Čerpací stanice se mění, v menších městech plní funkci večerek

sobota, 11. září 2021, 09:05 Výzkum, Retail MediaGuru

Čerpací stanice se mění a začínají hrát i roli večerek. Během pandemie se jim zvedly tržby rychloobrátkového zboží, nejvíce rostl alkohol a energetické nápoje.

Meziročně čerpacím stanicím narostly tržby o 13,2 %, zdroj: NieslenIQ

Meziročně čerpacím stanicím narostly tržby o 13,2 %, zdroj: NieslenIQ

Čerpací stanice se začínají přiklánět ke konceptu shopů, stávají se spíše servisní stanicí, kde bude možné zajištění komplexních služeb. Zákazníci si mohou natankovat,  nakoupit a i něco vyřídit. S příchodem elektromobility zde budou nuceni trávit mnohem více času.

Podle výzkumu agentury NielsenIQ vzrostly v posledních sedmi měsících tržby na čerpacích stanicích spojených s obchodem. Na Kongresu Čerpačka, pořádaném Atoz Group, to uvedli Pavol Zajíc, client business partner NielsenIQ, a Daniel Plecháč, client consultant NielsenIQ. Česká republika je podle nich výjimečná, protože z celkového počtu 2292 čerpacích stanic se odhadem až 50 % tržeb odehrává na nezávislých čerpacích stanicích. V rámci studie Shopper Trends se Nielsen v jedné části zabývá právě benzínkami.

Vývoj tržeb za poslední více než rok a půl se značně měnil. Zatímco před covidem se čerpacím stanicím dařilo, s příchodem první vlny tržby poklesly, v té samé době se ale dařilo obchodním řetězcům, kde naopak tržby rostly. Ani v létě 2020 nebyl zájem o prodeje na čerpacích stanicích velký, vzhledem k tomu, že nepřijelo tolik zahraničních turistů jako v jiných letech. Druhá vlna na podzim 2020 ale přinesla obrat a lidé začali na čerpací stanice jezdit. Dařit se jim začalo především díky nedělnímu zákazu prodeje, který se jich nedotýkal. A následně za prvních sedm měsíců letošního roku zaznamenaly nárůst tržeb o 13, 2 %.

Energetické nápoje a pivo se prodávají na benzínkách nejvíce, Zdroj: NielsenIQ

Energetické nápoje a pivo se prodávají na benzínkách nejvíce, Zdroj: NielsenIQ

Zákazníci si stále více na čerpací stanice jezdí nejen pro pohonné hmoty, ale i nakoupit. Nielsen je porovnává s tradičním trhem a prodejnami na menších městech, které mají méně než 400 m². „Čerpací stanice v menších městech začínají zaujímat funkci večerek,“ uvedl Pavol Zajíc.

V prodejích se daří především lihovinám a energetickým nápojům. Lihoviny rostly meziročně o 36 %, energetické nápoje o 20 %. Naopak pokles o 11 % zaznamenaly žvýkačky. Zavřené restaurace a bary pomohly ke zvýšení tržeb lihovin. Největší nárůst zaznamenala vodka o 49 % a whisky o 39 %.

Zavřené gastro nahrálo prodejům lihovin na čerpacích stanicích, zdroj: NielsenIQ

Zavřené gastro nahrálo prodejům lihovin na čerpacích stanicích, zdroj: NielsenIQ

Zdroj: NielsenIQ

Zdroj: NielsenIQ

Ale ani nealkoholické nápoje nezaostávaly a tvoří třetí největší prodejní kategorii na čerpacích stanicích. Kolové nápoje zaznamenaly nárůst tržeb o 16 % a velký potenciál má podle Pavola Zajíce segment „bez cukru“, který narostl o 80 %.

Nejen lihoviny, ale také nealko rostlo v tržbách, zdroj: NielsenIQ

Nejen lihoviny, ale také nealko rostlo v tržbách, zdroj: NielsenIQ

Až tři čtvrtiny tržeb na čerpacích stanicích pak také tvoří tabákové výrobky. Za prvních sedm měsíců letošního roku za ně Češi utratili přes 11 mld. Kč, nejvíce byl zájem o klasické cigarety.

Výzkum: Potraviny kupují Češi nejčastěji v supermarketu

pondělí 6. září 2021

-zue-