Progresus: Pozice holdingu pomáhá všem našim firmám

úterý, 19. července 2022, 14:30 Marketing Kateřina Straková

Důvěryhodná pozice holdingu pomáhá všem firmám ve skupině, říká marketingová ředitelka investiční skupiny Progresus Dana Kryńska.

Dana Kryńska, zdroj: Progresus Invest Holding

Dana Kryńska, zdroj: Progresus Invest Holding

Investiční skupina Progresus Invest Holding, do které spadají společnosti jako RD Rýmařov, Harmonelo nebo Konreo, se rozhodla vybudovat značky nejen svých jednotlivých společností, ale i celé skupiny. „Chceme být důvěryhodnou společností, a proto je nutné, abychom si vymezili jasnou pozici na trhu a vůči zákazníkům transparentně komunikovali naše hodnoty, ukázali naše přednosti a priority našeho podnikání,“ říká Dana Kryńska, ředitelka marketingu a PR Progresus.  

Progresus staví svou značku na tom, že všechny její firmy v portfoliu zlepšují kvalitu života lidí, ať už z pohledu udržitelnosti bydlení, zdraví, nebo filantropie. „Pro nás není nic důležitějšího, než abychom svými skutky zákazníky ujišťovali, že to, co komunikujeme a budeme komunikovat, budeme i ve skutečnosti realizovat a přivádět v život,“ popisuje Kryńska.

Více o tom, jak se buduje značka investiční skupiny, se můžete dočíst v našem rozhovoru.

Investiční skupina Progresus Invest Holding se rozhodla budovat svou značku. Z jakého důvodu? Proč je značka pro investiční skupinu důležitá?  

Budování značky Progresus je pro nás důležité, protože v rámci komunikace našich obchodních aktivit silná a důvěryhodná pozice holdingu pomáhá všem firmám ve skupině i akvizicím, které realizujeme nebo plánujeme. Je nutné, abychom si vymezili jasnou pozici na trhu a byli vnímáni jako stabilní a férová značka. Tvorbu značky nevnímáme jako jednorázovou akci. Počítáme s tím, že ji budeme budovat roky. Vlastně neustále. Pro nás není nic důležitějšího, než abychom svými skutky zákazníky ujišťovali, že to, co komunikujeme, ve skutečnosti realizujeme.

Na čem budete značku investiční skupiny stavět? Přece jen portfolio společnosti je značně rozmanité – kromě výroby dřevostaveb a developerství se některé firmy zabývají správou insolvencí nebo doplňky stravy na bázi probiotik… 

Naše skupina stojí především na realitním segmentu, jenž se opírá zejména o zkušenosti a více než 50letou historii RD Rýmařov, lídra na trhu dřevostaveb. V této oblasti také připravujeme rezidenční projekty, jejichž cílem bude vytvořit udržitelné bydlení, ať už z pohledu životního prostředí, nebo jeho dostupnosti.  

A může se zdát na první pohled, že firmy našeho holdingu spolu nemají nic společného, ale opak je pravdou – všechny spojuje slovo život a jeho kvalita. Hlavní myšlenkou, s níž chceme při tvorbě zastřešující značky holdingu pracovat, je tedy zkvalitňování života lidí. Chceme pozitivně ovlivňovat jejich zdraví, bydlení, volný čas, komunitní život, chceme napomáhat tomu, aby se cítili dobře a přesně to každá z našich firem dělá. Investujeme zkrátka do toho, co nás spojuje.

A musím také říci, že tato strategie se odvíjí od toho, jak jsou majitelé skupiny nastaveni. Investují opravdu do projektů a společností, které jim dělají radost, které jsou vážně o kvalitě života. Nejde jen o čistý byznys v podobě čísel, ale o srdeční záležitosti a radost z podnikání. To vše se do značky propisuje. 

Udržitelnost je jednak přirozená součást filozofie našeho podnikání, jednak v současnosti i naprostá samozřejmost.

Dana Kryńska

Zmínila jste udržitelnost. Co přesně si pod tím můžeme ve vašem pojetí představit? Jak se udržitelná linie bude propisovat do značky Progresus Invest Holding?

Udržitelnost je velké téma dnešní doby. Jako skupina se chceme aktivně podílet nejen na ochraně životního prostředí, ale také na budoucnosti obyvatel naší země a společnosti. Je to tedy jednak přirozená součást filozofie našeho podnikání, jednak v současnosti i naprostá samozřejmost.

