Značek v maloobchodě přišlo letos nejvíc za tři roky

čtvrtek, 16. prosince 2021, 11:35 Retail MediaGuru

Na maloobchodní trh vstoupil v letošním roce největší počet nových značek za poslední tři roky, šlo hlavně o značky módní. Vyplývá to z dat Cushman & Wakefield.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Na maloobchodní trh vstoupil v letošním roce největší počet nových značek za poslední tři roky, šlo hlavně o značky módníTržby obchodních center za letošních prvních deset měsíců dosáhly úrovně za stejné období roku 2020, ale nad úroveň roku 2019 se zatím nedostaly. Vyplývá to z dat společnosti Cushman & Wakefield.

V obchodním centru Westfield Chodov otevřela nedávno svůj obchod značka Anson’s, koncept skupiny Peek & Cloppenburg, který se zaměřuje na pánskou módu. Mezi nováčky je zastoupen i segment luxusní módy, a to prodejnou značky Versace v Pařížské ulici.

Nové prodejny se objevily také v segmentu levnější módy. V pražské Galerii Harfa otevřel obchod HalfPrice, který prodává oděvy prémiových značek za dostupné ceny, na Václavském náměstí v červnu otevřel svou první a největší prodejnu v centru města ve střední a východní Evropě Primark. Obecně segment levnějšího zboží – oděvů a módních a bytových doplňků, jako je třeba Pepco, Action či Tedi – expanduje a z retail parků, jež byly dříve jeho doménou, se rozšiřuje i do obchodních center.

Lidé do obchodních center nechodí jenom za nákupy, ale i za zábavou a volnočasovým vyžitím. V tomto segmentu letos přišlo několik značek, např. původem slovenské multikino Cinemax, které otevřelo v obchodním centru Olympia Olomouc, německý fitness Clever Fit v pražském OD Kotva či britský OneGym v kancelářské budově Parkview, polská dětská herna LeoparkCentru Černý Most nebo plánovaný největší krytý zábavní park Majaland belgického operátora Plopsa v pražském POP Airport. 

Zdroj: Cushman & Wakefield

Zdroj: Cushman & Wakefield

Tržby v OC i návštěvnost stále pod úrovní 2019

Tržby obchodních center za letošních prvních deset měsíců dosáhly úrovně za stejné období roku 2020. Měsíční tržby v obchodních centrech byly od dubna oproti předchozímu roku výrazně vyšší a od května již srovnatelné s předkrizovým rokem 2019. Pozitivní trend v návštěvnosti i obratech, který byl v obchodních centrech vidět v průběhu celého letošního roku, přetrval také v jeho posledních měsících.

Návštěvnost za letošních prvních deset měsíců byla asi čtyři procenta pod hodnotou za stejné období loni. V porovnání se součtem za leden až říjen předkrizového roku 2019 byly letošní desetiměsíční tržby nižší asi o čtvrtinu, návštěvnost asi o třetinu. Průměrný nákpuní košík je ale vyšší než před pandemií. 

Nejlépe se daří nákupním centrům na okrajích regionálních měst. „Nižších hodnot pak dosahují ta v pražském centru, která více závisí na návštěvnosti ze strany stále chybějících zahraničních turistů, a v administrativních centrech, do nichž se ještě naplno nevrátili zaměstnanci,“ říká  Jan Kotrbáček, partner Cushman & Wakefield. 

Nejúspěšnější kategorie zboží zůstávají v září a říjnu stejné jako bezprostředně po znovuotevření a během léta: nejvyšších obratů v těchto měsících dosáhli prodejci elektroniky, hypermarkety a obchody se zbožím pro zdraví a krásu.

Zdroj: Cushman & Wakefield

Zdroj: Cushman & Wakefield

V předvánočním období se v obchodních centrech častěji objevují pop-up prodejny. Tento koncept mnohdy volí i prémiovější segment, například Food&Beverages jako je Veuve Clicquot, Eminente či Hennessy, ale i další prémiové zboží vhodné jako hodinky, parfémy a módní doplňky.

