Ochota nakupovat privátní značky v době krize se zvyšuje

pátek, 14. října 2022, 13:10 Marketing, Retail MediaGuru

O deset procentních bodů se meziročně zvýšil počet lidí, kteří hodlají kupovat častěji privátní značky.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

V turbulentních časech, které v současnosti panují, se významně mění spotřebitelské chování. Zatímco pandemie koronaviru přivedla lidi k tomu, že začali mnohem více myslet na své zdraví a hygienu, klimatická změna dává do popředí jejich zájmu ekologickou udržitelnost a rostoucí ceny je nutí šetřit a hledět při nakupování více na cenu. I z tohoto důvodu získávají privátní značky nyní na ještě větší důležitosti než dříve. Zaznělo na semináři Retail Trouble Shaker, který ve čtvrtek 13. října pořádala organizace POPAI CE.

Strategie k šetření si lidé volí různé. Podle průzkumu společnosti InsightLab, jež proběhl na vzorku tisíce respondentů, 58 % českých spotřebitelů více zvažuje, co si koupí, 47 % si dává pozor na spotřebu elektřiny, 41 % chodí méně do restaurací, kaváren či bister a 37 % kupuje méně drahých výrobků. Třetina dotázaných si více vaří doma, méně chodí za kulturou a také kupuje levnější typy výrobků. A pětina lidí (21 %) kupuje více výrobků privátních značek řetězců. 

Podle dat agentury NielsenIQ si alespoň někdy kupuje privátní značky 81 % zákazníků. Zatímco loni bylo rozhodnuto je kupovat častěji 8 % lidí, letos je to již 18 %.

Zdroj: NielsenIQ

Zdroj: NielsenIQ

Tržní podíl privátních značek tvořil minulý rok 22,4 %, což je největší podíl za posledních 13 let. Roste zejména u potravin, kde se meziročně zvýšil o 1 pb. na 23 %. V drogerii je zatím stabilní.

Při pohledu na celkový trh je vidět, že privátní značky rostou rychleji než značkové výrobky. Zatímco FMCG roste o 1,9 %, přičemž růst je tažen především zvyšováním cen, privátní značky o 8 %.

Privátní značky vylepšují svou image

Kromě toho, že privátní značky nabízejí zákazníkům kvalitu za dostupnou cenu, se jejich image v posledních letech značně vylepšila. Zatímco dříve byly jejich výrobky především levné a lidé k nim chovali spíše nedůvěru, postupně se zvyšovaly nároky na jejich kvalitu, vzhled i udržitelnost.

Za příklad může posloužit řetězec Rossmann. Zatímco v počátcích byl zásadní samotný výrobek, nyní se velmi dbá i na jeho jedinečnost, udržitelnost, kvalitu a design. Jak uvedla manažerka komunikace firmy Olga Stanley, v roce 1996 pracoval Rossmann s jedním zastřešujícím konceptem, o rok později zavedl čtyři první privátní značky, a to Babydream, Winston, Facelle a SunOzon. V současnosti nabízí přes tři tisíce výrobků od více než 30 privátních značek. Na tuzemském trhu se velmi dobře daří značkám Isana, Babydream a Domol. V posledních letech také roste zájem o značky zdravé výživy, jako je například Ener Bio.

Ukázka vývoje privátní značky Babydream řetězce Rossmann, foto: MediaGuru

Ukázka vývoje privátní značky Babydream řetězce Rossmann, foto: MediaGuru

To, že privátní značka není záležitostí jen FMCG, dokazuje T-Mobile, který letos na podzim uvedl na trh vlastní značku chytrých telefonů. Pod názvem T Phone a T Phone Pro nabízí telefony pro české 5G sítě. „Chceme zákazníkům nabídnout co nejlepší konektivitu od začátku do konce,“ popsal Lukáš Veinlinch za T-Mobile s tím, že příští model zařízení bude vyladěn na základě zpětné vazby zákazníků. Od začátku října jich už bylo na tuzemském trhu prodáno přes 3300 kusů.

T-Mobile uvede vlastní značku mobilů T Phone pro 5G sítě

čtvrtek 29. září 2022

-stk-