Hlavními tématy firem i společnosti by měly být ESG i udržitelnost

neděle, 14. května 2023, 08:15 Udržitelnost MediaGuru

Odpovědnost k životnímu prostředí je aktuální téma, kterým se zabývají nejen jednotlivci, ale také čím dál více firem. Podle odborníků je však důležité o těchto tématech více mluvit a zároveň ukázat konkrétní kroky, které k udržitelnosti směřují.

Ministr životního prostředí Petr Hladík při prezentaci na Global ESG & Sustainability summit, zdroj: MediaGuru.cz

Ministr životního prostředí Petr Hladík při prezentaci na Global ESG & Sustainability summit, zdroj: MediaGuru.cz

Udržitelnost je téma, které rezonuje společností, lidé o něm ale často pouze mluví, než aby podnikli konkrétní kroky. Mezi firmami je velmi aktuální také ESG (environmental, social, governance), které se postupně stává současným fenoménem. O tom, jak se k udržitelnosti postavit, či jak funguje ESG v konkrétních firmách, se v minulém týdnu mluvilo na Global ESG & Sustainability summitu v Martinickém paláci na Pražském hradě.  

Green deal není jen evropské téma, ale globální, uvedl na konferenci Jakub Skavroň, předseda správní rady Climate & Sustainable leaders Czech Republic. Ve své prezentaci rovněž upozornil na to, že je potřeba začít jednat a naplnit konkrétní kroky. „Pokud Česká republika nepůjde tím směrem a nebude chtít rozvíjet peníze a výzkum do zelené energetiky, tak zaspíme dobu,“ zmínil. Během své řeči rovněž zdůraznil, že zelené financování není spojeno pouze s energetikou, ale s celým průmyslem.

Konkrétní plán vedoucí k udržitelnosti Microsoftu na konferenci představil Lubomír Bandzuch, Sustainability Lead Microsoft ČR a SR. Microsoft se ve firemním plánu zavazuje k tomu, že do roku 2030 chce být karbonově neutrální. Podle Lubomíra Bandzucha je důležité ukázat lidem reálný projekt, za kterým stojí reální lidé. Zároveň však podotýká, že Česká republika i Slovensko jsou prozatím daleko za tím, co dělají země v západní Evropě.

Jak se na udržitelnost a ESG dívá Petr Václavek, founder & CEO FEB Ventures, vysvětlil při panelové diskuzi. „Jako stavitelé rizikových podniků pro firmy je ESG jednou z nejdůležitějších věcí, kterou paradoxně odstartovala válka na Ukrajině,“ uvedl. Do té doby se o důležitosti zelených projektů pouze mluvilo. „Najednou přes noc dramaticky vyrostly ceny plynu a elektřiny a začali jsme být do nějaké aktivity tlačení,“ dodal. Nejdůležitějším faktorem je podle jeho názoru najít vnitřní skutečnou hodnotu, která je při zelených projektech klíčová.

Svojí prezentací na konferenci přispěl také ministr životního prostředí Petr Hladík, který během své řeči vyzdvihl to, že Češi jsou sice velmi dobří v tom, kam odkládají své odpadky, ale zároveň slabí  v tom, jak tento odpadový materiál dokáží roztřídit a dále zpracovat. Proto představil strategii Cirkulární Česko, které má deset prioritních oblastí, na které se projekt zaměřuje.

Lukáš Rázl, co-founder Naše Rajče, na konkrétních krocích demonstroval, jak se díky umělé inteligenci zlepší produktivita i efektivita práce. Zdůrazňoval také nutnost pečovat o každou rostlinu individuálně, což podle něj bude možné díky nasazení velkých dat, které do zemědělství přinese umělá inteligence. „V horizontu 20 let zvládneme přecházet k individuální péči o každou rostlinu zvlášť. Celky, skupiny rostlin, budou čím dál menší a ve finále se to zastaví až u každé rostliny zvlášť,“ uvedl s tím, že výsledkem bude hojnost kvalitních, zdravých a chutných potravin.

O tom, jak Scuk.cz pomáhá lokálním farmářům a výrobcům, kteří hospodaří udržitelně, hovořil jeho zakladatel a CEO Kamil Demuth. Při své prezentaci představil zásady spolupráce, mezi kterými je například respekt k přírodě, zvířatům i zdraví lidí či péče o půdu a podpora biodiverzity.

Přínosnost včel pro společnost představil Petr Baudyš, ředitel pro kvalitu Penny. Ukázal, jak řetězec upozorňuje zákazníky na jejich přínos a popsal, co je pro udržitelnost důležité. Kampaň Penny v minulém roce demonstrovala, že bez včel by z regálů zmizelo až 60 % všech potravin.

Udržitelnost je velké téma také v gastronomii. „Jsme přesvědčeni o tom, že i gastronomie by si zasloužila progresi,“ řekl Filip Sajler, CEO Hopi Chef Tech Food. Během své prezentace rovněž vyzdvihl technologie, díky kterým lze v dnešní době gastronomii posouvat na jinou úroveň a zároveň se chovat udržitelně.

Plzeňský Prazdroj se snaží udržet českou pivní kulturu, podotkl projektový manažer Jakub Zaoral, který zároveň představil projekt Chytrej výčep. Má několik základních pilířů, jako například uhlíkovou neutralitu, suroviny z udržitelných zdrojů, plně cirkulární obaly nebo také žádné odpady na skládce. Největším problémem jsou dnes podle jeho slov ceny energií a surovin. A těmto problémům má právě nový projekt pomoct díky tomu, že zjistí, kolik výčepy spotřebovávají energie a vody, inovují výčepní zařízení nebo také pomůže hospodám s náklady. Do projektu je zapojeno 5 partnerů, 45 hospod, 30 senzorů v jedné hospodě a 1200 senzorů celkem. Měření by mělo probíhat jeden rok.

O fungování udržitelnosti v gastronomii hovořil Luboš KastnerRCBG. Podle jeho slov jsou při úspěšném projektu nejdůležitější data. Na konkrétních příkladech rovněž ukázal, jak jim pomohla spolupráce s Dotykačkou. „Když nerozumíte datům a neuvažujete nad nimi, tak to neuřídíte. Data jsou a budou základ pro udržitelný byznys do budoucna,“ dodává. V rámci konference rovněž představil vlastní program na řízení lidí a financí.

Na význam udržitelnosti v marketingu se zaměřil Michael Beran, founder a investor AllseT Solution. Podle něj má smysl investovat do brandu, aby byl pozitivní a zároveň si hlídat, aby firemní komunikace nebyla jen prázdnými frázemi. Upozornil, že by lidé měli více přemýšlet nad tím, jak udržitelná témata zakomponovat do marketingu.

-tšl-