Za pandemie nakupují studenti zejména oblečení a knihy

sobota, 2. května 2020, 08:35 Aktuality, Retail, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Studenti v době pandemie nejčastěji nakupují oblečení, knihy a jídlo, vyplývá z průzkumu vydavatele průkazů ISIC.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Již více než třetina studentů pocítila finanční dopady pandemie. Některým se snížily příjmy, a to řádově o tisíce korun měsíčně, jiní přišli o práci nebo byl ukončen pracovní poměr některého z rodičů. V současnosti utrácejí především za oblečení, knihy či jídlo. Ukazuje to mezinárodní průzkum společnosti GTS Alive, oficiálního vydavatele mezinárodních identifikačních průkazů ISIC, v němž odpovídalo 5 576 českých studentů středních, vyšších a vysokých škol. 

Finanční ztráty postihly v uplynulých týdnech 36 % studentů. V některých případech rodinné finance poznamenala ztráta zaměstnání rodičů, jiní přišli o brigádu či stálou práci a pravidelný příjem. Nejrychleji se tato situace projevila v oblasti gastronomie, kterou označila v odpovědích až jedna pětině dotazovaných. Výše ztrát se pohybují nejčastěji v řádech tisíců korun měsíčně, mnozí ze studentů jsou tak nyní zcela finančně závislí na rodičích. 

Výpovědi se momentálně obává 18 % studentů, zavřených hranic však až dokonce 39 %. „Studenti vnímají cestování jako nezbytnou součást kariérního, ale i osobního rozvoje. Právě oni patří ke skupině, která bude své cestovatelské plány měnit spíše minimálně. Přes současnou situaci plánuje v následujícím školním roce práci nebo studijní stáž v zahraničí asi čtvrtina z nich. Většina v průzkumu uvedla, že vycestování možná odloží, ale s velkou pravděpodobností nezruší,“ komentuje výsledky průzkumu Jana Valušová, Director of International Business Development společnosti GTS Alive. 

Z výsledků průzkumu dále vyplývá, že e-shopy pravidelně využívalo 55 % studentů. Mezi oblíbené zboží patřilo především oblečení, knihy, jídlo, ale třeba i počítačové či deskové hry, PC příslušenství, věci na tvoření, drogerie, léky, ochranné pomůcky či chovatelské potřeby. Dvě třetiny dotázaných si vystačila s částkou do 500 korun týdně.

Zdroj: GTS Alive

Zdroj: GTS Alive

Současná situace přinesla v očích studentů i několik pozitivních změn. Až 40 %z nich ocenilo možnost věnovat více času rodině. Většinu z nich ale už nebaví trávit tolik dní pouze doma. Ve volném čase se nejvíce věnovali sledování seriálů a filmů, rodině, sportu či sociálním sítím. Mnohem více času doma trávili také studiem. Celých 70 % respondentů však označilo přípravu z elektronických zdrojů za nejméně oblíbenou činnost. 

Téměř 42 % studentů se také angažovalo do dobrovolnické činnosti, nejčastěji do šití roušek, domácí výuky dětí, pomoci seniorům nebo hlídání dětí.

ISIC: U vysokoškoláků vede LinkedIn, u středoškoláků Instagram

středa 29. dubna 2020

-stk-