YouTube bude bojovat se lží s pomocí Wikipedie

sobota, 17. března 2018, 08:30 Internet & Mobil MediaGuru

Pochybné informace, hoaxy či konspirační teorie bude videoportál opatřovat vysvětlujícím textem.

Do boje proti lžím se chce více zapojit i YouTube, sází na spolupráci s Wikipedií. Šéfka největšího světového videoportálu Susan Wojcickiová v rámci festivalu South by Southwest uvedla, že při této příležitosti firma navázala spojenectví k potírání vlivu konspiračních teorií a dalších z jejího pohledu pochybných informací. „Chceme přinášet tu správnou množinu informací, cítíme, že v tomto ohledu leží před námi zodpovědnost za to, dělat to dobře," prohlásila podle serveru AdWeek Wojcickiová.

V průběhu příštích několika týdnů se tak YouTube zaměří na videa prezentující známé hypotézy o spiknutí a bude je dovybavovat „nápovědou". Ta se má nacházet pod konkrétním videem v podobě rámečku s vysvětlujícím textem z Wikipedie. Manažerka nicméně neuvedla, kolik takových videí se potřeba „dovysvětlení" týká. Jak ale podotýká AdWeek, je těžké najít rovnováhu mezi různými typy a stupni svobody na platformě s miliardou uživatelů, která v průměru zhlédne miliardu hodin videí denně. 

Nejde ale o jediné možné úskalí celého partnerství, připomíná Adweek. Problematická může být i sama skutečnost, že Wikipedii coby otevřenou platformu může editovat kdokoliv, včetně anonymních uživatelů. V tomto ohledu šéfka YouTube v rámci zmíněné konference nevysvětlila, jak přesně má probíhat případné ověřování informací z Wikipedia ze strany YouTube. Dodala nicméně, že YouTube není zpravodajským médiem s tím, že takoví editoři pro server nepracují.

Další důležitou otázkou ale obecně zůstává samotná možnost vyvratitelnosti konspiračních teorií či hoaxů. Ty se mnohdy šíří i pomocí hromadně sdílených e-mailů. Jak již dříve pro iRozhlas  uvedl šéf Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a datový analytik Josef Šlerka, představa, že falešným zprávám věří jen lidé nevzdělaní, respektive špatně informovaní, má své limity. „Varoval bych před představou, že to je doména nevzdělanosti. Ve výzkumech se spíše ukazuje, že úspěšnější jsou lživé e-maily, které přinášejí nějaký pocit ohrožení nebo zaručené senzační zprávy. U nich jsou typické spíše povahové rysy jako podezřívavost vůči světu, nedůvěra vůči oficiálním médiím a tak dále," uvedl Šlerka v kontextu šíření lží prostřednictvím e-mailu v České republice. Konspirační teorie nicméně ze své podstaty přitahují právě osoby, jež „oficiálním" interpretacím světa z principu nevěří.

Videoportálem se nicméně šíří ještě další typ pochybných informací, který ovšem Wojcickiová explicitně nezmiňovala. Jak informoval server CNBC, YouTube se potýká se zahlcením neověřenými či vyloženě lživými informacemi nacházejících se na videích od indických uživatelů. Tento typ videa se dokonce dostává do přehledu takzvaných trendujících videí v dané mutací, zejména po nedávném úmrtí tamní populární herečky Sridevi. Nabrat zhlédnutí na klipech s nejrůznějšími „informacemi" o její kariéře či životě chtělo velké množství účtů, připomíná CNBC.

Bez ohledu na to, jak obtížně může potýkání se s výše uvedenými problémy vypadat, YouTube už ale určité zkušenosti s moderováním či „značkováním" obsahu má. Server se v únoru zavázal speciálně označovat videa od vládních či státem sponzorovaných organizací. Kromě toho ještě dříve začal například nemilosrdně mazat videa, jež by nabádala k napodobení takzvané Tide Pod Challenge, tedy výzvě, v rámci které mají její účastníci spolknout jedno minibalení řečeného pracího prostředku. Tisíce pracovníků kromě toho mají ve firmě dohlížet na to, aby se reklamní klipy nezobrazovaly před vyloženě nevhodnými či nenávistnými videi. Na to si loni stěžovalo množství zadavatelů. V tomto kontextu se tak boj proti dezinformacím přirozeně jeví pro YouTube jako další výzva.

-jav-