René Zavoral byl znovu zvolen generálním ředitelem ČRo

středa, 25. srpna 2021, 17:30 Rádio, Lidé MediaGuru

Rada Českého rozhlasu potvrdila Reného Zavorala ve funkci generálního ředitele Českého rozhlasu na dalších šest let.

Rada Českého rozhlasu na svém středečním  veřejném zasedání potvrdila Reného Zavorala ve funkci generálního ředitele Českého rozhlasu i pro druhé funkční období. To Renému Zavoralovi začne 21. ledna 2022. V tajném hlasování obdržel stávající generální ředitel sedm hlasů z devíti možných; volby se neúčastnil radní Josef Nerušil. Ke znovuzvolení potřeboval René Zavoral dvě třetiny hlasů z celkového počtu devíti radních.

„V nadcházejících šesti letech chci pozici Českého rozhlasu jako klíčové národní kulturní instituce ještě více posílit, nadále bude potřeba rozvíjet jeho programovou nabídku i všechny platformy, na kterých nabízí své služby veřejnosti. Stále budu zdůrazňovat roli ČRo jako média veřejné služby, které je každodenním průvodcem svých posluchačů a které jim nabízí pestrost, nezávislý pohled na věc a podporuje je v utváření vlastních názorů,“ uvedl René Zavoral.

Rada ČRo vypsala výběrové řízení na generálního ředitele před měsícem. Přihlásili se tři kandidáti, dva z nich však nesplnili formální požadavky, a proto je rada z výběru vyřadila.

René Zavoral je generálním ředitelem Českého rozhlasu od 21. ledna 2016. Ve svém prvním šestiletém funkčním období podpořil např. rozklikávací rozpočet či zřízení funkce Ombudsmana. Vysílání ČRo se rozšířilo o studia v Liberci, Karlových Varech a ve Zlíně. Zřízena byla také speciální digitální stanice Radiožurnál Sport, zpravodajský server iRozhlas.cz či audio portál mujRozhlas.cz. Podíl Českého rozhlasu vzrostl na 27,4 % a dokončen byl také proces digitalizace. Generální ředitel se ale také musel vypořádávat s nespokojeností některých redaktorů v případě řešení sporu o reportáž Janka Kroupy nebo se stížností na chování Lubomíra Xavera Veselého.

-mav-