Na Chodově otevřela v pilotu první cirkulární prodejna

úterý, 6. prosince 2022, 12:40 Aktuality, Retail MediaGuru

V nákupním centru Westfield Chodov otevřel v rámci pilotního projektu první cirkulární obchod na českém trhu s názvem No Neke.

Zdroj: No neke

Zdroj: No neke

V nákupním centru Westfield Chodov otevřel v rámci pilotního projektu první cirkulární obchod na českém trhu s názvem No Neke. Veškeré nabízené zboží je z druhé ruky, jde o různorodý sortiment. K dostání jsou značky jako Second hand 1981 a Tak trochu jiný sekáč (móda), Levneiphony.cz (servis a prodej elektroniky od Apple), Ebuu (dětské oblečení a hračky), Eterle (vintage home decor), EbikePartners (ojetá elektrokola) či výdejna Reknihy.cz. Prodejna je zařízená použitým nábytkem z programu Druhý život nábytku od Ikea.

Obchod v 1. patře Westfield Chodov je otevřen od 6.12. 2022 do konce roku. Jde o pilotní projekt dlouhodobého cirkulárního konceptu. Tým No neke v rámci něho sbírá data, aby mohl následně svoje aktivity rozšířit. „Náš záměr nemůže být udržitelný pouze z pohledu cirkularity, ale také z pohledu byznysu. Proto začínáme pilotním projektem na Chodově, na kterém si chceme ověřit, jak tento koncept dělat profitabilně,“ vysvětluje COO No Neke Radek Hampl, který je zároveň ředitelem pobočkové sítě Bonami.

„Chceme bořit předsudky ohledně nákupů v second handech. Věříme, že si zákazníci po příchodu k nám řeknou, že snad ani není možný, že tohle je sekáč,“ říká CEO No neke Michaela Kloudová.

Myšlenka založit cirkulární obchod je podložena průzkumem trhu na vzorku 1000 lidí, který zrealizoval partner projektu No neke InsightLab. Průzkum ukázal, že 77 % Čechů alespoň někdy nakupuje věci z druhé ruky a až pro 80 % spotřebitelů je motivací snaha ušetřit. Téměř polovině lidí je líto věci vyhazovat, 36 % chce zamezit plýtvání a 27 % si myslí, že je to ekologičtější.

Do projektu No neke se zapojila i společnost KB SmartPay. „Pro KB SmartPay je udržitelnost a cirkulární ekonomika jedním z klíčových témat. Dělá nám radost, že můžeme podporovat lokální projekt, navíc takový, který přímo souvisí s naší činností, tedy bezkontaktními platbami,“ říká Jitka Palatová, generální ředitelka KB SmartPay ze skupiny Worldline.

První obchodní dům, který nabízí 100 % sortimentu z druhé ruky, vznikl v roce 2015 za Stockholmem. Jmenuje se Retuna a jeho zakladatelka nyní tým No neke na dálku mentoruje a sdílí s ním své know-how.

-mav-