Gastro sektor ztrácí tři miliardy korun každý týden

pátek, 20. listopadu 2020, 15:05 Výzkum, Retail, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Druhá vlna pandemie je pro restaurační zařízení decimující. Za každý zavřený den ztrácí více než 400 milionů korun.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Protikoronavirová opatření vyhlášená vládou se velmi negativně podepisují na gastro sektoru. Provozovatelé jednotlivých podniků ztrácí podle výzkumné agentury Nielsen za každý uzavřený den 414 milionů korun. 

„Už jarní období bylo pro restaurace a hospody velmi obtížné a jen s vypětím všech sil se jim ho podařilo překonat. Výdejní okénka se vedle domácího šití roušek stala symbolem jara. I přesto tržby dosáhly pouze zlomku standardního stavu a nedostavila se ani žádná speciální vládní podpora. Podzimní kolo uzavření restaurací znamená, že více než polovina z nich balancuje na pokraji krachu,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. 

Na jaře si HoReCa připsala ztrátu ve výši 28,2 miliard korun, přičemž nejvíce se na ní podílelo jídlo konzumované v restauracích (58 %). Přes tři miliardy korun činí ztráty na tržbách za pivo (11 %), podobná je částka za teplé nápoje, jako jsou čaj nebo káva (10 %). U lihovin ztráta představuje přes 2 mld. korun (8 %), u nealkoholických nápojů 1,5 mld. korun (4 %). 

Každý týden se bilance horší o další tři miliardy korun.

Jakub Špika (Nielsen)

Nyní, kdy musí být podniky opět zavřené, se ztráta prohlubuje. „Aktuálně tedy při uzavření od 14. října do 19. listopadu ztráty narostly o dalších více než 15 miliard korun a tato bilance se každým týdnem zhorší o další tři miliardy korun,“ sdělil Jakub Špika, Commercial Manager z Nielsenu.

Podle údajů společnosti Dotykačka, jež dodává pokladní systém do 10 tisíc podniků na trhu, se tržby na podzim výrazně propadly. „Už jen omezení provozní doby srazilo tržby zhruba o pětinu a vedlo k uzavření části podniků. Následný lockdown pak zcela zastavil provoz šesti z deseti zařízení. Tržby se koncem října meziměsíčně propadly o 70 procent. Listopad pak přinesl nepatrné zlepšení – v jeho prvním týdnu se gastro tržby pohybovaly kolem 33 procent,“ vyjmenoval Petr Menclík, ředitel pokladního systému Dotykačka.

Situace se liší podle segmentů. Nejhůře jsou na tom podniky, které svou nabídkou cílí na noční zábavu a pití alkoholu. Například kluby jsou s tržbami už několik týdnů zcela na nule. Hospody, hotely a sportbary nedosahují ani pětiny toho, co měly letos v únoru před vypuknutím koronakrize. Jediným segmentem, který to alespoň částečně zvládá, jsou kavárny a bistra, které jsou na 55 % tržeb únorových hodnot.

Vývoj tržeb podle segmentů v gastro sektoru, zdroj: Dotykačka

Vývoj tržeb podle segmentů v gastro sektoru, zdroj: Dotykačka

Vývoj tržeb se může podepsat na počtu podniků, které budou i po druhé vlně uzavírky znovu otevřít. Před pandemií fungovalo na trhu podle údajů Nielsenu 31 437 podniků, po první vlně otevřelo 98 % z nich. Nejvíce zasaženy jsou bary, kterých po první vlně znovu neotevřelo zhruba 10 %. Zároveň jejich tržby v meziročním srovnání klesly o 42 %. „Po jarní vlně otevřeli téměř všichni provozovatelé. Bohužel léto tak silné nebylo. A nyní na podzim je nálada úplně jiná. Lidé už nejsou přesvědčení, že má cenu se kousnout,“ dodal Tomáš Prouza.

Nejvíce postiženy byly první vlnou pandemie bary, zdroj: Nielsen.

Nejvíce postiženy byly první vlnou pandemie bary, zdroj: Nielsen.

Z pohledu regionů je největší podíl na poklesu tržeb vidět v Praze (18 %) a Jihomoravském kraji (15 %). Nejvyšší meziroční propad v tržbách je však vidět v Karlovarském kraji (-36 %), nejnižší naopak ve Středočeském (-18 %). 

Ztráty, které budou muset hradit provozovatelé gastro provozů, dosáhnou minimálně 40 miliard korun.

Luboš Kastner (Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR)

Podle reálných odhadů přijde gastronomie po dvou vlnách uzavření velmi pravděpodobně o více než 40 % z celkových tržeb oboru, které se vloni pohybovaly na úrovni 195 miliard Kč. To znamená, že ztráta dosáhne zhruba 80 miliard korun. Průměrná nákladovost oboru je přitom 80–90 %. „Ztráty, které budou muset hradit provozovatelé gastro provozů, dosáhnou minimálně 40 miliard korun,“ zdůraznil Luboš Kastner, garant projektu „Moje restaurace“ a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Dá se předpokládat, že ztráty se budou provozovatelé snažit většinou zmírnit vyšší mírou propouštění. Reálná očekávání jsou na úrovni 30 %, což při počtu 80 tisíc zaměstnanců v gastru bude do března 2021 činit odhadem 24 tisíc lidí. 

-stk-