České Unigrafii hrozí úpadek

pátek, 13. dubna 2012, 07:20 Tisk MediaGuru

Jedné z největších tuzemských polygrafických skupin hrozí úpadek. Vydavatelé proto přesouvají tisk k jiným subjektům.

Společnosti Česká Unigrafie hrozí rozhodnutí o úpadku, zjistil MediaGuru.cz z insolvenčního rejstříku. Firma je od poloviny března v insolvenčním řízení, a to na návrh brněnské společnosti APPK.

Na začátku dubna Městský soud v Praze vyzval firmu, aby se před rozhodnutím o úpadku do 7 dnů vyjádřila. Lhůta uplyne v tomto týdnu. Pokud se ve stanovené lhůtě nevyjádří, bude soud předpokládat, že návrhu neodporuje.

Společnost Česká Unigrafie je jednou z nejvýznamnějších polygrafických skupin v Česku. Vznikla roku 1994 spojením firem Česká typografie Praha a UNI GRAFIA. Později koupila i tiskárny Merkurtisk, Reproprint a Bohemia Print. V posledních letech se ale firmě nevyhnul nepříznivý vývoj na polygrafickém trhu. V roce 2010 skončila hospodaření se ztrátou 123 mil. Kč.

Některé z vydavatelských subjektů začaly proto přesouvat svůj tisk k jiným tiskárenským subjektům. Mezi klienty České Unigrafie se podle informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti řadí např. vydavatelství RF Hobby, PK 62, Sanoma Media, Egmont ČR nebo Readers Digest.

-mav-