Hlavní trendy v influencer marketingu pro rok 2022

středa, 12. ledna 2022, 11:30 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Význam influencer marketingu roste i díky tomu, že některé z tradičních marketingových metod se neslučují s pandemií a nahrazují je právě influenceři. Přinášíme trendy tohoto odvětví pro rok 2022.

Na sociálních sítích trávíme denně v průměru 2 hodiny a 25 minut. Zdroj: Shutterstock

Na sociálních sítích trávíme denně v průměru 2 hodiny a 25 minut. Zdroj: Shutterstock

Stále více firem přesouvá větší část svých marketingových rozpočtů do influencer marketingu a hodnota tohoto odvětví se od roku 2019 více než zdvojnásobila. Celkem 63 % marketérů plánovalo v roce 2021 navýšit své rozpočty na influencer marketing a během několika příštích let bude jejich procento nepochybně růst. Každý rok přináší nové platformy sociálních médií, nové typy obsahu a nové způsoby, jak mohou značky oslovit své potenciální zákazníky. V roce 2021 je na celém světě více než 4,55 mld. aktivních uživatelů sociálních médií. Více než 91 % maloobchodníků využívá k marketingu alespoň dvě sociální sítě.

Po letech 2020 a 2021, kdy se značky snažily aktualizovat své marketingové a reklamní kampaně tak, aby rezonovaly s publikem, které uvízlo doma, nabízí rok 2022 řadu příslibů. Například podle kvartální analýzy sociálních sítí na českém trhu firmy Emplifi se ve druhém čtvrtletí roku 2021 počet sledujících nejvíce navyšuje na Instagramu, a to nejen v ČR, ale také celosvětově. Firmy postupně zjišťují, že mohou fungovat virtuálně, a také stále více spotřebitelů chce nakupovat online. A protože některé z tradičních marketingových metod byly neslučitelné s pandemií, značky se snaží je nahradit právě tvůrci obsahu a influencery. Jejich význam a popularita roste a v roce 2022 tomu zřejmě nebude jinak.

Shrnujeme trendy influencer marketingu pro rok 2022:

1. Plánování a daty řízený influencer marketing

Společně s rozvojem influencer marketingu poroste význam dat a plánování a v roce 2022 porostou smlouvy a dohody založené na výkonu. Čím více peněz do něj značky investují, tím důležitější se stává ROI a kvantifikovatelné údaje. Firmy mají větší zájem o sledování metrik marketingu na sociálních sítích, které jim ukazují, že influencer, kterého našli, stojí za ty peníze, které mu platí. Zatímco influencerské sítě již mají nějaké analýzy a reporty zavedeny, jednotliví influenceři budou muset pochopit, jaké metriky sociálních médií jsou důležité. Téměř 4 značky z 10 uvedly, že investují 10 až 20 % svého marketingového rozpočtu do influencer marketingu, a 1 z 10 značek uvádí, že investuje více než 40 %.

Daty řízený influencer marketing poskytuje vyšší efektivitu a obecně vyšší výnosy. Možností využití dat je poměrně široké, od zjištění obsahových formátů, které budou nejlépe fungovat u dané cílové skupiny, až po stanovení přiměřené výše rozpočtu na investice.

2. Poroste zájem o dlouhodobá partnerství

V průběhu roku 2022 se značky a influenceři spojí v rámci dlouhodobých projektů spíše než jednorázových sponzorovaných příspěvků. Ukazuje se totiž, že zákazníky k prodeji nelze již krátkodobým přístupem přesvědčit. Stále více společností se odklání od influencer marketingu založeného na kampaních a upřednostňuje strategii stálého partnerství, ideálně prostřednictvím více influencerů.

Značka si díky tomu vytvoří konzistentní přítomnost na sociálních sítích. Vzhledem k tomu, že loajalita značkám je dlouhodobě nízká, je ke konverzi potenciálních zákazníků potřeba několik zásahů, a to se pomocí jednorázové kampaně nedá dosáhnout. Sociální sítě navíc mohou vybudovat potřebný zásah a povědomí, a to dokonce na úrovni srovnatelné s televizní reklamou.

Studie: Influenceři hrají důležitější roli v šíření zpráv na sítích

neděle 5. září 2021

3. Přesun od textu a obrázků k audio a video obsahu

Každý rok, minimálně posledních osm let, je videoobsah na seznamu nejen marketingových trendů influencerů, ale i marketingových trendů obecně. Možnosti sítí se navíc celosvětově zlepšují, 5G se šíří po celém světě a optický internet je v mnoha zemích samozřejmostí. Výsledkem je, že lidé dnes konzumují více video a audio obsahu. Stále větší význam mají tvůrci na Twitchi, YouTube a i podcasty získávají na významu. Mnoho tvůrců se proto objevuje na více platformách s určitým stupněm překrývajícího se publika.

Text a obrázky sice ještě nevymřely a Instagram je stále jednou z nejoblíbenějších sociálních sítí, dá se však očekávat, že v průběhu roku vzroste důraz na video a audio obsah. TikTok a YouTube jsou na vzestupu a podcasting je stále oblíbenější. Dokonce i staré stálice jako Facebook a Twitter nyní kladou důraz na sdílení videí. S rostoucí popularitou TikTok a představením Instagram Reels se bude objevovat více video obsahu.

4. Kampaně v souladu napříč všemi kanály

Zatímco v roce 2012 měl průměrný uživatel sociálních sítí tři sociální účty, dnes až osm. Průměrná doba strávená na sociálních sítích za den je 2 hodiny a 25 minut. Se stále rostoucí škálou sociálních platforem a formátů, kterým se mohou značky přizpůsobovat, se může zdát nemožné udržet si pocit sounáležitosti. Protože však průměrný uživatel denně používá více platforem, stanou se „mezikanálové” kampaně nutností.

V roce 2022 bude třeba sledovat cestu spotřebitele napříč kanály a v rámci celého marketingového a nákupního trychtýře, pro pochopení toho, kde dochází ke konverzi a proč. Pouze začleněním influencer marketingu do marketingové taktiky lze zajistit maximální efektivitu značky. Ten má navíc potenciál vytvořit mimořádný haló efekt na jiné marketingové kanály, takže je vhodné mu dát ve strategickém plánování smysluplné místo. Značky i influenceři by měli najít rovnováhu mezi tím, zůstat relevantní platformou a zajistit obsah, který vypovídá o preferencích různého publika, aniž by ohrozily svou vlastní identitu.

5. Důraz na autenticitu

V posledních několika letech došlo k velkému zájmu o „autentický“ obsah. Influenceři musí být opatrní ohledně obsahu, který pro značky vytvářejí, aby se vždy ujistili, že produkty, které si promují, budou rezonovat s jejich publikem. I to je věc, na kterou si musí značky dávat pozor. Ani ti nejatraktivnější influenceři nebudou schopni vybičovat své následovníky k šílenství kvůli produktu, který je nezajímá. Neprospěje to značce, která se snaží, aby to fungovalo, a influencer pravděpodobně ztratí důvěryhodnost v očích svého publika. Místo toho by jak influenceři, tak značky měli hledat partnerství pouze s těmi, jejichž publikum se překrývá s tím jejich. 

Proč začít s influencer marketingem a jak se z něj nezbláznit?

pondělí 13. prosince 2021

-zue-