Jak na sítích dopadl reklamní souboj Forejta a Morejta?

pátek, 16. září 2022, 15:05 Reklama MediaGuru

Podle analýzy Adbros, která monitorovala zmínky na Facebooku a YouTube, převažovaly na klip Přemka Forejta negativní reakce. Martin Mikyska (Mikýř) v kampani Bageterie Boulevard získal příznivější hodnocení.

Přemek Forejt v klipu McDonald's, zdroj: McDonald's

Přemek Forejt v klipu McDonald's, zdroj: McDonald's

Analytici agentury Adbros sesbírali celkem 2978 zmínek, které se na sociálních sítích Facebook a YouTube objevily v období od 17. do 26. srpna 2022. Týkaly se reklamních kampaní McDonald’s v podobě klipu Mc’n’Roll, ve které hraje Přemek Forejt na suroviny řetězce, a reakce konkurenční Bageterie Boulevard v podobě videa s Mikýřem alias Morejtem. Drtivá většina, 2850 zmínek, se týkala kampaně McDonald’s. Na spot Bageterie a Mikýře pak zbylo 128 názorů. Uživatelé se nevyhýbali ani srovnání s kampaněmi Michala Davida pro Penny a Kapitána Dema pro Lidl

Lidé většinou vyjadřovali hlavně názory vztahující se k samotné kampani McDonald’s. Tyto zmínky tvořily 77 % všech sesbíraných názorů a nadpoloviční většina z nich, celkem 66 %, byla negativní.

Hodnocení se nevyhnul ani Přemek Forejt. 194 uživatelů vyjádřilo názor spojený s jeho profesní pověstí, ve 149 případech se jednalo o odsuzující reakce. Řešila se i jeho osoba, ta si vysloužila celkem 237 reakcí. Z 92 % se jednalo o negativně laděné názory, pozitivita a zen získaly pouze tříprocentní zastoupení.

Ke srovnání McDonald’s s kampaněmi Lidlu a Penny se uchýlilo 120 uživatelů. Všech 34 lidí, kteří porovnali McDonald’s a Penny, zaujalo v tomto srovnání neutrální postoj. V souboji s kampaní Lidlu pak McDonald’s vychází podle Adbros jako poražený. Z 60 srovnávajících se 39 uživatelů přiklonilo na stranu počinu z dílny Lidlu a Kapitána Dema. Kampaně McDonald’s a Bageterie si pak vysloužily 16 srovnání, kde se síly vyrovnaly. 5 reakcí bylo pozitivních, 6 neutrálních a 5 negativních.

Někteří uživatelé také nenechali bez povšimnutí podobnost mezi kampaněmi McDonald’s a loňskou reklamou na supermarket Marc Rebillet x Edeka. Ze 109 uživatelů jich 68 vyjádřilo znechucení nad snahou McDonald’s okopírovat starší zahraniční spot, dalších 48 uživatelů pak zaujalo neutrální stanovisko.

Spolupráce Mikýře a Bageterie si ve sledovaném období vysloužila 60 zmínek, z nichž 53 % tvořila pozitivní a 30 % negativní hodnocení. Ve srovnání s ostatními kampaněmi, ke kterému se uchýlilo 27 uživatelů, si Morejt vysloužil pozitivní názor od 13 a negativní od 6 uživatelů. Na Mikýře jako osobnost pak reagovalo 128 lidí, mezi kterými převládaly ve 44 % neutrální a 36 % pozitivní postoje.

Bageterie Boulevard se s Mikyskou trefuje do McDonald's

pátek 19. srpna 2022

Forejt v outfitu z žemlí hraje pro McDonald’s na potraviny

středa 17. srpna 2022

Lidl se spojil s Kapitánem Demo, lákají na značkové slevy

středa 13. července 2022

Penny obsazuje do výroční kampaně Michala Davida

pátek 25. února 2022

-mav-