iDnes.cz zahájil datový projekt Politický kompas

středa, 29. června 2016, 08:26 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Portál iDnes.cz uvádí nový interaktivní projekt Politický kompas, ve kterém čtenáři postupně vytvářejí politickou mapu Česka. Sesbíraná data pak vyhodnotí sociologové. Redakce spolu s odborníky z Univerzity Karlovy a výzkumné společnosti Median výsledky zpracuje a čtenářům představí výslednou politickou mapu Česka.

„Naší motivací není zjišťovat oblíbenost politických stran. Chceme jen popsat, jak lidé politickou scénu vnímají,“ představila účel projektu šéfredaktorka iDnes.cz Naděžda Petrová.

„Je to projekt u nás unikátní nejen jako datový experiment, ale také jako příklad datové otevřenosti vůči uživatelům,“ uvedl analytik Josef Šlerka, vedoucí oboru Studia nových médií na Filozofické fakultě UK.

„Bude myslím zajímavé sledovat, jak politické spektrum vidí různé typy čtenářů a expertů. A jak to odpovídá sebeidentifikaci voličů z reprezentativního výzkumu,“ dodává sociolog Daniel Prokop z výzkumné společnosti Median, která jako bonus dodá informace o politických postojích v populaci z kontinuálního výzkumu MML-TGI.

-mav-