Na obchodní centra se letos zaměřily také e-shopy, například Mall.cz otevřel svou prodejnu Mega Shop v brněnském centru Vídeňská, která je jak výdejnou zboží e-shopu, tak showroomem. Kombinaci e-shopu a kamenného retailu využily i značky E-obuv a Modivo ze skupiny CCC, když otevřely svůj tzv. phygital store).

Budoucnost: kombinace kamenných a online obchodů

Na obchodní centra se letos zaměřily také e-shopy: významným počinem je otevření vlajkové prodejny Mall.cz – jejich Mega Shop v brněnském centru Vídeňská je jak výdejnou zboží e-shopu, tak showroomem.

„Kombinace kamenných prodejen a elektronického nakupování se ukazuje jako dobrá a nutná retailová strategie. Již několik let jsme si kladli otázku, zda a jak bude fyzický retail fungovat v budoucnu při rostoucím významu e-shopů, a pandemie na ni přinesla odpověď. Lidé do obchodních center chodit nepřestali, když to jde, k fyzickým nákupům se vždy znovu vracejí. E-shopy tak pro kamenné obchody nepředstavují hrozbu, ale naopak příležitost dále podpořit prodeje značky – tyto dvě formy se navzájem neohrožují, ale doplňují,“ uvádí Kotrbáček.

Pandemie urychlila transformaci mnoha retailových konceptů na tuto tzv. omnichannel strategii. Ze stávajících tradičních retailerů se mezi úspěšné koncepty, které se na situaci rychle adaptovaly, patří např. Datart, Sportisimo a další.

Fungování této kombinace se potvrzuje také u značek E-obuv a Modivo ze skupiny CCC – jejich prodejny ve formě tzv. phygital store propojují online a offline nákupy. Lze čekat, že takových značek bude přibývat, a čím dál více bude přicházet ke slovu tzv. experiential retail, kde se virtuální svět potkává s tím fyzickým za využití technologií, jako je třeba virtuální realita (VR) či rozšířená realita (AR).

Staví se především retail parky

Letos bylo na našem trhu otevřeno několik nových či kompletně zrekonstruovaných maloobchodních projektů: v Praze se otevřelo nové Centrum Bořislavka (smíšený projekt retailu a kanceláří), zcela zásadní rekonstrukcí prošlo Spektrum Průhonice, rekonstruovalo se také OC Řepy, částečně pak OD Bílá Labuť. V Brně se dokončila přestavba centra Futurum Brno, v Plzni bylo rekonstruováno OC Rokycanská a v Jihlavě nově vznikl největší tuzemský retail park Aventin Retail Park Jihlava. V regionech přibylo také několik menších retail parků.

„V roce 2022 předpokládám, že bude pokračovat proces optimalizace portfolií obchodů s cílem udržet profitabilitu a možnosti dalšího růstu na správných místech. Čekám, že ve své strategii budou retaileři a značky klást stejný důraz jako doposud na vytváření zážitků pro zákazníky skrze prezentaci produktů a značky ve spojení se zákaznickým servisem,“ dodává Jan Kotrbáček.

Aktuálně se staví dva smíšené projekty: Masaryčka v Praze a Rieger Plaza v Hradci Králové. Obchodní centrum je dnes ve výstavbě jedno – jde o rozšíření Atria Paláce Pardubice, které by mělo být dokončeno v polovině příštího roku. Nově se staví nebo rozšiřuje také zhruba desítka retail parků. Celkově je tak nyní ve výstavbě přes 40 tisíc metrů čtverečních nové obchodní plochy. Pro příští rok je v plánu zahájení výstavby projektu Galerie Pernerka v Pardubicích naproti tamnímu hlavnímu vlakovému nádraží.

-zue-, -mav-