Náš přístup k udržitelnosti se propisuje do našich konkrétních aktivit, naše ESG strategie je postavena na snižování uhlíkové stopy, podnikání s respektem k životnímu prostředí i celé společnosti. V rámci RD Rýmařov stavíme domy ze dřeva, tedy jediného obnovitelného stavebního materiálu, který pohlcuje CO2. Pokácené stromy navíc do lesa zase vracíme, a to ve spolupráci s odborníky z České lesnické akademie Trutnov, s nimiž na jeden dospělý strom sázíme 10 sazenic. K výstavbě jednoho rodinného domu potřebujeme 20 stromů, ročně jich postavíme okolo čtyř stovek, přičemž do lesa tak zasadíme na 80 tisíc sazenic.

Vedle toho jsme nedávno investovali do společnosti Mykilio, která se zabývá pěstováním houbového mycelia, což je v naší skupině další udržitelný materiál, se kterým budeme pracovat. Mycelium se dá používat například jako stavební izolační materiál, má stejné vlastnosti jako třeba polystyren, jde však o udržitelnou variantu. Dále se dá využít pro výrobu desek, nábytku, ale i bytových a módních doplňků.  

V neposlední řadě pro nás udržitelnost není jen o přírodě, ale i o dostupnosti bydlení a kvalitě života na této planetě. Z tohoto důvodu připravujeme projekty rezidenčního bydlení postavené na družstevním či nájemním bydlení. Připravované developerské projekty budou splňovat nejvyšší standardy udržitelné výstavby.

PR je velmi efektivní cesta komunikace a do marketingového mixu patří na první místo.

Dana Kryńska

Na co nyní spoléháte v marketingové komunikaci?  

V této první fázi se zaměřujeme na brand awareness, kdy chceme vybudovat dobré jméno celému holdingu a profilovat ho jako důvěryhodnou a spolehlivou značku, za kterou už nyní stojí 2 mld. obrat dvou společností RD Rýmařov a Harmonelo. Důvěra je pro nás zásadní. Cílíme především na investory, developery i zájemce o zdravé bydlení a životní styl.  

V tomto směru považuji za důležité mít kvalitní PR. Je to velmi efektivní cesta komunikace a do marketingového mixu patří na první místo. Sázíme na kvalitní a pestrý obsah, který nejen informuje, ale také vzdělává. S médii se snažíme spolupracovat, a to nejen na kvalitním obsahu, ale i na jejich eventech. Nedávno jsme například podpořili konferenci deníku E15 „Budoucnost Prahy“, kde se řešila mimo jiné potřeba více ekologických budov či zeleně, ale i problematika zahušťování měst.  

Naši první komunikační image message, která byla spojena s partnerstvím karlovarského festivalu, „Dobré scénáře nesmí zůstat na papíře“, chceme rozvíjet i v našich dalších investičních aktivitách, filantropii apod. Tento claim má hloubku sdělení, žádný scénář v životě není platný, když zůstane jen na papíře. Mezi komunikační kanály, které využíváme, patří především online, doplněný o print a outdoor.

Investujeme rovněž do filantropie a sponzorujeme projekty, které podporují společnost kolem nás, ať už jde o podporu vzdělání nadaných studentů, kultury, nebo sportu.  

Partnery Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary jste se letos stali poprvé. Z jakého důvodu?

Spojení s karlovarským festivalem vystihuje naše poslání, tedy zkvalitňovat a zpříjemňovat život lidí, s čímž souvisí i podpora kultury. To je součást naší filantropie. Festival, s nímž jsme uzavřeli partnerství na tři roky, velmi dobře funguje, je to nejprestižnější událost roku v naší zemi a zároveň druhý nejstarší filmový festival v Evropě, kde můžete velmi hezky budovat novou značku a její povědomí u relevantní cílové skupiny. Je to prostředí, kde se rodí pestré obchodní vazby.

Naše partnerství jsme od začátku června komunikovali prostřednictvím outdoorové kampaně, kterou bylo možné vidět na prémiových plochách na hlavních tazích Prahy. Od poloviny června do poloviny července běží online kampaň, v níž využíváme spot natočený režisérem Danem Pánkem a herečkou Martinou Hekerovou. Současně aktivně komunikujeme přes všechny naše sociální sítě, na které jsme připravili obsah přímo z prostředí festivalu.  

V průběhu festivalu jsme byli vidět na několika místech. V prostorách Café Azyl při kolonádě jsme měli Progresus Lounge pro setkávání s našimi hosty. Komunikovali jsme prostřednictvím brandingu na Jánského mostě a také na vstupu do lanovky, která vede z centra přímo do Hotelu Imperial, reklamní plochy jsme měli i uvnitř kabin lanovky. Hotel Imperial se stal místem pro setkávání se s našimi klienty. Organizovali jsme tam každý den ochutnávky vín a šampaňského a také náš hlavní event Progresus Secret gala, kam dorazilo zhruba 400 hostů. Městem pak projíždělo auto se značkou Progresus.  

