Fio: Zastáváme názor, že banka nemusí být nudná

pondělí, 14. ledna 2019, 11:10 Marketing Kateřina Straková

Po letech ztřeštěné a bláznivé jízdy s Jakubem Kohákem a Dano Danglem jsme se rozhodli malinko zklidnit, říká Jan Bláha z Fio banky.

Jan Bláha, zdroj: Fio banka

Jan Bláha, zdroj: Fio banka

Na sklonku loňského roku uvedla Fio banka ve spolupráci se svou reklamní agenturou Mark BBDO nový komunikační koncept s názvem Dobré zvyky“. Po šesti letech tak ukončila spolupráci s hercem a režisérem Jakubem Kohákem a vydala se směrem jemnějšího humoru bez známé tváře.Jednotícím prvkem je částečně dokumentární styl a dobré zvyky našich produktů,“ popisuje v rozhovoru Jan Bláha, obchodní a marketingový ředitel Fio banky.

Proč jste se k novému konceptu rozhodli?

Po letech ztřeštěné a bláznivé jízdy s Jakubem Kohákem a Dano Danglem jsme se rozhodli malinko zklidnit a divákům naše produkty představit zase z jiného pohledu. Řekli jsme si, že je na čase vyzkoušet něco nového. Zároveň jsme chtěli zachovat výrazný vizuální styl a nadsázku, i když jsme se nyní vydali spíš směrem jemnějšího humoru.

Mohl byste popsat, v čem nový koncept Dobré zvyky spočívá?

Koncept Dobré zvyky srovnává tradiční i méně obvyklé zvyky rozličných kultur z celého světa s výhodami našich produktů a služeb. V první dokumentární části ukazujeme zvyk, se kterým jsme si trochu pohráli a lehce ho pozměnili, abychom diváka pobavili a zároveň mu někdy třeba i nasadili brouka do hlavy, zda taková tradice opravdu existuje. V druhé části, která vtipně navazuje na dokument, ukazujeme všem známé situace z běžného života. To celé doprovází osobitý komentář Zbyška Horáka, který nám pro tento účel přišel ideální. Kampaň tedy není postavena na známé tváři, jednotícím prvkem je právě částečně dokumentární styl a dobré zvyky našich produktů. 

Na koho s novou komunikací primárně cílíte?

Cílíme na širokou veřejnost, pro kterou jsou určeny i naše produkty. Věříme, že oslovíme i další část populace, která třeba naše předchozí reklamy neměla zrovna v lásce.

Jak dlouho s ním plánujete pracovat?

Jsme zvyklí přemýšlet spíš dlouhodobě, a tak i reklamní kampaně podle toho plánujeme. Věříme tedy, že u Dobrých zvyků vydržíme alespoň tři roky. Po zvycích ze vzdálených zemí se můžeme přesunout třeba do Evropy nebo i přímo k nám do Česka. Inspirace máme spoustu.

V jakém mediamixu nový koncept uvádíte? Případně na kterých televizních stanicích?

Našimi primárními komunikačními kanály jsou dlouhodobě televize a online, v čemž hodláme pokračovat. Nárazově využíváme i reklamu v printu, zkusili jsme i outdoor. V roce 2019 nás diváci mohou vidět na kanálech TV Nova.

V našich reklamách se snažíme dlouhodobě o pobavení diváků, chceme jim naše produkty představit hravou formou.

Jaké produkty budete s kampaní podporovat?

Začínáme spoty na naše vlajkové produkty, osobní účet a hypotéku. Brzy se k nim přidá i účet podnikatelský. Navíc ke každému produktu máme variabilní úvodní zvyk, kterým spot začíná. Věříme tedy, že se reklamy jen tak neokoukají.

V čem se v marketingové komunikaci odlišujete od konkurence? Co je váš hlavní diferenciační prvek?

Zastáváme názor, že banka nemusí být nudná. Proto se v našich reklamách snažíme dlouhodobě o pobavení diváků, chceme jim naše produkty představit hravou formou. Zároveň je pro nás důležité, aby spoty byly výrazné i vizuálně a zaujaly na první pohled. Věříme, že to se nám s Dobrými zvyky podaří minimálně stejně dobře jako v minulých kampaních. Nesmíme ale také opomenout důležitý prvek našich reklam, a to jsou naše produkty, které nás od konkurence také odlišují. Snažíme se vždy vypíchnout jejich největší výhody a nasadit divákovi brouka do hlavy, aby o nás začal uvažovat.

Jaké máte marketingové plány na rok 2019? Budete po celý rok komunikovat s touto kampaní? Nebo máte v plánu i její další kreativní ztvárnění, případně nové spoty?

Rok 2019 určitě plánujeme zasvětit Dobrým zvykům, ještě v průběhu ledna plánujeme přidat spot na podnikatelský účet. V onlinu budeme určitě komunikovat i produkty, které nemají vlastní televizní reklamu. Díky tomu představíme divákům ještě více netradičních zvyků.

Neuvažujete například o zařazení nových komunikačních formátů?

Využití printu nebo umístění Dobrých zvyků do outdooru zatím zvažujeme, ale žádné konkrétní plány ještě nemáme.

Bude oproti roku 2018 v příštím roce navyšovat marketingový rozpočet? Nebo zůstane stejný, či bude nižší?

V roce 2019 budeme operovat přibližně se stejným rozpočtem jako v minulých letech.

Jan Bláha, obchodní a marketingový ředitel Fio banky

Po ukončení studia na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava začal pracovat pro Finanční skupinu Fio. Prošel postupně více pozicemi od technické podpory obchodování, risk management, řízení dealingu obchodníka s cennými papíry až po současnou pozici člena představenstva zodpovědného za obchod a marketing.