Coca-Cola: Chceme lidi motivovat, aby se vrátili k podstatě Vánoc

pondělí, 9. listopadu 2020, 12:05 Marketing, Reklama Kateřina Straková

Coca-Cola spouští 9. listopadu svou vánoční kampaň. O tom, jak bude vypadat, hovoří marketingová ředitelka společnosti Petra Šebová.

Petra Šebová, zdroj: Coca-Cola ČR a SR

Petra Šebová, zdroj: Coca-Cola ČR a SR

Ikonická značka Coca-Cola i letos přichází s rozsáhlou vánoční kampaní. „Tentokrát chceme lidi motivovat, aby se vrátili k podstatě Vánoc a k tomu, že jsou zejména o darování času a sebe sama,“ popisuje marketingová ředitelka společnosti Coca-Cola ČR Petra Šebová s tím, že na přípravě globálního reklamního spotu spolupracoval oskarový režisér a mimo jiné autor filmu Králíček Jojo – Taika Waititi.

Kromě toho si bude Coca-Cola v následujících týdnech připomínat 100 let od své vůbec první vánoční reklamy a v neposlední řadě bude i nadále podporovat Červený kříž, s nímž začala na českém a slovenském trhu spolupracovat při jarní vlně pandemie.

Více si o podobě kampaně můžete přečíst v našem rozhovoru.

Blíží se vánoční období. Co na něj v marketingu plánujete?

Na Vánoce přijdeme s novým globálním konceptem s názvem „Dopis“.  Vyzdvihuje základní hodnoty Vánoc, podle nichž největším dárkem, který můžete někomu blízkému darovat, jste vy sama a váš čas. Kampaň odstartuje 9. listopadu v jeden okamžik po celém světě, přičemž v České republice začneme 2,5minutovým videem na YouTube. Následovat bude komunikace v televizi, kde nasadíme 30“ a 60“ spot, dále na sociálních sítích, v místě prodeje a využijeme také PR aktivity. Reklamní spot nám natočil držitel Oskara, režisér a scénárista Taika Waititi. 

Kromě nového konceptu si v komunikaci budeme připomínat 100 let od uvedení první vánoční kampaně nápoje Coca-Cola, a navíc podpoříme se sloganem „Darujme se" naši spolupráci s Českým i Slovenským červeným křížem. Cílem je ukázat, že kromě obdarování svých blízkých jsou Vánoce vhodným časem pro pomoc těm nejpotřebnějším. 

Letošní vánoční spot značky Coca-Cola režíroval Taika Waititi, vytvořila jej londýnská agentura Wieden + Kennedy.

Navazujete stylem vánoční komunikace na letní kampaň „Like Never Before“, v češtině „Jako nikdy předtím“? 

Ano, hodnotově a filozoficky určitě. Zatímco v létě jsme kampaní chtěli vyzvat lidi, aby si začali všímat malých krás kolem sebe v obyčejných každodenních věcech, ve vánoční kampani v tomto duchu pokračujeme a motivujeme lidi, aby se vrátili k podstatě, o čem Vánoce jsou, že jsou zejména o darování času a sebe sama.  

Říkala jste, že kampaň je globální. Připravovali jste některé části i na lokální úrovni?  

Lokálně si řídíme naši komunikaci v digitálním prostředí a také naši spolupráci s Červeným křížem, s nímž jsme začali spolupracovat letos na jaře, když přišla první vlna koronaviru. Podpořili jsme jej jak finančně, tak nápoji. A v tomto duchu chceme pokračovat i nyní na podzim a adventním čase.

V čem bude komunikační linka spojená s Červeným křížem spočívat? Jak bude navazovat na globální kampaň?

Celá myšlenka stojí na naší snaze Červenému kříži pomoci. Organizaci poskytneme mediální prostor na skoro třech milionech výrobků, na nichž bude uveden QR kód vedoucí ke snadnému poslání příspěvku na transparentní účet Červeného kříže. Dále jí dáme ještě prostor v místě prodeje a na internetu. Následně, po ukončení sbírky spolu s Červeným křížem vybereme, kam peníze darujeme. Na jaře jsme například přispěli na respirátory, které vyvíjela ČVUT, na Slovensku jsme nakoupili stany, ve kterých teď probíhalo i celonárodní testování.

Vánoční edice Coca-Cola s QR kódem na podporu Červeného kříže, zdroj: Coca-Cola ČR a SR

Vánoční edice Coca-Cola s QR kódem na podporu Červeného kříže, zdroj: Coca-Cola ČR a SR

Jak budete připomínat 100. výročí od první vánoční reklamy značky?

Osobně jsem přišla do společnosti Coca-Cola, protože jsem chtěla pracovat pro firmu, které se podařilo učinit Vánoce tak symbolické. První vánoční reklama byla uvedena v roce 1920 a od té doby přibylo mnoho milníků, které bychom našim spotřebitelům chtěli na sociálních sítích připomenout. Budeme k tomu dávkovat informace, spouštět kvízy aj.