Jaká další partnerství jste uzavřeli?  

Prostřednictvím naší nadace Progresus spolu přispíváme na studium dětí ze sociálně slabého prostředí v rámci gymnázia PORG. Spojili jsme se také s projektem Martina Romana Čtení pomáhá, který byl rozšířen o edukaci z oblasti přírody, kdy za dětmi přečtené knihy vysazujeme stromy. V rámci dražby na eventu Forbes jsme podpořili Národní divadlo a Českou filharmonii a s Filharmonií dokonce připravujeme partnerství, které by mělo podpořit mladé talenty.

Součástí vaší komunikace jsou i podcasty? Proč jste zvolili právě tento formát?

Podcasty jsou velmi atraktivním formátem současné doby, který umožňuje vhodnou cestou sdílet zajímavé myšlenky, zkušenosti a názory. Lidé je rádi poslouchají při běhu, jízdě autem nebo vaření. A navíc to velmi baví i naše majitele.

Naše podcasty tvoříme tak, aby přinášeli posluchačům inspiraci. Zveme si do nich úspěšné a inspirativní lidi, kteří mohou v lecčem motivovat. Tematicky se neomezujeme jen na lidi z financí, ale povídáme si s lidmi z různých oblastí, například se sportovci, psychology nebo třeba s výživovým poradcem.  

Tvoříte podcasty sami, nebo si na ně najímáte externisty? Máte vlastní studio? A jaký díl měl zatím největší úspěch?

Podcasty technicky zajištuje externí společnost, ale scénáře si řešíme sami. Vlastní studio zatím nemáme, ale myslím, že to se brzy změní. Nyní jsme ve fázi, kdy vše realizujeme v prostorách našich kanceláří. Naše podcasty jsou dostupné na platformách Youtube, Spotify, Apple Music i Google Podcast. Největší úspěch měl zatím díl s Karlosem „Terminátorem“ Vémolou se skoro 36 tisíci přehrání na YouTube. Velmi úspěšnými se staly také podcasty s Kryštofem Muchou, Tomášem Břínkem alias TMBK nebo šampionem UFC Jiřím Procházkou. 

Také nabízíte webináře. Na jaká témata? A na koho s nimi primárně cílíte?

Na rozdíl od podcastů jsou naše webináře odborné a věnují se tématům, která souvisejí s aktuální ekonomickou situací, situací na finančních trzích, oblastí realit a developmentu, ale také investováním. Konkrétně jsme se v nich zabývali například dluhopisy, stavebním řízením po novele, nájemním bydlením či moderním developmentem. Cílíme s nimi na stávající i potenciální investory, distribuční sítě, ale také veřejnost, která se chce v této oblasti vzdělat.

Budete řešit i ostatní značky v portfoliu? Na čem budete stavět jejich marketing? Řídíte marketing dílčích značek centrálně, nebo má každá firma vlastní marketing?

Určitě budeme řešit i ostatní značky v portfoliu, ale nyní se soustředíme hlavně na holding. Všechny značky jsou supervizovány z naší pražské centrály. Každá z našich společností má svou vlastní marketingovou strategii, u které dohlížíme na to, aby se do ní prolínaly hodnoty a vize našeho investičního holdingu. 

Naším cílem je, aby bylo jasné, že firmy pocházejí z naší skupiny. Proto nyní zpracováváme strategii propojení konkrétních značek se skupinou. Zároveň chceme zpřehlednit strukturu firem, která bude rozdělena podle segmentů: real estate, výrobní průmysl, informační technologie, právní a jiné služby, správa investic a zdraví. Každá z těchto oblastí bude mít vlastní identitu. Do tohoto modelu potom bude možné jednoduše přidávat další značky, které budou do portfolia přibývat. 

Jaké máte další plány?

Zatím jsme na začátku uvedení značky Progresus na trh. Musíme dopracovat strategii a navazující aktivity na první image kampaň. Do toho již přicházejí nové značky. Těm operativně tvoříme identitu a začleňujeme je do portfolia. V průběhu léta začneme připravovat identity několika developerských projektů, které již brzy začneme komunikovat.

Dana Kryńska, ředitelka marketingu a PR skupiny Progresus Invest Holding

V čele marketingu a PR investiční skupiny Progresus Invest Holding stojí od letošního roku. Předtím přes dva roky vedla marketing a komunikaci skupiny Accolade, mnoho let působila jako ředitelka marketingu Pioneer Investments, kde se podílela na fúzi s francouzskou Amundi. Zkušenosti má také z PR Komerční banky nebo Evropské banky pro obnovu a rozvoj, ale i z agenturního prostředí, konkrétně ze Stance Communications a Crest Communications.  

Vystudovala Vysokou školu finanční a správní, obor Marketingová komunikace.