvíjet pro lineární sítě Warner Bros Discovery a v těchto regionech chce lokální obsah nakupovat a využít ho pro své streamovací služby. Projekty, na kterých se pracuje, budou pravděpodobně prodány jiným sítím nebo platformám. V evropských aktivitách HBO Max se navíc podle Variety očekává propouštění.

Fúze amerických společností WarnerMedia a Discovery byla završena letos v dubnu. Pod jednou střechou se tak ocitly mj. streamovací placené služby HBO Max, Discovery+ a CNN+. Posledně jmenovaná už byla ale ukončena.

Služba Discovery+ měla na český trh vstoupit v průběhu letošního roku. HBO Max se z původní HBO Go vyvinula letos v březnu. V jaké podobě se teď sloučené služby HBO Max a Discovery+ na českém trhu objeví, zatím není jasné. Mezitím vstoupila na trh placených streamovacích služeb i Disney+.

-mav-