Letos si Coca-Cola připomene na sociálních sítích i 100 let od své první vánoční reklamy, zdroj: Coca-Cola ČR a SR.

Letos si Coca-Cola připomene na sociálních sítích i 100 let od své první vánoční reklamy, zdroj: Coca-Cola ČR a SR.

O komunikaci na sociálních sítích, podporu Červenému kříži a lokalizaci se postarala bratislavská agentura Mayer McCann, zdroj: Coca-Cola ČR a SR.

O komunikaci na sociálních sítích, podporu Červenému kříži a lokalizaci se postarala bratislavská agentura Mayer McCann, zdroj: Coca-Cola ČR a SR.

Co dalšího plánujete na sociální sítě? Budete na nich spolupracovat s influencery? Neplánujete zase live stream koncerty jako na jaře? 

Kromě již zmíněných tří linek – globální reklamy Dopis, 100 let od první vánoční reklamy a podpory Červeného kříže – chceme lidem na sociálních sítích přinášet malé dávky pozitivní energie a motivovat je, aby se během vánočního období také zastavili a darovali čas sami sobě.

Co se týče influencerů, na českém trhu chceme opět spolupracovat s Ewou Farnou, s níž jsme připravovali i online koncerty při první vlně pandemie a objížděli domy seniorů s projektem Pod okny. Také letos moderovala hudební ceny Coca-Cola Anděl. Bavíme se s ní i nad možností nějakého vánočního hudebního překvapení, ale více zatím prozradit nemohu. Vzhledem k tomu, že se každý den mění podmínky a nařízení vlády, nerada bych dopředu cokoliv slibovala. Na Slovensku budeme spolupracovat s influencerem Expl0ited.

Už po první vlně pandemie jsme se snažili přehodnotit naše investice do komunikace a do místa prodeje jsme alokovali o dost více zdrojů než dřív.

Petra Šebová

Plánujete i letos vánoční kamion, nebo vzhledem ke stále probíhající pandemii nevyjede?  

Vzhledem ke všem restrikcím jsme se letos rozhodli, že kamion nevyjede. Nedává nám to smysl. 

Budete tuto tradiční součást vánoční kampaně nahrazovat například v rámci aktivace v místě prodeje?

Už po první vlně pandemie jsme se snažili přehodnotit naše investice do komunikace a do místa prodeje jsme alokovali o dost více zdrojů než dřív. Sice nebudeme mít kamion, ale i tak budeme pokračovat v silné komunikaci Vánoc jako takových. Kromě již zmíněných QR kódů na podporu Červeného kříže uvedeme opět limitovanou edici se skořicovou příchutí, která měla loni velmi pěkný ohlas.

Jsme otevřeni novinkám, což v současnosti ani jinak nejde.

Petra Šebová

Jaké aktivity plánujete pro segment HoReCa, který letos již podruhé čelí kompletní uzavírce? Budete jim opět pomáhat tak jako po jarní vlně pandemie?  

Určitě chceme v naší podpoře pokračovat. V létě jsme s ní přišli ve chvíli, kdy HoReCa mohla opět otevřít. Je to pro nás jeden z nejdůležitějších kanálů a majitelé podniků jsou pro nás zásadní partneři, proto jsme jim nabídli nové vybavení, různé druhy školení i vizibilitu. Další vlnu pomoci plánujeme na začátku příštího roku.

Jedna z vašich konkurenčních společností, Mattoni 1873, spustila na českém trhu letos svůj vlastní e-shop. Neplánujete také něco takového?  

Musím říct, že jsem ve firmě Coca-Cola zatím devět měsíců a za tu dobu se vše hodně mění. Všichni se dnes snažíme přehodnotit zažitý způsob uvažování, díváme se na inovace, snažíme se čerpat ze zkušeností z jiných trhů a přemýšlíme o tom, jak změnit náš způsob komunikace i distribuce výrobků směrem ke spotřebitelům. Jsme otevřeni novinkám, což v současnosti ani jinak nejde. Uvidíme, jaké inovace přinese příští rok.

Petra Šebová, ředitelka marketingu Coca-Cola ČR a SR 

Ve své pozici je od února zodpovědná za portfolio 13 nápojových značek společnosti Coca-Cola ČR v rámci českého a slovenského trhu. Kromě značky Coca-Cola do portfolia patří také Sprite, Fanta, Natura, Fuzetea, Powerade, Kinley, AdeZ nebo Cappy.

Do firmy přišla po šesti letech ve Philip Morris, kde vedla tým Consumer Engagement zaměřený na zákaznické zážitky z prostředí HoReCa a eventy. Ve své předchozí roli se starala o portfolio a strategii značek Philip Morris pro Českou republiku, Slovensko i Maďarsko. Její profesní životopis zahrnuje také práci pro Procter & Gamble a L’Oréal. 

Vystudovala VŠE v Praze a Univerzitu Johanna Keplera v Linci. Poslední tři roky se rovněž věnuje přípravě konferencí TEDxPrague, kde vede programový tým.