Google ulevuje vydavatelům, ruší kontroverzní praxi

úterý, 3. října 2017, 07:00 Internet & Mobil MediaGuru

Vydavatelé se mají sami rozhodnout, zda chtějí zdarma nějaké články nabízet.

Společnost Google zruší desetiletou praxi, která uživatelům umožňovala číst zdarma některé placené novinové články, když je zadali do jejího vyhledávače. Chce tak podpořit vydavatele a pomoci jim zvýšit počet předplatitelů. Vyplývá to z informací uveřejněných na firemním webu společnosti.

Vydavatelé byli dosud povinni dát volně k dispozici nejméně tři články denně, aby se jejich placená nabídka v největším světovém vyhledávači vůbec objevila (politika známá jako First Click Free). Proti praxi „prvního kliku zdarma“ protestovali, protože výroba článků, videí a obrázků je drahá a nedostávali ji zaplacenou. Nyní se podle Richarda Gingrase z Googlu budou moci rozhodnout, zda vůbec a pokud ano, tak jakou část obsahu svých periodik dají k dispozici zdarma.

Tento krok je údajně reakcí na diskuse s vydavateli, mezi nimi např. deníky New York Times a Financial Times. Změnu dosavadní politiky Googlu přivítal například generální ředitel mediální společnosti News Corp. Robert Thomson. Agentuře AP řekl, že pokud bude zavedena, bude mít významně pozitivní dopad na novináře po celém světě. Na zprávu při pondělním otevření trhů pozitivně reagovaly akcie mediálních skupin, jako je například The New York Times Company.

Vydavatelé si tedy mají vybrat sami, jaké články a zda vůbec chtějí dát čtenářům zdarma. Nabídka volných článků může být na druhou stranu způsobem, jak je přesvědčit čtenáře, aby si zprávy předplatili. Tento model je známý jako „měřený“ (metered). Uživatelům otvírá přístup k části obsahu a po vyčerpání tohoto limitu jsou vyzváni k zaplacení. Google navrhuje, aby byl tento model měsíční spíše než denní, což má dát vydavatelům větší flexibilitu experimentovat s bezplatnými články a s možnostmi cílení na pravděpodobné předplatitele. Jako vhodný počet volných článků měsíčně považuje Google deset textů.

Google zároveň oznámil, že chce pomoci vydavatelům pomoci vytvářet dlouhodobější předplatitelské obchodní modely. Chce proto usnadnit způsoby placení za obsah – od registrace, po tvorbu hesla nebo zadávání informací o kreditní kartě.

-čtk-, -mav-