Problémové reklamy? Řešila se Moneta, Creditas i Pila Pasák

středa, 17. července 2019, 13:50 Reklama MediaGuru

Svatba v Monetě, zavádějící Creditas i Pila Pasák, to jsou kauzy, které za první pololetí řešila Rada pro reklamu.

Zdroj: Repro YT Moneta Money Bank CZ

Zdroj: Repro YT Moneta Money Bank CZ

Za první pololetí letošního roku došlo na Radu pro reklamu (RPR) celkem 16 stížností na reklamy běžící na českém trhu. Je to o jednu více než ve stejném období loni. U čtyř z nich došlo již k rozhodnutí, tři reklamy byly shledány nezávadnými, čtvrtá spadla do kategorie Ostatní. Stížnosti tak byly zamítnuty v případě Moneta Money Bank, Banky Creditas a Pily Pasák.

U Monety se stěžovatelce nelíbil reklamní spot, jenž zachycuje svatební obřad. Reklama staví podle stížnosti ženu do role „vydržované zlatokopky“, která se nechá manželem pouze finančně živit. „Moneta tento stereotyp (žena podřazená muži, který ji živí a vydržuje) považuje za něco normálního – běžného a naopak v tom ještě veřejnost utvrzuje. Tento postoj nepovažuji za správný a do jisté míry mě i uráží, jakožto ženu, která pracuje a své náklady si řádně platí sama,“ píše stěžovatelka. Banka se obhajovala tzv. obvyklým reklamním přeháněním, resp. nadsázkou, což RPR vzala na vědomí a stížnost zamítla.

Reklama Monety Money Bank, která se nelíbila.

Dalším případem byl banner Banky Creditas v rámci kampani Větší výnos. Podle stěžovatele bylo reklamní tvrzení zavádějící, „jelikož udává úrok na spořicím účtu 1.1 procenta, doopravdy tento úrok ale dosáhnete až po vložení určité sumy peněz, jinak je nižší“. Společnost vysvětlila, že banner prezentuje její nabídku produktů v obecné rovině, bližší informace poté zájemce nalezne na webové stránce www.vetsivynos.cz. „[Stránku] dle obsahu stížnosti navštívil i stěžovatel a seznámil se zde s podrobnou nabídkou, přičemž dle obsahu stížnosti je zjevné, že porozuměl tam dávaným podrobnějším údajům,“ dodává Creditas. Arbitrážní komise shledala reklamu nezávadnou.

K ilustraci zmíněné kampaně Banky Creditas

Posledním již rozhodnutým a zveřejněným případem byla reklama Pily Pasák, která ve své komunikaci dlouhodobě využívá ženy a jazykové dvojsmysly. Stížnost se týkala tématu „žena v reklamě“, o co ale konkrétně šlo, zatím RPR do detailu nepopsala. Známé je jen to, že stížnost byla zamítnuta.

Zdroj: Pila Pasák

Zdroj: Pila Pasák

-stk-