Grig chce z hmyzu udělat „víc jídlo“, obratově rychle roste

středa, 1. února 2023, 13:05 Marketing MediaGuru

Značka Grig má za cíl vyrábět z jedlého hmyzu nejlevnější zdroj živočišného proteinu v Evropě, říká její majitel Adam Dostál. Firma loni znásobila svůj obrat a letos hodlá v trendu pokračovat.

Adam Dostál, majitel značky Grig, zdroj: Grig

Adam Dostál, majitel značky Grig, zdroj: Grig

Česká značka Grig se specializuje již pátým rokem na potraviny z jedlého hmyzu. Nabízí sušený hmyz, cvrččí chipsy a krekry, tyčinky, hmyzí čokoládu i těstoviny. Jejím cílem je vyrábět z jedlého hmyzu ten nejlevnější zdroj živočišného proteinu v Evropě a udělat z hmyzu „víc jídlo“, tedy přijít s potravinami, které lidem nahradí každodenní klasické jídlo, jako je oběd či večeře, například ve formě burgeru či omáčky na špagety. 

Zatímco v loňském roce udělala Grig obrat 17 milionů korun, letos cílí na 50 milionů. „Během roku 2022 se v České republice s našimi Grig produkty seznámilo více než 100 000 lidí a přes 60 tisíc lidí si je zakoupilo. Minulý rok jsme výrazně vyrostli, a to o neuvěřitelných 400 %,“ říká majitel firmy Adam Dostál

Hmyzí trh roste po celé Evropě

Podle Dostála roste hmyzí trh po celé Evropě a navíc se tempo růstu neustále zvyšuje: „Odhaduji, že celoevropský trh může mít více než 200–300 milionů korun a každý rok by se tato hodnota trhu měla zdvojnásobit, a to i v České republice.“ Dokládá to ostatně i počet firem, které se této oblasti věnují – jen v tuzemsku je jich hned několik. Kromě Grigu zde působí například značka Sens nebo Wormup. „Dneska jsme v rané fázi, kdy potřebujeme celý trh co nejvíce edukovat, proto se ke konkurenci nestavíme nějak útočně, ba naopak, velice ji vítám a do jisté míry jsem s konkurenty v kontaktu. V nějakých ohledech si vlastně pomáháme a ten trh budujeme společně,“ dodává Dostál. 

Sens: Produkty z cvrčků nejlépe vnímají mladí z měst

středa 18. září 2019

Dlouhodobou vizí značky Grig je z hmyzu udělat nejlevnější zdroj živočišného proteinu v Evropě. Na zajímavou cenu se dostává například spojením extrudovaného produktu z cizrny s příměsí cvrččího prášku. „Momentálně jsme dokázali vyrobit cvrččí trojhránky nebo cvrččí krekry, jejichž základem jsou cizrna a cvrččí protein. U těchto produktů jsme schopni prodávat za výslednou cenu, která je pod jedno euro, což je obecně nejlevnější produkt z hmyzu v celé Evropě,“ přibližuje Dostál.

Letos přijde na trh první burger z jedlého hmyzu

Kromě toho Grig nabízí i sušený hmyz, hmyzí čokoládu nebo těstoviny. Největší oblibě se těší parmezánoví červíci. „V první polovině roku 2023 plánujeme na trh uvést první burger z jedlého hmyzu ve střední Evropě. Bude to náš první produkt, kde bude hmyz brán více jako normální jídlo, proto si myslím, že bude mít velký úspěch,“ prozrazuje Adam Dostál.

Ukázka produktu značky Grig – cvrččí krekry, zdroj: FB Grig

Ukázka produktu značky Grig – cvrččí krekry, zdroj: FB Grig

K dostání jsou výrobky značky Grig v prodejnách zdravé výživy, posilovnách či na internetu. Ochutnat je mohou rovněž cestující ve vlacích Českých drah nebo Leoexpress. V poslední době se osvědčují i různé vinotéky či pivotéky. „Cílem je také dostat jedlý hmyz do co nejvíce prodejních kanálů a určitě plánujeme vstup i do řetězců,“ doplňuje Dostál.

Se svými produkty cílí Grig na lidi, kteří se zajímají o zdravý životní styl, záleží jim na planetě a ekologii, a také na ty, kteří se nebojí dělat „crazy“ věci a jsou produktům z hmyzu otevření. Cílí na ně především přes sociální sítě TikTok, Instagram a Facebook, do komunikace zapojuje také influencery. „Snažíme se lidem vysvětlit, že hmyz je něco zdravého, je to ,cool’ a že to má smysl,“ popisuje Dostál s tím, že letos chce značka pro svou prezentaci více využívat festivaly, kde bude možné hmyzí produkty ochutnat a navíc zájemcům proškolení brigádníci vysvětlí, jako jsou benefity jezení hmyzu. 

Češi jsou největší konzumenti hmyzu na kontinentu

I když jsou Češi ve svých chutích poměrně konzervativní, k hmyzu si nachází na cestu. Podle Dostála je to zejména tím, že tuzemské firmy, které hmyzí produkty vyrábí, spotřebitele s tímto druhem potravin neustále seznamují a edukují je o jejich výživových či ekologických benefitech. „V zahraničí se tohle neděje, proto jsou ve výsledku Češi největší konzumenti v Evropě,“ vysvětluje.

Dostál se se svou vizí však nezastavuje na hranicích České republiky. Hmyz chce naučit jíst nejen Čechy, ale i Evropany. Kromě České republiky Grig prodává své produkty také v Německu a Polsku. A letos plánuje expanzi do Francie, Španělska a Nizozemí, kde jsou spotřebitelé hmyzu otevřenější.

-stk-