Za porušení zákazu hlasité reklamy pokuta až 5 mil. Kč

čtvrtek, 13. září 2012, 04:04 Reklama, TV MediaGuru

Za porušení zákazu hlasité reklamy v televizi, který má přinést poslanecká novela zákona o vysílání, by měla hrozit až pětimilionová sankce.

Schválení předlohy dnes podpořil sněmovní volební výbor, který má na starosti média. Pokuty by ukládala rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která má podle doporučení výboru také stanovit vyhláškou podrobnosti regulace hlasitosti vysílané reklamy.
Předseda výboru a spoluautor novely Václav Mencl (ODS) uvedl, že novela má regulovat pouze vstup hlasité reklamy, nikoli celého vysílání. "Nebude regulována hlasitost filmů a ostatních pořadů," řekl. Novela se podle Mencla dotkne komerčních televizí, neboť veřejnoprávní Česká televize hlasitou reklamu už ze svého vysílání sama odstranila a hlasitost svého vysílání sama sjednotila.

Komerční televize budou mít spolu s výrobci reklamy po přijetí novely půl roku na to, aby se novým pravidlům přizpůsobili, doporučil výbor. Zákaz reklamy by tak mohl začít platit zhruba v polovině příštího roku.

Návrh ukládá povinnost vysílat reklamu tak, aby hlasitost jejího vysílání nebyla vyšší než hlasitost předcházejícího i následujícího vysílání. Podnětem k předloze byly dlouhodobé stížnosti televizních diváků. Televize by podle návrhu nesměly vysílat více nahlas ani znělky, které oddělují reklamu a teleshopping od ostatních částí vysílání.

Na dodržování zákazu by dohlížela Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která by vyhláškou stanovila technické záležitosti a podrobnosti zákazu. Autoři předlohy odhadují, že kvůli předloze by musela RRTV vynaložit navíc asi 200.000 korun. Musela by hlavně nakoupit novou techniku, aby mohla dodržování normy sledovat