Nejznámějšími influencery zůstávají Kovy, Leitgeb a Mareš

sobota, 19. srpna 2023, 07:40 Výzkum, Marketing, Aktuality MediaGuru

V posledních třech letech se čeští influenceři, kteří byli respondenty spontánně zmiňováni jako první, příliš nemění. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Influencer monitor od VŠE.

Kovy, zdroj: Internet Info

Kovy, zdroj: Internet Info

Podle pravidelného Influencer monitoru Centra marketingového výzkumu a tržních analýz Fakulty podnikohospodářské VŠE se na špici popularity influencerů stále drží Kovy, Nikol Leitgeb (dříve Štíbrová) a Leoš Mareš. V posledních třech letech se tak čeští influenceři, kteří byli respondenty spontánně zmiňováni jako první (tedy Top-of-Mind influenceři), příliš nemění. 

Mezi nejčastěji spontánně vybavovanými influencery se ve všech již osmi výzkumných vlnách objevuje vždy Kovy a Leoš Mareš. „Ty lze tedy považovat za dva nejstabilnější a nejznámější české influencery,” říká Radek Tahal, autor Influencer monitoru, který působí na Katedře marketingu Fakulty podnikohospodářské VŠE.

Nejčastěji spontánně vybavovaní influenceři

  1. Kovy
  2. Nikol Leitgeb
  3. Leoš Mareš, Anna Šulcová
  4. Nikol Čechová
  5. Petr Mára, Sugar Denny

Z první pětky, která je fakticky první „sedmičkou”, vypadl TMBK.

Pokud sledujeme spontánní výbavnost bez ohledu na pořadí, ve kterém je respondenti zmiňovali, pak mezi nejznámějšími deseti českými influencery jsou Kovy, Nikol Leitgeb, Leoš Mareš, Anna Šulcová, Kazma, Jirka Král, Shopaholic Nicol, Kazma a Sugar Danny. Do první desítky nejznámějších osobností se dostal Martin Mikyska alias Mikýř a Erik Meldik.

Stejně jako v předchozí vlně Influencer monitoru za nejvíce „okoukaného“ influencera respondenti označují Annu Šulcovou. Během posledního půl roku počet lidí, kteří si ji přejí vídat méně často, vzrostl razantně, a to z 23 % na 53 %. Razantně v poslední době ale rostla i její známost „Znalost osoby či značky s sebou může nést pozitivní i negativní emoční náboj. Vysoké povědomí je nicméně báječný stav pro další marketingovou práci, kdy je možné zjišťovat důvody nasycenosti a okoukanosti, a vhodně s takovými informacemi do budoucna pracovat,” komentuje Tahal.

Výzkum se pravidelně zaměřuje také na to, jaká sociální média mladí Češi nejčastěji aktuálně využívají. Na první třech příčkách se v posledních vlnách Influencer monitoru stabilně drží Instagram, Facebook a Youtube. Všechny tyto zmíněné kanály využívá přes 92 % dotazovaných. Ostatní sociální média jsou mladými Čechy využívána se značným odstupem. Nadále roste obliba TikToku, který dle poslední vlny průzkumu využívá 43 % respondentů. 

O výzkumu

Uskutečňuje se formou reprezentativního výzkumného šetření (kombinace osobního a online dotazování) na cílové skupině mladých lidí ve věku 15 až 34 let. Jednalo se o kvótní výběr podle pohlaví, věkového pásma (v rámci sledované skupiny jsou celkem tři pásma) a regionu. Filtračním kritériem pro zahrnutí do výběrového souboru byla alespoň hodina týdně strávená na internetu. Počet respondentů v každé vlně je vždy přes 400.

-mav-