DOOH kampaň pro KFC se zobrazovala podle počasí

středa, 1. listopadu 2023, 13:10 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Během prázdnin spustila mediální agentura PHD ze skupiny Omnicom Media Group programatickou DOOH kampaň pro značku KFC. Tato kampaň byla automaticky řízena na základě aktuálních meteorologických dat

V OOH prostředí umožňuje programatický nákup reklamního prostoru i automatizaci s využitím chytrých spouštěčů. Mediální agentura PHD toho využila při mediální kampani pro KFC, ve které propagovala jejich shake. Reklama se zobrazovala pouze tehdy, když teploty v Praze, kde kampaň probíhala, překročily 20 °C a panovaly příznivé meteorologické podmínky.

„Pro klienta KFC jsme hledali nejrelevantnější způsob cílení kampaně zohledňující povahu propagovaných letních shaků. Rozhodli jsme se využít digitální programaticky nakoupitelné OOH plochy, které efektivně aktivují uživatele. Programatický nákup v síti Vision Thing jsme zvolili pro jeho flexibilitu a schopnost využít vlastní cílení na počasí. Díky tomu byla reklama na shaky od KFC zobrazena pouze za hezkého počasí, což zajistilo relevantnost sdělení,” vysvětluje Marek Pohanka, Head of Programmatic ve skupině Omnicom Media Group, pod kterou PHD spadá.

„Programatický ekosystém je ideální pro takovéto kampaně. Zadavatel může důvěřovat technologiím, jež efektivně řídí jejich průběh,” komentuje Richard Němec, CEO Vision Thing, v jejíž reklamní síti se kampaň realizovala. Podle jeho názoru má tento způsob nákupu reklamy výhodu oproti jiným řešením. „DOOH kampaně zakoupené programaticky, v tomto případě přes Adform DSP, mohou být spuštěny po celé naplánované období. Přesto inzerent má garanci, že budou aktivovány pouze při splnění konkrétních podmínek spouštěče. To zaručuje, že kampaň nepřinese žádné skryté náklady a nemusí se zobrazovat jiná nerelevantní kreativa mimo nevyhovující podmínky,” dodává Němec.

Pro tento projekt skupina OMG vytvořila specializovaný skript, který byl napojen na meteorologická data v Praze. Skript v reálném čase určoval, zda jsou splněny podmínky pro spuštění reklamy, a tyto údaje pak předával do nákupní platformy Adform DSP prostřednictvím API. „Základní nastavení DSP neumožňuje cílení na aktuální počasí, což nás inspirovalo k vytvoření vlastního řešení. Během víkendu jsme navrhli skript, který získává aktuální informace o počasí a pravidelně je aktualizuje. Tento skript jsme následně integrovali do svého Adform DSP, takže kampaň byla automaticky spouštěna podle aktuálního počasí,” vysvětluje postup Marek Pohanka.

Během července a srpna probíhala kampaň na digitálních billboardech OC Kotva a Magistrála Kačerov. Bylo nastaveno zobrazení v čase 9:00 – 22:00. Data z kampaně ukázala, že podmínky pro její běh byly splněny v průměru 7 hodin a 15 minut denně. Přiložený graf ukazuje vývoj počasí a zobrazování kampaně období běhu kampaně.

Graf průměrných teplot v Praze a aktivní čas kampaně během jejího období, zdroj: Vision Thing

Graf průměrných teplot v Praze a aktivní čas kampaně během jejího období, zdroj: Vision Thing

Pozn.: Mediální agentura PHD je provozovatelem serveru MediaGuru.cz

-mav-