TV reklama za čtyři měsíce rostla o téměř miliardu

pondělí, 18. května 2015, 11:10 Reklama, TV MediaGuru

Dubnové výsledky hrubých reklamních investic do médií potvrzují letošní lepší výsledky televize.

Objem hrubých reklamních investic na českém trhu je za období prvních letošních čtyř měsíců vyšší než v loňském roce o necelých 600 mil. korun, což představuje meziroční nárůst o 3 %. Vyplývá to z monitorovaných investic společnosti Admopshere. Na hrubém zvýšení investic se podílí především televizní reklama. Meziroční monitorovaný nárůst představuje za období leden až duben 2015 ve srovnání se stejným obdobím loni 10 % (tj. téměř 940 mil. Kč).

Naopak meziročně se ve sledovaném období nejvýrazněji snížily investice do online bannerové reklamy (monitoring nepostihuje další formy reklamy na internetu, např. vyhledávání, katalogy atp.). Meziroční snížení objemu displayové reklamy je podle monitoringu na úrovni 9 % (tj. cca 160 mil. Kč).

Srovnání ceníkové hodnoty reklamního prostoru I-IV/2014 a 2015

Medialni vydaje

*Pozn.: Internet zahrnuje jen display reklamu

Meziroční vylepšení situace na televizním reklamním trhu indikují výsledky i dvou rozhodujících komerčních skupin. Společnost CME, která v Česku vlastní televizi Nova, by bez vlivu silného kurzu amerického dolaru vykázala meziroční nárůst výnosů na úrovni 12 %. Spolumajitel skupiny Prima, společnost MTG, reportovala za první letošní čtvrtletí růst na úrovni 6 %.

Zdroj: Admosphere (monitoring internetu zdroj: SPIR-Mediaresearch, ceny TV dle sledovanosti zdroj: ATO-Mediaresearch)

-mav-