Nové televizní formáty sází na autenticitu

pondělí, 22. června 2015, 15:51 TV MediaGuru

Pro oslovení mladších diváků musí být televizní formáty především autentické.

Co v dnešním televizním světě dokáže k obrazovkám přilákat diváky, ukázala na právě probíhající konferenci NATPE Keri Lewis Brown ze společnosti K7 Media. Podle ní nastává doba televizních formátů, které ze všeho nejvíc sází na autenticitu. V tomto ohledu bodují talentové soutěže s dětmi, reality show o přežití v divočině či o vytváření partnerských párů. „Dnes nemůžeme očekávat nové velké formáty typu The Big Brothers nebo Chcete být milionářem. Na jejich vývoj není zdaleka tolik času a peněz jako před lety,“ myslí si Keri Lewis Brown.

Mezi úspěšné formáty patří stále vědomostní soutěže a reality show. Z vědomostních soutěží v poslední době bodoval pořad 500 Questions nebo Decimate. „V tomto ohledu vidíme, že je kladen velký důraz na vizuální stránku soutěží,“ popisuje Keri Lewis Brown a dodává, že jejich problémem je, že ani tak nedokážou přitáhnout mladé diváky.

Na mladší cílovou skupinu platí především autenticita. Oblibě se těší reality show, kdy jsou lidé posláni na neznámé místo, kde soutěží v adrenalinových disciplínách (pořad Prized Apart) či se snaží přežít v divočině bez použití současných technologických vymožeností (The Island).

Mezi oblíbené se stále řadí talentové soutěže, v nichž vystupují děti a teenageři. „Jejich výkony na scéně totiž dokážou vytvořit opravdu autentické a ryzí emoce,“ vysvětluje Keri Lewis Brown. Příkladem úspěšného formátu je například nizozemská soutěž Superkids. 

Na silné emoce hrají také formáty, které vytvářejí partnerské páry, ať už pomocí odborné poroty, rodičů, či tím, že vytvoří „optimální“ podmínky. Divácky úspěšné byly například show Married At First Sight, Arranged nebo korejský pořad Love Village, v němž spolu na předem neznámém místě strávilo určitý čas sedm mužů a pět žen.

Dalším formátem, který dokáže přilákat mladé diváky, jsou pořady dokumentárního charakteru, které využívají moderních technologií jako seriál britské televizní stanice Channel 4 The Tribe, jenž natáčel zblízka život etiopského kmene Hamarů a díky všudypřítomným kamerám se dostal opravdu blízko.

-kch-