Zeman v prvním projevu několikrát urazil média

sobota, 26. ledna 2013, 18:05 Tisk, TV MediaGuru

Nově zvolený prezident ČR Miloš Zeman nezapřel v prvním projevu po zvolení své pohrdání českými médii.

Čerstvě zvolený prezident České republiky Miloš Zeman nevynechal po svém zvolení hned ve svém prvním projevu příležitost, aby se několikrát neotřel o česká média. Navázal tak na své dřívější výroky a smýšlení o českých novinářích a médiích z dob, kdy byl předsedou ČSSD a českým premiérem, kdy českou žurnalistiku přirovnával k žumpě  a novináře k debilům.

Na úvod svého krátkého veřejného vyjádření v České televizi po zvolení ironicky poznamenal, že se chystá odpovídat na otázky „inteligentních novinářů“, deník MF Dnes posměšně označil za deník bulvární a při polibku na rozloučenou s podporovatelkou Jiřinou Bohdalovou vyjádřil přání, aby z toho „bulvární MF Dnes neudělala sexuální aféru“. O moderátorovi ČT Václavu Moravcovi, s nímž ho v sobotu večer čekal hodinový rozhovor, řekl, že si hraje na dalšího z prezidentských kandidátů, ale že rozhovor s ním snad „nějak ustojí“. Diskusi na TV Prima, kde se má zúčastnit čtvrthodinové debaty, zase shodil tím, že neví, co lze za 15 minut smysluplného říci, ale pokusí se. Na dotaz jedné z novinářek, který špatně slyšel, začal odpověď slovy „Jestli jsem dobře rozuměl vašemu slabému hlásku...“.

Neopomněl ani zmínit roli tuzemských celostátních deníků, které ve větší míře podpořily jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga – výrazněji před prvním kolem volby, před druhým se k přímé podpoře vyjádřili šéfredaktoři deníků. Média, která Schwarzenberga podpořila, přihrála podle Zemana hlasy právě na jeho stranu. „Podle mého názoru jsou neseriózní ta média, jejichž šéfredaktoři vyzvou k podpoře jakéhokoli prezidentského kandidáta, a to i v případě, kdyby vyzývala k mé podpoře. Kodex žurnalistiky spočívá v tom, že deníky mají být objektivní, nezávislé a vyvážené,“ řekl během několikaminutového prvního vystoupení po zvolení.

Jeho protikandidát Karel Schwarzenberg se podle vyjádření pro Českou televizi domnívá, že „volby rozhodla lež“ (odkaz na diskutabilní inzerát v deníku Blesk). „Nerad dávám podpásovky a nikdy nelžu ve svých inzerátech,“ řekl.

-mav-