CME: Nova ve třetím čtvrtletí zvýšila výnosy o 10 %

úterý, 25. října 2016, 08:33 TV MediaGuru

Skupina Nova vylepšila ve třetím čtvrtletí své hospodaření, růst se vrátil na úroveň 1. čtvrtletí.

Výnosy společnosti Central European Media Enterprises Ltd. (CME) v České republice, kde provozuje stanice skupiny Nova, dosáhly ve třetím čtvrtletí 2016 celkové úrovně 39 mil. USD (cca 936 mil. Kč), což bylo o 10 % víc než ve stejném období loni. Za prvních devět měsíců roku představují celkové výnosy CME v Česku 128,6 mil. USD (více než 3 mld. Kč), což je o necelých 5 % víc než loni (v případě přepočtu podle stávajícího kurzu na obě sledovaná období o více než 3 %). Nova se tak ˇpo slabším druhém čtvrtletí vrátila na úroveň růstu z prvního čtvrtletí (rovněž +10 %).

Česko bylo ve třetím čtvrtletí třetí nejrychleji rostoucí zemí po Rumunsku a Slovinsku. S výjimkou Bulharska a Chorvatska se v tomto čtvrtletí dařilo všem ostatním operacím. Za první tři čtvrtletí roku 2016 je Česko výnosově nejsilnější operací společnosti CME.

Vysledky_vynosy

Provozní zisk před odpisy a amortizací OIBDA se v České republice zvýšil ve třetím čtvrtletí o 39 % na 13,2 mil. USD (cca 317 mil. Kč) a za prvních devět měsíců o 6 % na 46,4 mil. USD (cca 1,1 mld. Kč).

OIBDApng

Podle analýzy J&T banky je pozitivní především obnovený růst tržeb a ziskovosti v ČR, kde byla první polovina roku nepřesvědčivá. "Dosavadní výhled managementu počítá s celoročním výsledkem asi 139,7 až 147 milionů dolarů, přičemž čtvrtý kvartál je sezónně nejsilnější. Jsme názoru, že překonání odhadů za třetí čtvrtletí a slušná dynamika tržeb v ČR a Rumunsku povedou k překonání celoročního cíle. Náš současný odhad je 151,8 milionu dolarů," dodal pro ČTK Pavel Ryska z J&T.

„Tyto výsledky, v relativním porovnání, jsou našimi nejlepšími za celý rok. Díky kombinaci významného růstu výnosů a efektivní kontrole nákladů, jsme více než zdvojnásobili OIBDA ve čtvrtletí,“ uvedl jeden ze dvou generálních ředitelů CME Michael Del Nin. Podle Christopha Mainusche, který je zároveň generálním ředitelem TV Nova, se rozdíl mezi stanicemi CME a nejbližší konkurencí během třetího čtvrtletí zvýšil v pěti ze šesti trhů.

Výnosy společnosti CME celkem se meziročně ve třetím čtvrtletí zvýšily o 8 % na 126,7 mil. USD a za prvních devět měsíců o 5 % na 430,9 mil. USD. Provozní zisk před odpisy a amortizací OIBDA se více než zdvojnásobil na 18 mil. USD (450 mil. Kč) z 8,4 mil.USD před rokem. Čistá ztráta firmy ve třetím čtvrtletí ale představovala -19,63 mil. USD a za prvních devět měsíců -201,4 mil. USD (cca -4,8 mld. Kč), což je téměř dvojnásobek oproti stejnému období roku 2015.

CME_vysledkyZdroj dat: CME

Podrobnou zprávu CME najdete zde.

-mav-