Bageterie Boulevard: E-shop za šest dní pohledem vývojářů

neděle, 29. března 2020, 09:15 Marketing, Retail MediaGuru

Vlastní portál s e-shopem vytvořil v Bageterii Boulevard tým zhruba šesti lidí za šest dní. Bleskový vývoj popisuje Jana Nováková, zajišťující v BB systémový rozvoj.

Zdroj: Bageterie Boulevard

Zdroj: Bageterie Boulevard

Aktuální situace s omezeními proti šíření koronaviru nutí reagovat především firmy z oblasti gastronomie. Do onlinu se přesunul i řetězec s rychlým občerstvením Bageterie Boulevard (BB), který spustil od středy 25.března vlastní rozvoz pod názvem BB Domů pro koncové zákazníky. Online mohli dosud objednávat jen zákazníci firemní.

Původně měl řetězec na přípravu půl roku a plánoval začít s vlastním rozvozem letos na podzim. Okolnostmi ale byli nuceni výrazně zrychlit. „Na základní verzi, kterou nyní zákazníci používají jsme pracovali šest dní,“ popisuje bleskový vývoj e-shopu Jana Nováková, zajišťující systémový rozvoj v Bageterie Boulevard s tím, že za první den firma zaznamenala desítky objednávek.

Při tvorbě e-shopu ale nešla rychlou cestou, kterou teď mnozí pod časovým tlakem volí, kdy si vyberou jeden z nabídky hotových e-shopů, vloží do něj fotky, ceny a adresy restaurací a může za dva dny rozvážet. „V BB si vyvíjíme veškeré interní systémy sami pro naši potřebu. Vytvořili jsme vlastní portál, integrovaný na náš pokladní, kuchyňský a výdejní systém. Již nyní pracujeme na nových funkcích podporujících marketing, tedy napojení na vlastní věrnostní systém, kupóny, dodatečné slevy při opakované objednávce, atd.,“ dodává. Tím, že celý systém vlastní Bageterie, odpadá poplatek provozovateli portálu. Běžné poplatky jsou přitom kolem 10 %.

Kamenní prodejci se narychlo přesouvají do e-commerce

čtvrtek 26. března 2020

Vznik e-shopu BB krok za krokem 

Popisují: Jana Nováková, zodpovědná za firemní rozvoj,  a Jiří Brothánek, IT manažer

Měli jsme hotové hrubé zadání a představu o tom, jak by mělo vše fungovat, protože původně se měl projekt spouštět až na podzim. Co bylo reálně připravené, byl výběr CMS systému (systém pro správu obsahu) s implementací několika potřebných úprav, dále bylo částečně připravené API pro komunikaci (tedy základ operačního systému), jak na straně pokladního systému, tak na webu. Co jsme dále měli, byla částečná implementace front end (FE) uživatelského rozhraní. Pro úsporu času jsme využili část přípravy ze staršího projektu, který ale bylo nutné i tak zásadně přepracovat.

S pracemi jsme začali ve čtvrtek 12. března. Měli jsme jasně stanovené priority rozdělené mezi členy týmu a dodavatele. Od přípravy serveru v hostingu, po projektové řízení a realizaci. Vývoj probíhal opravdu hodně rychle, na úkor správné dokumentace, používání nástrojů k řízení projektů, spánkové deprivace atp…

Původní záměr byl sehnat co nejvíce vývojářů, rozdělit projekt na části a poté vše „spojit“. Po krátké konzultaci jsme od toho ale upustili s tím, že na projektu bude pracovat 5 až 6 lidí, dva koordinátoři za BB a 3 až 4 vývojáři, dle fáze vývoje.

První jsme spustili jen CMS a backend kvůli zprovoznění a testu API a pak jsme začali pracovat na FE. To bylo důležité pro synchronizaci prodejních položek a poboček restaurací. Ta probíhá standardně v našem vnitrofiremním informačním systému (IS) centrálně, nechtěli jsme z toho ustoupit a spravovat toto v CMS.

Z dřívějších zkušeností víme, že to po startu projektu přinese jen potíže. Vše, co nastavujeme centrálně v managementu našeho IS, se poté synchronizuje na pobočky a web, což je pro nás nejlepší varianta.

Mezitím jsme s grafiky spolupracovali na návrhu vzhledu a UX/UI stránky. Po týdnu, ve středu 18.3., jsme měli připravenou verzi k testu, který jsme interně spustili. Po dvou dnech testování jsme vše nasadili na produkci a věnovali ještě den ostrému testování, v pátek 20.3. poté došlo k oficiálnímu spuštění webu pro čtyři restaurace.

Největší „krizi“ jsme měli paradoxně těsně před nasazením, kdy jsme doplatili na to, že jsme požadavky a priority nezapsali kompletně do projektového nástroje, nebyla poté jasná priorita, ale toto jsme během chvíle vyřešili.

Celý projekt by neměl šanci na spuštění v tak krátkém termínu nebýt enormního nasazení zejména ze strany, Daniely Hadviždžákové, BB online manažera, díky jejímu přístupu k testování, organizaci a neustálému hledání chyb, společnosti Zen systems a našeho hlavního vývojáře Petera Brezy.

Nejvíce nás v průběhu „omezovala“ nutnost udělat velké množství kompromisů v rámci rychlosti vývoje. Jsme poměrně velcí „puntičkáři“ a než něco standardně spustíme, snažíme se to dotáhnout co nejvíce. Nyní jsme projekt rychle spustili a postupně budeme doplňovat další funkce a opravovat případné chyby. Čeká nás na projektu ještě velké množství práce, ale máte se na co těšit.

Rozvoz prozatím zahrnuje větší část Prahy, Plzeň a Brno, zdroj: web BB

Rozvoz prozatím zahrnuje větší část Prahy, Plzeň a Brno, zdroj: web BB

Vlastní dispečink a propojení s věrnostní kartou

Zákazníci si mohou nyní na stránkách BB vybírat ze stejné nabídky pokrmů, jaká je na pobočkách. „Zobrazujeme časy doručení po čtvrthodinových intervalech. Nejbližší čas, který si může zákazník vybrat je 30 minut od aktuálního času,“ popisuje fungování Jana Nováková.

Řetězec teď pracuje na tvorbě vlastního dispečinku, kterým bude dočasně řídit své řidiče. „Do doby, než se vše vrátí do normálního režimu, chceme rozvážet především vlastními silami,“ dodává Nováková. Současně se pracuje i na speciálním řešení obalů pro delivery objednávky. Pro Bageterii Boulevard je klíčové zachovat do budoucna stejnou míru komfortu pro zákazníka jako když přijde do restaurace, i s věrnostním systémem a dalšími výhodami. S věrnostním systémem a výhodami bude schopna systém propojit za zhruba dva až tři týdny.

Oblast rozvozu prozatím zahrnuje větší část Prahy, Plzeň a Brno. Do konce příštího týdne, tedy do 5.dubna, by se měla přidat další města Liberec a Pardubice. „Začali jsme rozvážet pomocí vlastních zaměstnanců, ale to jen díky okolnostem. V normálních podmínkách bychom ihned začali se smluvním delivery partnerem,“ říká dále Jana Nováková. I když normálně spolupracují se službou DoDo (spadá pod firmu Inveo), nyní využívají vlastních zaměstnanců, kteří v tuto chvíli nemohou vykonávat svou práci.

Po skončení současné krizové situace a znovuotevření poboček v obchodních centrech začne služba BB Domů zavážet i z těchto restaurací v dalších městech.

-zue-