Coca-Cola dál sjednocuje kolové portfolio

středa, 20. dubna 2016, 13:00 Marketing MediaGuru

Coca-Cola představila jednotný design obalů pro své kolové značky.

Coca-Cola nadále rozvíjí jednotnou zastřešující strategii „One Brand“ pro své kolové portfolio. Poté co v lednu představila nový komunikační koncept „Taste the Feeling pro všechny své výrobky pod značkami Coca-Cola, Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero a na některých trzích i Coca-Cola Life, přichází nyní s novým designem obalů.

Coca-Cola_can
Nové obaly značky Coca-Cola s prvkem červeného kruhu

„Obaly jsou naší nejviditelnější a nejcennější předností,“ uvedl ke změně marketingový ředitel společnosti Marcos de Quinto. Nové obaly pracují s motivem červeného kruhu, který Coca-Cola používala v reklamě už ve 30. letech a nyní je spojujícím prvkem zmíněné kampaně „Taste the Feeling“. Kromě loga jsou tak značky sjednoceny dalším grafickým elementem, symbolizujícím chuť i pocit osvěžení.

Dobová reklama ze 30. let 20. století s motivem červeného kruhu
Dobová reklama ze 30. let 20. století s motivem červeného kruhu

Rozlišujícím prvkem bude pro každý nápoj název a barva: červená pro standardní Coca-Colu, jež doprovodí nápis "Original Taste" a na vybraných "Classic", stříbrná pro Coca-Cola Light či Diet s nápisem "Crisp Taste, No Calories", černá pro Coca-Cola Zero, nově nazvanou "Zero Sugar", a zelená pro Coca-Cola Life s nápisem "Less Sugar, With Stevia Leaf Extract".

Právě názvy kolových značek jsou pro strategii „One Brand“ další výzvou. Problematicky se jeví Diet Coke, jenž se používá na některých trzích, například americkém či britském. U Coca-Cola Zero má nový dodatek "Zero Sugar" posílit povědomí, že nápoj neobsahuje žádný cukr. Coca-Cola tím reaguje na loňský průzkum, v němž to až polovina spotřebitelů nevěděla.

Nový design se začátkem května objeví nejprve v Mexiku, následně bude uváděn během letošního a příštího roku na všech trzích světa.

Pod novým designem je podepsán interní designérský tým Coca-Coly pod vedením Jamese Sommervilla, jenž spolupracoval se šesti agenturami po celém světě – švédskými BVD a SDL, brazilskou Tatil, americkými Moniker a United Design a španělským Hey Studiem.

K jednotné strategii kolového portfolia se společnost Coca-Cola rozhodla loni. Důvodem bylo, že nedokázala diferenciaci jednotlivých produktů dostatečně jasně komunikovat. „Ničili jsme si jádro toho, čím značka Coca-Cola je – tedy značkou pro každého,“ vysvětlil Marcos de Quinto. Reakcí je tedy postupné upozadění subbrandů, které do budoucna nahradí pouhé „varianty“ značky Coca-Cola. I tomu odpovídá nový globální komunikační koncept „Taste the Feeling“, který tematicky staví na univerzálních příbězích a momentech z každodenního života.

-stk-