Kovap: Děti se k našim hračkám daří lákat i v digitální době

pátek, 2. prosince 2022, 11:00 Marketing Kateřina Straková

O naše hračky se dokážou poprat i holky, říká generální ředitel firmy Kovap Filip Klepek.

Filip Klepek, generální ředitel společnosti Kovap, zdroj: Kovap

Filip Klepek, generální ředitel společnosti Kovap, zdroj: Kovap

Plechovou berušku na klíček, která nikdy nespadne ze stolu, nebo model traktoru Zetor, jenž v přesném měřítku napodobuje originál, zná téměř každý. Za ikonickými hračkami stojí česká společnost Kovap, jež byla založena v roce 1946. Před třemi lety značka prošla redesignem, kdy změnila logo, obaly i web. A jak říká její generální ředitel Filip Klepek, díky tomu se posunula do 21. století. „Moderní logo, atraktivní web a zajímavé a zároveň funkční obaly – to je dnes základ pro každou značku, která chce uspět v Česku i v zahraničí,“ myslí si. 

I nadále si značka Kovap zakládá na produktovém designu, ruční výrobě v České republice, řemeslném zpracováním a udržitelnosti. A oproti minulosti cílí nyní s mechanickými hračkami více na dětí. „Digitální prostředí je pro děti samozřejmě lákavé, ale rychle se jim omrzí. Oproti tomu naše hračky nabízí mnohem více prostoru pro kreativitu. Už to, že si na ně děti mohou sáhnout, natáhnout klíček a pak sledovat že fungují, bez baterek, jen na bázi mechaniky, je pro mnohé dnešní děti fascinující,“ popisuje Klepek. 

Úspěch zaznamenává i sesterská společnost Kaden, specializující se na sběratelské modely. Poptávka po nich neklesá ani v době krize, kdy se právě do sběratelských předmětů ukládají peníze. „Navíc je i zde patrný dlouhodobý trend v příklonu zákazníků k domácí produkci,“ dodává Klepek. 

Více o marketingové strategii, expanzi a dalších plánech se můžete dočíst v našem rozhovoru. 

Kovap před třemi lety prošel redesignem, kdy změny doznalo logo, obaly i web, spolu s tím byl spuštěn i nový e-shop. Jak redesign s odstupem času hodnotíte? Pomohl s budováním značky?  

Ano, pomohl, s nadsázkou bych řekl, že nás posunul do 21.století. Moderní logo, atraktivní web a zajímavé a zároveň funkční obaly – to je dnes základ pro každou značku, která chce uspět v ČR i v zahraničí. U krabiček, které se opravdu povedly, je obrovská škoda, že jsme za poslední dva roky měli velmi málo prostoru k jejich propagaci na prodejnách a veletrzích vzhledem k pandemii covid-19.  

Na jakých hodnotách značku Kovap stavíte? Kde vidíte její potenciál k růstu?

Unikátní produktový design, ruční výroba Made in Czech Republic, udržitelnost, kvalita řemeslného zpracování. Dále budeme pracovat na tom, aby tyto hodnoty v naší komunikaci rezonovaly, a tím si vymezovat prostor na tuzemském i zahraničním trhu.  

Plechové hračky značky Kovap, zdroj: Kovap

Plechové hračky značky Kovap, zdroj: Kovap

Jakým způsobem ji v současnosti marketingově podporujete? Na jaké komunikační kanály sázíte? 

Offline i online podpora. Offline v terénu na veletrzích, festivalech i dalších akcích, kde je potenciál oslovit zákazníky. V tomto ohledu letos doháníme ten již zmíněný „covidový“ handicap. Online zejména Facebook, newslettery a nástroje e-commerce podpory. 

Kovap se zaměřuje zejména na hračky pro děti. Jak se vám daří v době tabletů a digitálních her přilákat dětskou pozornost k mechanickým hračkám? 

Daří, na letních festivalech a veletrzích, kde jsme v přímé konfrontaci s dětmi různých věkových kategorií se nám potvrzuje, že Kovap není záležitost pouze pro tatínky a dědečky, ale o naše hračky se dokážou poprat i holky. Digitální prostředí je pro děti samozřejmě lákavé, ale rychle se jim omrzí. Oproti tomu naše hračky nabízí mnohem více prostoru pro kreativitu. Už to, že si na ně děti mohou sáhnout, natáhnout klíček a pak sledovat že fungují, bez baterek, jen na bázi mechaniky, je pro mnohé dnešní děti fascinující.

Plánujete i nějaké rozšíření o digitální prostor, například jako to dělá Lego, které ke kostičkám nabízí i možnost hrát si s rozšířenou realitou? 

Zatím o tom neuvažujeme. 

Našim e-shopem budeme chtít v příštích letech obhospodařit koncové spotřebitele v rámci celé EU.

Filip Klepek

Jak vám funguje e-shop? Jaký podíl na prodejích v současnosti tvoří? A jaký je v tomto ohledu Váš cíl? 

Na tržbách se podílí cca 30 %, našim e-shopem budeme chtít v příštích letech obhospodařit koncové spotřebitele v rámci celé EU. 

Neuvažujete i o otevření značkové prodejny? 

Aktuálně to není téma. Spolupracujeme s většími i menšími prodejnami. U těch menších, typu Hugo chodí bos je přínosem zacílení přímo na skupinu, která vyhledává kvalitní české hračky. Větší prodejny, jako například Hamleys, zase mají potenciál oslovit úplně nové skupiny zákazníků, domácích i z ciziny. 

Sběratelství je v dnešní době pro některé zákazníky i investiční nástroj, způsob, jak ochránit a optimálně dokonce zhodnotit své finance.

Filip Klepek

Vaše sesterská společnost Kaden se specializuje na sběratelské modely. Má současná ekonomická situace na sběratelství nějaký vliv? Jaký zájem aktuálně o sběratelské modely evidujete? 

Poptávka po modelech neklesá, troufám si tvrdit, že trend je dokonce opačný. Sběratelství je v dnešní době pro některé zákazníky i investiční nástroj, způsob, jak ochránit a optimálně dokonce zhodnotit své finance. Navíc je i zde patrný dlouhodobý trend v příklonu zákazníků k domácí produkci.

Do jakých zemích Kovap a Kaden své výrobky exportují? Kde mají největší úspěch? 

Lídrem zahraničního odbytu jsou Německo, Velká Británie, Rakousko. Čerstvě jsme našli partnera ve Francii, kde očekáváme signifikantní růst a jsme v jednání s Izraelem, Brazílií a Indií, což jsou nové kontakty z nedávno proběhnuvšího zemědělského veletrhu SIMA v Paříži. Toho jsme se jako firma účastnili vůbec poprvé.