Pětina českých uživatelů SVOD za služby neplatí

středa, 22. května 2024, 14:50 TV, Výzkum MediaGuru

Pětina uživatelů placených služeb videa na vyžádání (SVOD) využívá v Česku k přístupu k obsahu sdílených hesel. Data přináší výzkum Atmedia index.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Více než 20 % uživatelů placených služeb videa na vyžádání (SVOD) za ně neplatí a využívá sdílených účtů s přáteli či známými. Vyplývá to z dat výzkumu Atmedia index, který pravidelně realizuje mediální zastupitelství Atmedia.

„Placené VoD služby typu Netflix, HBO Max nebo Disney+ sleduje minimálně několikrát měsíčně 2,8 milionu Čechů ve věku 15–69 let, přičemž jeden uživatel využívá v průměru 2,3 služby najednou. Hovoříme tedy o zhruba 6,5 milionech účtů, respektive přístupů k placeným VoD službám,“ vypočítává Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia.

Za celé dvě třetiny přístupů platí uživatelé přímo poskytovateli služby, dalších 12 % je placeno prostřednictvím některého z operátorů placené TV, kteří placené videotéky nabízí svým zákazníkům vedle desítek televizních stanic. Další část přístupů ovšem patří k těm, za které jejich uživatelé neplatí. „Za 78 % přístupů k SVoD službám jejich uživatelé platí, pak je tedy ovšem jedna pětina přístupů, za něž uživatelé neplatí a obsah sledují zdarma prostřednictvím účtů sdílených se svými známými nebo přáteli,“ vysvětluje Müller. Dodává, že tento jev často představuje pro jednotlivé hráče s placenými videotékami poměrně výraznou ztrátu v příjmech z předplatného. „Zatímco jeden z pěti největších hráčů na českém trhu měl v 2. pololetí loňského roku takových uživatelů 14 %, u dalšího tvořili celou čtvrtinu,“ říká.

K nejvyužívanějším placeným VoD službám na českém trhu patří dlouhodobě Netflix, Voyo, HBO Max, Disney+ a Prima+.

Uživatelé placených VOD služeb sdílí své účty nejčastěji ve dvou lidech, výjimkou ovšem není ani skupina pěti a více osob. U některých streamovacích služeb se ke sdílení jednoho účtu v pěti a více lidech hlásí až 15 % těch, kteří sdílené účty využívají.

To, že někteří uživatelé mají k obsahu na placených VOD službách přístup prostřednictvím sdílených účtů, ovšem neznamená, že  seriály a filmy sledují zcela zdarma. Zhruba polovina z nich totiž na předplatné svým známým a přátelům přispívá, nejčastěji v řádu vyšších desítek korun měsíčně. Naopak uživatelé, kteří za placené VOD služby platí přímo poskytovateli služby a sdílené účty tedy nevyužívají, za ně utráceli v druhém pololetí loňského roku v průměru 334 Kč měsíčně. Nejvíce to přitom bylo za Netflix.

S problematikou sdílených účtů se potýkají globální hráči s placenými videotékami po celém světě. Příkladem je Netflix, který v roce 2023 oznámil, že více než 100 milionů domácností sdílí svůj účet s dalšími uživateli. Počet samotných předplatitelů byl v té době přes 230 milionů. Netflix se proto rozhodl proti sdíleným účtům bojovat a přišel s možností sdílení účtů mimo domácnost za dodatečný příplatek. K podobnému kroku přistupují i ostatní globální hráči – konec sdílení hesel zavádí na jednotlivých trzích postupně Disney+, k podobné strategii se chystá také Warner Bros. Discovery se svou streamovací službou Max.

-mav-