Lego: Nabídka pro dospělé už tvoří 30 % našich prodejů

úterý, 2. listopadu 2021, 07:20 Marketing

Prodejci hraček už necílí jen na děti. Například Lego a Playmobil se stále více zaměřují na dospělé. Podle průzkumu Lego 19 % dospělých Čechů tráví čas stavěním z kostek a tato čísla porostou, říká Martin Prokop, Senior Marketing Manager Lego Group.

Martin Prokop, Senior Marketing Manager Lego Group, zdroj: Lego

Martin Prokop, Senior Marketing Manager Lego Group, zdroj: Lego

Tradiční trh hraček pro děti se mění, protože děti si přestávají s klasickými hračkami hrát v čím dál nižším věku. Typickým příkladem značek, dříve výhradně zaměřených na děti, které na tento fenomén reagují, jsou Lego, Playmobil nebo Barbie. V minulosti si například s Legem nebo Playmobilem hrály i patnáctileté děti, což dnes již neplatí, nyní si stavějí stavebnice maximálně do jedenácti let.

Firmy hledají možnosti, jak zaujmout zákazníky i po této věkové hranici a jedním z řešení je cílit na dospělé. Tento trh může být navíc lukrativní, protože dospělí jsou ochotni zaplatit vyšší sumy. Zatímco Lego má stavebnice pro pokročilé stavitele v nabídce již delší dobu, Playmobil se pustil do nabídky pro dospělé teprve od loňského roku. V roce 2020 si zájem testovali a nabídli do prodeje například legendární auto DeLorean DMC-12 z kultovního filmu Návrat do budoucnosti. Následně přidali i vesmírné lodě ze Star Treku a nebo s ikonickými typy aut, jako je Volkswagen Beetle nebo Porsche 911. Podobně jako Lego a Playmobil uvažuje třeba i Barbie, která prodává sběratelské série panenek.

Lego slaví úspěch se sběratelskými edicemi, například z Hvězdných válek, zdroj: Lego

Lego slaví úspěch se sběratelskými edicemi, například z Hvězdných válek, zdroj: Lego

Trend stavění dospělých jednoznačně uspíšila pandemie. Podle Lego Play Well Report 19 % dospělých Čechů tráví už teď čas stavěním z kostek a tato čísla se podle prodejů stavebnic neustále zvyšují. Lego již několik let nabízí sběratelské edice Star Wars, obrazy od známých umělců nebo bytové doplňky, vše z kostek. Pro letošní podzim přichází s novinkou, v prodeji bude největší stavebnice Lego, legendární Titanic, který měří přes 135 cm. „V současnosti tvoří segment pro dospělé zhruba 30 % našich prodejů,“ říká Martin Prokop, Senior Marketing Manager Lego Group. Ale ani v dětském světě nezůstává firma na místě a nabízí kombinaci stavebnice a online her nebo vlastní sociální síť Lego Life.

Více o trendu cílení na dospělé zákazníky najdete v rozhovoru s Martinem Prokopem.

Podle průzkumu Lego 19 % dospělých Čechů tráví už teď čas stavěním z kostek, zdroj: Lego

Podle průzkumu Lego 19 % dospělých Čechů tráví už teď čas stavěním z kostek, zdroj: Lego

Od kdy máte v nabídce stavebnice pro věkovou skupinu 18+ a jaké výrobky z tohoto sortimentu se prodávají nejvíce?

Stavebnice pro pokročilé stavitele máme v nabídce delší dobu. Trend dospělého stavění nicméně jednoznačně uspíšila pandemie, což potvrdil i náš loňský Play Well Report, ze kterého vychází, že 73 % dospělých aktivně hledá způsob, jak si odpočinout. Celých 19 % dospělých Čechů přitom už teď tráví čas stavěním z kostek a tato čísla se podle prodejů stavebnic neustále zvyšují. V současnosti tvoří segment pro dospělé zhruba 30 % našich prodejů.

Chystáte pro letošní rok nějaké novinky v tomto sortimentu? Jsou v tomto směru nějaké trendy?

