CAMP si připomíná Karla Pragera architektonickým během

pátek, 25. srpna 2023, 18:50 Aktuality, Reklama MediaGuru

Centrum architektury a městského plánování se rozhodlo oslavit 100 let od narození architekta Karla Pragera prvním ročníkem běhu Archirun.

CAMP chce během Archirun nejen připomenout 100 let od narození Karla Pragera, ale také propojit témata města a sportu, zdroj. CAMP.

CAMP chce během Archirun nejen připomenout 100 let od narození Karla Pragera, ale také propojit témata města a sportu, zdroj. CAMP.

Letos 24. srpna uplyne 100 let od narození architekta Karla Pragera, jenž je podepsán pod nejednou ikonickou stavbou v Praze, jako je například budova Federálního shromáždění (dnes Nová budova Národního muzea), Nová scéna Národního divadla či Sdružení projektových ateliérů Emauzy, v němž se v současnosti nachází  Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) a Centrum architektury a městského plánování (CAMP). Právě CAMP se rozhodl si výročí slavného architekta připomenout netradičně a u této příležitosti uspořádat historicky první ročník běhu Archirun. Běžce i zájemce o architekturu na něj láká rozsáhlou marketingovou kampaní. 

„Myšlenka Archirunu vznikla jako pocta významnému českému architektovi, Karlu Pragerovi, který by letos oslavil sté narozeniny,“ vysvětluje Barbora Kloudová, která má v CAMPu na starosti PR a marketing, a dodává: „Naším dlouhodobým cílem je zvyšovat povědomí o CAMPu mezi Pražany. Oslovení aktivních cílových skupin, v tomto případě sportovců, je vždy efektivnější, protože jsou otevření novým zážitkům. Spojení sportu a architektury se proto nabízelo. Uvažovali jsme nad tím už delší dobu, i proto, že v rámci IPRu je sport ve městě jedním z témat, která řešíme.“ 

Se sloganem „Běžte, klusejte, jděte“ je Archirun, který se koná 26. srpna, komunikován jako běh určený pro všechny běžce i neběžce. Celková délka trasy, mapující budovy spojené s Karlem Pragerem, je naplánována na zhruba sedm kilometrů a je vhodná i pro seniory nebo rodiče s dětmi. Účastníci budou mít navíc možnost navštívit místa, která nejsou běžně přístupná. 

Start i cíl závodu je před CAMPem, v ulici Vyšehradská 51. Jednotlivé budovy jsou postupně blíže prezentovány ve spolupráci s ambasadory. Rapper Vladimir 518 představil budovu Nové scény Národního divadla. Janek Rubeš, jeden ze zakladatelů projektu „Kluci z Prahy“, pozval účastníky do budovy Federálního shromáždění. Bára Poláková se podívala do CAMPu, Mikýř provedl Kotelnou Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí a Asijatka Komerční bankou na Arbesově náměstí. 

Doprovodná komunikační kampaň využívá outdoor, rádio, podcasty, sociální sítě a také PR aktivity. Součástí je i navázání partnerských a mediálních spoluprací. 

V rámci teasingu bylo vytvořeno i online video s běžci z řad zaměstnanců CAMPu,

V digitálním prostoru staví kampaň na zapojení influencerů, kromě již zmíněných ambasadorů pomáhá s propagací Iva Burkertová z Odivi, Kristýna Políček, Epos 257 či Eliška Bukovičová nebo Sandruš Brabencová z Adidas Runners. Na sociálních sítích a také v médiích, například v Reflexu, probíhaly soutěže o registrace na závod zdarma.

Každý vizuál na CLV je ručně dělaný unikát, tento vznikl ve spolupráci s umělcem Epos 257, později jej sprejovali zaměstnanci CAMPu, zdroj: CAMP.

Každý vizuál na CLV je ručně dělaný unikát, tento vznikl ve spolupráci s umělcem Epos 257, později jej sprejovali zaměstnanci CAMPu, zdroj: CAMP.

V rámci propagace spolupracuje CAMP také se sportovními subjekty – vedle komunity Adidas Runners, jež se podílela na pěti trénincích k jednotlivým budovám závodu, se jedná o RunCzech či Český olympijský výbor. „Je to pro nás oboustranně výhodné, protože naše komunity jsou aktivní, ale vzájemně se ne vždycky znají. CAMP má poměrně silný dosah na sociálních sítích a díky této spolupráci například Adidas Runners komunita získala nové členy, podobně tak i RunCzech. A do CAMPu se zase podívali lidi, kteří ho předtím neznali,“ přibližuje Barbora Kloudová s tím, že s Českým olympijským výborem jde především o tvorbu obsahu, kdy byl například ředitel IPRu Ondřej Boháč hostem podcastu Přes příkop.

„Klíčová je pro nás také spolupráce s Národním divadlem a Národním muzeem, bez kterých by tento typ akce nebylo možné uspořádat. Účastníci závodu se v rámci závodu dostanou v budovách na místa, která nejsou běžně přístupná,“ doplňuje Kloudová.

V den samotného závodu bude v CAMPu připraven i doprovodný program jako komentované prohlídky, sítotisková, modrotisková nebo sprejovací dílna, koncert pod širým nebem, diskuse, soutěže a další aktivity pro všechny věkové skupiny. Na jeden den se sem také vrátí výstava Architektura 58–89, jejímž kurátorem je Vladimir 518.

S Archirunem by chtěl CAMP pokračovat i do budoucna a propojovat tak zájem o architekturu se sportovní aktivitou. Příští rok se například nabízí propojení s olympijskou tematikou.

-stk-