Češi sice stále šetří, začínají být však i optimisté

čtvrtek, 20. dubna 2023, 10:30 Výzkum, Aktuality MediaGuru

Míra šetření Čechů se stabilizovala. Do nadcházejících měsíců hledí s mírným optimismem.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Nákupní výdaje stále omezují přibližně dvě třetiny Čechů. Míra šetření se už ale stabilizovala a do příštích měsíců hledí spotřebitelé s mírným optimismem. Ukazují to výsledky průzkumu nákupního chování komunikační skupiny Publicis Groupe.

Počet lidí, kteří v uplynulém čtvrtletí omezili své výdaje, se oproti předchozímu období téměř nezměnil. Šetření napříč nákupními kategoriemi deklarovalo 65 %, což je skoro stejně jako ve druhém pololetí loňského roku (64 %). Míra omezování výdajů tak možná dosáhla svého vrcholu. 

Ve srovnání s dalšími zeměmi střední Evropy Češi šetří i nadále nejméně. Na Slovensku uvedlo snížení výdajů 69 %, v Polsku 75 % a v Maďarsku dokonce 80 % obyvatel. Polsko je také jedinou zemí, kde podíl spotřebitelů deklarujících omezení nákupních výdajů dál výrazně roste

Nejvíce Češi šetří na restauracích, sladkostech a módě

Detailní pohled na kategorie, ve kterých Češi šetří, ukazuje, že nejvíc spotřebitelů omezuje nadále výdaje v restauracích a barech (61 %), za sladkosti (58 %) a za módu (56 %). Více než polovina obyvatel (53 %) šetří rovněž na základních potravinách. Naopak nejméně lidé omezili výdaje za domácí mazlíčky (30 %), spoření (31 %) a hračky (35 %). 

Odpovědi ukázaly, že lidé šetří v jednotlivých kategoriích produktů různým způsobem. Zatímco v případě základních potravin, drogerie, módy, sladkostí, kosmetiky či nealkoholických nápojů přešla značná část spotřebitelů na levnější značky, v dalších kategoriích lidé šetří formou úplného omezení výdajů (kultura, restaurace, dovolená) či snížení frekvence nákupů (vedle výše jmenovaných také například alkoholické nápoje).

Cítit je mírný optimismus 

Možný zlom situace ukázal výzkum v otázce zkoumající očekávané změny nákupního chování během nadcházejícího čtvrtletí. Zatímco dosud Češi počítali s tím, že své výdaje budou v budoucnu nadále omezovat, poslední data ukazují, že podíl spotřebitelů, kteří plánují šetřit, mírně klesá. Tento trend je patrný napříč sledovanými kategoriemi, nejvíce však v případě kultury, módy nebo návštěv restaurací a barů. Z odpovědí respondentů je tedy cítit opatrný optimismus.   

„Pokud připustíme, že vlna šetření u Čechů již kulminovala, stojí za zamyšlení, kdo dosud na změnách spotřebitelského chování nejvíce vydělal a jaký bude další vývoj. Jedním z velkých vítězů jsou privátní značky, jejichž obliba v Česku dlouhodobě roste. Přesun k nim se odehrál zejména v kategoriích rychloobrátkového zboží – potravin, drogerie, sladkostí a nápojů. Výrobci značkových produktů nyní nesmějí i přes klesající prodeje podrývat své marketingové investice, aby udrželi značku v povědomí zákazníků a podpořili jejich budoucí návrat k prémiovějším produktům. Lze totiž předpokládat, že stejně jako v případě odeznění covidových výkyvů se ani v tomto případě nebavíme o trvalém, novém normálu‘, komentuje výsledky výzkumu Tomáš Preněk, stratég komunikační skupiny Publicis Groupe.

Výzkum pro Publicis Groupe realizovala výzkumná agentura Nielsen Admosphere. Sběr dat probíhal v dubnu a září 2022 a únoru 2023 formou CAWI na vzorku 2850 respondentů ve věku 18–55 let z České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska.

-stk-