Drtinová: Krize ČT přijde, pokud se nezmění zákon

úterý, 22. dubna 2014, 09:35 TV MediaGuru

Daniela Drtinová vidí hrozbu ČT v závislosti na politicích, Zdeněk Šámal v ekonomice.

Otázkou, zda je veřejnoprávní vysílání v České republice  nezávislé, se v úterý zabývala senátní konference Evropské standardy v médiích. Na ní mimo jiné vystoupili bývalá moderátorka České televize Daniela Drtinová a ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

Podle Daniely Drtinové, která v lednu odešla z České televize, lze podzimní krizi zpravodajství České televize srovnat s krizí z roku 2001. „Příčiny krize před 13 lety byly stejné tenkrát jako dnes,“ řekla Daniela Drtinová. Problém podle ní tkví především ve volbě radních podle skrytého stranického klíče. „Radní jsou tak vždy poplatní vládnoucí koalici či jiným vládnoucím politickým stranám, což má neblahé účinky na fungování České televize. Je veřejným tajemstvím, že Česká televize se střídavě dostávala pod vliv ODS a ČSSD,“ popsala Daniela Drtinová a dodala: „Další krize přijde znovu, pokud nedojde ke změně principu volby radních.“

V návaznosti na stížnost k situaci v redakci zpravodajství, kterou Drtinová spolu s dalšími 23 redaktory adresovala Radě ČT, uvedla, že po absolvování exkurze radních s Petrem Dvořákem do britské BBC je pravděpodobné, že se rada postaví na stranu generálního ředitele. „Dokud bude generální ředitel jakýmkoliv způsobem závislý na politicích, vždy bude hledat cestu, jak s nimi být zadobře,“ komentovala Drtinová.

Srovnání podzimní krize s krizí před 13 lety naopak odmítl ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal. „Připouštím dílčí chyby, ale důležité jsou trendy. Ukázat na ty špatné půjde jen ztěžka. Tvrdím, že naše zpravodajství je nezávislé. Když dojde na faktické dokazování, v čem nejsme nezávislí a v čem jsme účeloví, výsledky se nedostavují. Žádné jiné médium není pod takovým drobnohledem jako Česká televize,“ prohlásil ve svém příspěvku a doplnil, že na podporu transparentnosti a nezávislosti zpravodajství bude spuštěn k 1. květnu tzv. editoriální panel. Největší hrozba veřejnoprávních médií není podle něj ta politická, ale ekonomická.

Další texty z konference čtěte zde a zde.

-kch-