Řezníčková: Economia není na prodej, výsledky loni vylepšila

pondělí, 13. ledna 2020, 07:30 Tisk MediaGuru

Economia měla v loňském roce zlepšit hospodářské výsledky. Odmítá zároveň informace o tom, že by mohla být na prodej.

Zuzana Řezníčková, foto: Economia

Zuzana Řezníčková, foto: Economia

Mediální společnost Economia, vydavatel Hospodářských novin, týdeníků Respekt či Ekonom a provozovatel webů Aktuálně.cz a iHned.cz, vstupuje do nového roku s cílem rozvíjet své hlavní produkty. Transformace, kterou Economia v uplynulém období prošla a která si vyžádala úpravu portfolia, považuje za skončenou.  Na čtvrtečním novoročním setkání s novináři to uvedla předsedkyně představenstva Economie Zuzana Řezníčková. Zdůraznila přitom, že Economia není na prodej.

Firma také upustila od integrovaného newsroomu, na kterém v předchozích letech stavěla. Obsah pro jednotlivé tituly tak mají zajišťovat pevně určené redakce na čele s příslušným šéfredaktorem.

Rok 2020 má být mj. rokem, ve kterém se Economia zaměří na tištěné Hospodářské noviny. Co konkrétně to bude obnášet, firma teprve vytyčí. Bude chtít ale jasně vymezit cílové skupiny tištěných HN a webu iHned.cz. Zvýšení ceny předplatného na webu, ke kterému loni přistoupila, považuje za dobrý krok a v současnosti je s nastavenou cenovou politikou spokojena. Oproti tomu obsah na webu Aktuálně.cz, který cílí na širší publikum, by měl nadále zůstat volně přístupný. Pozornost Economie se letos má také ve větší míře zaměřit na ekonomický týdeník Ekonom, kde Economia zřejmě brzy oznámí jméno nového šéfredaktora.

Vývoj ekonomických ukazatelů Economie se podle Zuzany Řezníčkové loni vyvíjel lépe než v roce 2018 (provozní výsledek v r. 2018 byl -27 mil. Kč). Za loňský rok měla společnost dosáhnout vyššího hrubého zisku EBITDA a také na srovnatelných produktech lepších tržeb. Konkrétní výsledky zatím neuvedla. Přesto ale firma za loňský rok zůstane v minusovém hospodaření. Do budoucna je jejím cílem dosáhnout ekonomické soběstačnosti. Portfolio Economie má být ustálené a společnost chce rozvíjet své vlajkové značky. „Snahy udělat úkrok stranou se neosvědčily," dodala. 

Economia se v loňském roce rozhodla neobsazovat post CEO. Jeho roli supluje představenstvo na čele se Zuzanou Řezníčkovou. Novým členem představenstva se od začátku roku 2020 stal Štěpán Burda, šéf divize IT & produkt. Jediným akcionářem Economie je Zdeněk Bakala.

-mav-