Komárek: Poplatky mají ČT zůstat, změnit se musí výběr

čtvrtek, 19. března 2015, 14:48 TV MediaGuru

Šéf sněmovního volebního výboru Martin Komárek je pro změnu výběru poplatků.

Úpravu v zákoně, kterou by se změnil způsob výběru koncesionářských poplatků pro Českou televizi, by přivítal předseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek (ANO). Do kompetence volebního výboru patří i média. Uvedl to na dotaz MediaGuru.cz.

Koncesionářské poplatky v současnosti platí ten, kdo vlastní televizní přijímač. Tento způsob výběru poplatku je ale podle Komárka předpotopní. „Přijímačem může být dnes téměř všechno. Jsou možnosti platit poplatky z přípojky, nebo udělat to jako jakousi daň. Jsem ale pro to, aby nadále zůstala podoba koncesionářského poplatku, aby televize byla nezávislá,“ řekl s tím, že je potřeba zákon změnit. Změna by se podle jeho slov měla odehrát po veřejné diskusi.

Komárek považuje příjmy, které Česká televize obdrží od koncesionářů, za dostatečné. „Nemyslím si, že televize má mít vyšší příjmy. Myslím si a dlouhodobě to říkám, že za to, co má v konkurenci se soukromými médii, by měla vytvářet ještě lepší produkt,“ řekl.

Financování médií veřejné služby z koncesionářských poplatků by mělo nadále zůstat i podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Novinářům to řekl ve středu po setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Zeman v posledních dvou týdnech několikrát kritizoval Českou televizi, že neplní veřejnoprávní funkci.

"Já jsem přesvědčen o tom, že by veřejnoprávní média měla být nadále nezávislá a jejich nezávislost mimo jiné garantuje způsob financování prostřednictvím koncesionářských poplatků," uvedl Sobotka.

Zeman před časem uvedl, že ČT neplní veřejnoprávní funkci. Jeho vyjádření vyvolalo ostrou reakci ČT, podle níž jde o bezprecedentní útok na nezávislost televize, který za dobu její existence nemá obdoby. Prezident navíc podpořil záměr, aby lidé mohli peníze určené na koncesionářské poplatky věnovat na obecně prospěšné účely.

-mav-, -čtk-