Rohlík spouští pilotní zálohování PET lahví z domova

středa, 29. listopadu 2023, 17:10 Aktuality, Retail, Udržitelnost MediaGuru

Rohlík zavádí testovací systém zpětného sběru PET lahví. Při doručení nákupu si je vyzvednou kurýři.

Zdroj: Rohlík

Zdroj: Rohlík

Rohlík spouští testovací systém zpětného sběru PET lahví, svým zákazníkům umožní při převzetí nákupu odevzdat prázdné nesešlapané lahve kurýrům. 

Chceme tak aktivně přispět k ochraně životního prostředí a usnadnit našim zákazníkům recyklaci. Cílem je ukázat, že péče o planetu může být součástí běžného života. Legislativa zavádějící zálohování PET lahví bude účinná za dva roky, ale nám přijde tato iniciativa velmi důležitá už teď,” vysvětluje start nové služby generální ředitel online supermarketu Martin Beháň. 

Kurýři začnou zákazníkům nabízet speciální recyklační sáčky, do kterých zákazníci vloží použité PET lahve. Ty se kurýrům odevzdávají nesešlapané, aby se co nejvíce simulovala situace reálného zálohování. Kurýr označí v aplikaci u zákazníka odběr PET lahví, čímž Rohlík získá přehled o zájmu svých zákazníků novou službu využívat. Data nepoužije pouze pro své obchodní účely, ale poskytne je jako pracovní materiál Ministerstvu životního prostředí. 

„Na datech uvidíme zájem napříč regiony. Zjistíme, kde je poptávka obrovská a kde je o recyklaci zájem, ale také poznáme, ve kterých lokalitách zájem stagnuje nebo je nízký. To vše nabízíme jako východisko pro další kroky na cestě k plnohodnotnému zálohování. A to je také důvod, proč zatím nezavádíme odměnu za odevzdání PET lahví. Za prvé, už tento krok vnímáme jako unikátní službu, nemuset odevzdávat PET lahve v provozovnách. Za druhé chceme čistá data bez ohledu na to, kolik za odevzdanou lahev dostanete korun nebo kreditů. A za třetí, věříme, že i pro naše zákazníky je na prvním místě ochrana životního prostředí, tak jako pro nás, a že jim zkrátka zase výrazně ulehčíme jejich fungování. A to především na menších městech nebo vesnicích, kde není tolik nádob na tříděný odpad a lidé musí urazit větší vzdálenost,” komentuje Beháň. 

„Nejen z iniciativy online marketu Rohlík vidíme, že systém zálohování podniky zajímá. Například data, která Rohlík prostřednictvím pilotního zálohování získá, mohou být dobrým odrazovým můstkem pro budoucí nastavení celého systému,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík s tím, že nejdříve bychom mohli v Česku zálohovat od poloviny roku 2025 díky aktuálně připravované novele zákona o obalech.

Podle průzkumu agentury Ipsos se zájem o zálohování zvýší, pokud bude dostupnější přímo z „domova“. Až 80 % respondentů uvedlo, že by se zvýšila jejich motivace k recyklaci PET lahví, pokud by bylo možné použité odevzdávat přímo v jejich domě nebo bytovém domě. Ostatně vzdálenost je právě nejčastějším důvodem, který respondenty odrazuje od recyklování (36 % z těch, kteří nikdy netřídí). Dalšími nejčastějšími důvody jsou přeplněné nádoby určené k recyklaci plastů (34 %) a absence třídících nádob blízko bydliště (27 %). Necelá třetina lidí v průzkumu navíc uvedla, že kvůli recyklování jsou ochotni absolvovat minimální vzdálenost, protože nádoby musí být v ulici, ve které žijí nebo pracují.

Možnost vracet PET lahve kurýrům začal testovat v roce 2020 ve spolupráci se společnosti Mattoni 1873 také online supermarket Košík.  Z kamenných retailových hráčů vratný systém PET lahví a plechovek již začaly testovat řetězce Lidl, Kaufland a Albert

-stk-