Penta zakládá na Slovensku svoji mediální agenturu

čtvrtek, 09. července 2015, 07:00 Reklama, Slovensko MediaGuru

Vlastník několika médií na Slovensku rozšiří svůj záběr i na trh mediálních agentur.

Investiční skupina Penta, která na Slovensku vstoupila v loňském roce do několika mediálních projektů, se rozhodla založit vlastní mediální agenturu. Začít fungovat má od ledna 2016 pod názvem Media and Digital Services. Zastřešit má nákup reklamního prostoru v médiích pro portfolio Penty na slovenském trhu, oznámila společnost na svém twitterovém účtu s odkazem na podrobnější text serveru Medialne.sk, který patří do mediálního portfolia Penty.

Vzhledem k očekávanému vstupu Penty na český mediální trh a velmi pravděpodobné akvizici vydavatelské skupiny Vltava-Labe-Press je dobré tuto aktivitu zaznamenat. Důvodem založení agentury má být to, že Penta chce údajně "zefektivnit a zpřehlednit nákup mediálního prostoru". Penta ale bude muset vyjednávat podmínky o nákupu reklamního prostoru i s těmi médii, která nevlastní a se kterými je v přímém konkurenčním střetu. To by mohlo vyvolat protireakce jejích mediálních konkurentů.

Inzertně nejaktivnějším subjektem Penty je na Slovensku Prima banka, která se v loňském roce zařadila mezi TOP deset největších zadavatelů reklamy do médií s monitorovaným objemem 14,7 mil. euro (cca 400 mil. Kč, jde o hrubé investice TNS Ad Intelligence). V segmentu bankovnictví a pojišťovnictví se k zadavatelům řadí také zdravotní pojišťovna Dovera (1,4 mil. euro v r. 2014). Penta ale ovládá i další firmy (Privatbanka, ProCare, Svet zdravia, Slovalco, Fortuna, Dr. Max aj.). V letošním roce má do slovenských médií investovat 7 mil. euro v čistých cenách (cca 190 mil. Kč).

Na slovenském mediálním trhu se podle našich informací mluví i o tom, že na vzniku nové mediální agentury má participovat také finanční skupina J&T. Ta však spekulaci odmítá a tvrdí, že se na vzniku mediální agentury nepodílí.

Penta působí na slovenském mediálním trhu přes společnost News and Media Holding, která řídí vydavatelské společnosti 7 Plus (např. deník Plus jeden deň, týdeník Plus 7 dní), Trend Holding (mj. týdeník Trend, čtrnáctideník Profit) a Centrum Holdings (mj. Centrum.sk, Aktualne.sk). Penta je získala loni v srpnu. Penta se angažuje i ve vydavatelství Petit Press (vydává mj. deník Sme), kde přes společnost Namav drží 45% podíl.

-mav-