Jak mohou data v době krize pomoct?

sobota, 18. dubna 2020, 08:00 Výzkum MediaGuru

Pokud chcete, aby vaše společnost rostla, neobejdete se bez dat. Kromě toho pomůžou úspěšně zvládnout horší časy, píše Michaela Kývalová z Business Factory.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Z průzkumu agentury BI-Survey vyplynula překvapující informace – organizace využívají při rozhodování v průměru pouze 50 % veškerých dostupných informací. To není moc, že? Pojďme se podívat na hlavní důvody, proč tomu tak je.

Člověk je tvor emociální. Když nastane krize, má sklony panikařit. Každý se připravuje na to nejhorší, ale jen málokdo začne něco skutečně dělat. Nebylo by lepší diskuze o budoucnosti vašeho podniku opřít spíš o data než o pocity?

Při tvorbě krizové strategie by měla data hrát klíčovou roli. Mít jich dostatek znamená větší šanci na úspěch. A čím lepší analytické nástroje vaše firma má, tím se vaše vyhlídky zlepšují.

Nejde čistě jen o nástroje na reporting. Deloitte provedl průzkum Analytics Advantage, kde téměř polovina respondentů uvedla, že v rámci organizace nemají dovednosti potřebné k analýze dat.

Jak se tedy může firma na krizi připravit? Příprava zdaleka nespočívá jen ve shromažďování tolika dat, kolik to jen půjde, a pak s nimi nic nedělat. Základem je mít akční plán. Podívejme se na to, jak rozhodovací procesy založené na datech nastavit v praxi:

1. Zjistěte, co vás pálí

Stanovte si, co se chcete z dat dozvědět. Má krize vliv na vaše tržby? Klesla vám návštěvnost e-shopu? Nehlásí se lidé na vaše školení?

Nesnažte se řešit všechno naráz. Vyberte to, co vás trápí nejvíce a určete podle toho priority.

2. Shromážděte data

Začněte s daty, která už máte. Využijte zdroje, jako jsou nástroje pro marketingovou analytiku, CRM, data z analytických aplikací nebo třeba zpětná vazba od klientů. Zkrátka cokoliv, co vám pomůže najít odpovědi na otázky, které jste si definovali.

3. Podrobte data analýze

Podívejte se do historie a pokuste se vysledovat trendy. Někdy si při analýze vystačíte s pokročilou znalostí excelu. Často je ale zapotřebí sofistikovanější analytický přístup. Když se v Business Factory potřebujeme rozhodovat na základě pokročilých integrovaných dat, vždy se spoléháme na naše partnery z MarketingIntelligence.io, kteří dokážou sofistikovaně propojit informace ze všech datových zdrojů.

4. Připravte si strategii

Mít akční plán je základ. Stanovte si jasné cíle. Dejme tomu, že do svého salonu krásy chcete přilákat nové zákazníky, a tak si na web dáte speciální nabídku. Návštěvnost webu ale není nijak vysoká. Jak by tedy v tomto případě měl vypadat jasně stanovený cíl?

Udělat rešerši a prozkoumat možnosti on-line reklamy na Facebooku, Instagramu a Googlu. Určit rozpočet na marketing. Spustit on-line kampaně. Do měsíce dostat na web 2000 unikátních návštěvníků.

A co dále? Stanovte si další cíl. Jak proměníte tyto návštěvníky ve vaše klienty?

5. Nezapomeňte měřit pokrok

Srovnejte nově získaná data s těmi staršími a zeptejte se sami sebe: Mělo rozhodování založené na datech pozitivní vliv na moje podnikání? Podařilo se mi splnit stanovené cíle?

Než začnete na tyto otázky hledat odpovědi, je potřeba, aby uběhla dostatečná doba. Z naší zkušenosti víme, že čím větší změny provedete, tím delší časový horizont musíte sledovat.

Autorka textu: Michaela Kývalová, Facebook Ads Specialist, Business Factory