Stavebnice z řad pro dospělé odpovídají zálibám a koníčkům dospělých, ať už se bavíme o autech, filmech, cestování, architektuře, designu nebo umění. Sledujeme aktuální trendy v těchto oblastech, abychom mohli i náročným zákazníkům nabízet relevantní stavebnice. Pro letošní podzim přichází do prodeje například největší stavebnice Lego, legendární Titanic, který měří přes 135 cm na délku a s více než 9 000 dílky zabere jeho postavení pár večerů.

Dalším zajímavým sortimentem jsou bytové doplňky z kostek, zdroj: Lego

Dalším zajímavým sortimentem jsou bytové doplňky z kostek, zdroj: Lego

Jaký evidujete zájem o bytové doplňky Lego? Kolik procent tvoří z celkových prodejů a jak meziročně rostou?

V rámci řad pro dospělé nabízíme stavebnice, které se snadno stanou součástí interiérového designu. Bavíme se o květinách, pokojových rostlinách, helmách hlavních postav z kultovní filmové ságy Star Wars i setech z řady Lego Art, které se dají umístit přímo na stěnu, kde fungují jako stylové obrazy. U těchto designových stavebnic sledujeme zvýšenou poptávku a jejich nabídku proto neustále rozšiřujeme.

O kolik vzrostly loňský rok prodeje online na vašich webových stránkách a jak to vypadá letos? Budete nějak měnit nebo rozšiřovat vaše prodejní kanály?

Globálně řízený e-shop, kde se některé novinky představují s časovým předstihem, bude do budoucna naší prioritou. V letošním roce pozorujeme na tomto kanále trojciferný nárůst. E-shop je významným místem, kde s námi zákazníci přijdou do styku. Patří sem i naše facebooková stránka, sociální aplikace Lego Life, částečně i Legolandy, které ale můžeme u nás využívat jen omezeně, a pak prodejny.

Velmi jsme se v minulém roce posunuli také ve spolupráci s klasickými e-commerce hráči, ale i s e-shopy hračkářských specialistů. Znatelněji počet partnerů nemáme v plánu rozšiřovat a chceme se soustředit spíše na prohlubování vztahů a možnosti stávajících partnerů. Zajímavé jsou například showroomy větších e-commerce hráčů a jiné prodejny, které nabízejí produkty pro stále rostoucí skupinu stavitelů z řad dospělých. S Alzou.cz jsme například připravili řešení pro jejich showroomy s řadami pro dospělé.

Letos Lego uvedlo na trh novou hru Lego Vidiyo, v rámci které děti vytvářejí videoklipy, zdroj: Lego

Letos Lego uvedlo na trh novou hru Lego Vidiyo, v rámci které děti vytvářejí videoklipy, zdroj: Lego

V posledních letech se hodně hovoří o tom, že děti si přestávají hrát s hračkami v nižším věku a přesouvají se online. Jak se mění vaše nabídka a jaké jsou hity posledních let?

Kostičky Lego baví děti už 90 let a za tím stojí bezesporu i neustálé inovace a hledání nových způsobů hraní. S kombinací fyzické a digitální hry jsme přišli před pár lety a od té doby představujeme dětem každý rok novou řadu stojící na tomto principu. Loni byla hitem řada Lego Super Mario, která legendárního instalatéra z videohry poprvé představila i ve fyzickém světě z kostek, přičemž ale zůstala zachována i virtuální podstata hry. Letos jsme řadu rozšířili o možnost druhého hráče a další herní vychytávky. V letošním roce jsme uvedli na trh úplně novou hru Lego Vidiyo, v rámci které děti vytvářejí v bezpečném prostředí videoklipy.

Kolik máte uživatelů na aplikaci Lego Life a jak se aplikace vyvíjí?

Přesná čísla nemáme k dispozici, protože maximálně zachováváme bezpečnost a soukromí dětských uživatelů. Z dat, které nám poskytují App Store a Google Play, však odhadujeme, že aplikaci měsíčně používá v Česku a na Slovensku zhruba 24 tisíc reálných uživatelů. Aplikaci neustále zdokonalujeme, letos například prošla redesignem.

V segmentu her a hraček loni nejvíce inzerovalo Lego

neděle 14. února 2021