Time Warner chce další akvizice. I v Evropě

čtvrtek, 08. listopadu 2012, 07:38 TV MediaGuru

Americká mediální společnost Time Warner se poohlíží po nových akvizicích, a to napříč jednotlivými světovými kontinenty.

Podle ekonomického listu Financial Times (FT) má Time Warner zájem o sítě placených televizních programů a také o volně šířené kanály od Latinské Ameriky až po Německo. Time Warner má podíl ve společnosti Central European Media Enterprises (CME), která je v tuzemsku vlastníkem TV Nova a několika dalších stanic.

Time Warner v celém světě ovládá televizní stanice, jejichž hodnota je asi tři miliardy dolarů (skoro 60 miliard Kč). Vlastní rovněž síť Turner Broadcasting System a placené kanály HBO. Na trh volně šířených programů americký mediální obr poprvé pronikl v roce 2010, kdy převzal síť Chilevision. Tu dříve vlastnil chilský prezident Sebastián Piňera.

„Byl bych velmi překvapen, kdyby za dalších 24 měsíců byl toto jediný volně šířený kanál, který vlastníme," řekl už v říjnu ředitel zahraničních aktivit společnosti Turner Gerhard Zeiler. Další činitelé pak FT řekli, že skupina chce mít v některých rychleji rostoucích zemích výsadní postavení na tamním mediálním trhu.

Jak už jsme v létě informovali, Time Warner zvýšil svůj podíl ve společnosti Central European Media Enterprises (CME) na 49,9 procenta. Time Warner navyšuje svůj podíl v CME v důsledku uzavřených dohod z 30. dubna 2012 o finanční podpoře ze strany největších akcionářů firmy, společnosti Time Warner a podnikatele Ronalda Laudera. Podíl Time Warner v CME je limitován výší 49,9 % do května 2013. Po tomto datu může Time Warner svůj podíl dále navýšit.

-čtk, -mav-